Το "κόλπο γκρόσο" με τον Φιλίπ Μεξές

Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να κάνει το "μπαμ" με τον Φιλίπ Μεξές, ο οποίος πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη Μίλαν το καλοκαίρι. Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα μιας τέτοιας μεταγραφής. Οι εναλλακτικές Νέτο και Νεμάνια Βίντιτς και η ανάλυση του Θέμη Καίσαρη για τον Γάλλο στόπερ.

Joie de Philippe Mexes (Milan AC)
Joie de Philippe Mexes (Milan AC) IMAGE SPORT / PANORAMIC

Είναι γνωστό από τον περασμένο Γενάρη, όταν ο Ερίκ Αμπιντάλ αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του πριν την ώρα τους, πως ο Ολυμπιακός αναζητά νέο ηγέτη για την άμυνά του. Η επιλογή του Φελίπε Σαντάνα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, έστω κι αν ο δανεισμός του κόστισε πάνω από 1.000.000 ευρώ για διάστημα 4-5 μηνών.

Ο συμπαθής Βραζιλιάνος της Σάλκε μπορεί να πήρε φανέλα βασικού με το "καλημέρα", ωστόσο η αδυναμία του με τη μπάλα στα πόδια τον έστειλε γρήγορα στον πάγκο, με αποτέλεσμα η κάθε του συμμετοχή με την ερυθρόλευκη φανέλα να στοιχίζει πάνω από 100.000 ευρώ. Πρόλαβε, άλλωστε, να αγωνιστεί ως τώρα σε 5 ματς πρωταθλήματος, ένα κυπέλλου και δύο στο Europa League. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο κάποιοι να κάνουν το σταυρό τους που ήρθε ως δανεικός κι όχι με κανονική μεταγραφή, οπότε στο φινάλε της περιόδου θα επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες στη Γερμανία για να πάρει από εκεί νέο φύλλο πορείας...

Πρώτος ο Νέτο, αλλά...

Η αναζήτηση των "ερυθρολεύκων" για να κλείσουν τη... μαύρη τρύπα στα μετόπισθεν βρίσκεται εκ νέου σε εξέλιξη και ο πρώτος υποψήφιος που επανεξετάστηκε δεν είναι άλλος από τον Πορτογάλο Νέτο της Ζενίτ, τον οποίο ο Βίτορ Περέιρα είχε επιλέξει και τον χειμώνα, ωστόσο η μετακίνησή του δεν κατέστη δυνατή σε εκείνη τη χρονική περίοδο. Λογικό είναι ο κόουτς του Ολυμπιακού, ο οποίος πιθανότατα θα παραμείνει στο πόστο του και την επόμενη περίοδο, να έχει ψηλά στη λίστα τον διεθνή συμπατριώτη του, ωστόσο υπάρχουν και ενστάσεις πέρα από δυσκολίες.

Κατ’ αρχάς, δεσμεύεται ακόμη με συμβόλαιο για τα επόμενα 2 χρόνια (σ.σ. λήγει το καλοκαίρι του 2017), άρα πέρα από τη δεδομένη επιθυμία των πρωταθλητών Ελλάδας για συνεργασία, θα πρέπει να ρυθμιστούν κι άλλες σημαντικότερες παράμετροι, όπως για παράδειγμα το οικονομικό σκέλος. Ο 26χρονος στόπερ κοστολογείται γύρω στα 3.000.000, οπότε το "πακέτο" εκτοξεύεται μαζί με τις δικές του απολαβές για συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, εκτός κι αν γίνει προσπάθεια για ετήσιο δανεισμό με οψιόν αγοράς. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε για τον Νέτο ούτε για την Ζενίτ στην οποία ανήκει. Επίσης, ο "εκλεκτός" του Περέιρα, μπορεί να είναι στόπερ υψηλού επιπέδου, αλλά ηγέτης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Έχει πολλά καλά στοιχεία στο παιχνίδι του, αλλά δεν είναι leader. Μπορεί να εξελιχθεί σε τέτοιον, αλλά είναι άγνωστο αν ο Ολυμπιακός μπορεί να περιμένει...

Το "κόλπο γκρόσο" με τον Φιλίπ Μεξές

Ηγέτης = Φιλίπ Μεξές

Δίπλα στη λέξη "ηγέτης", σε ό,τι αφορά την αμυντική γραμμή, οι αρμόδιοι των "ερυθρολεύκων" έχουν... τοποθετήσει σε αυτήν τη φάση δύο ονόματα. Το πρώτο αφορά τον Γάλλο Φιλίπ Μεξές και το δεύτερο τον Σέρβο Νεμάνια Βίντιτς. Αμφότεροι στα 33 χρόνια τους, αλλά με εμπειρία και ποιότητα αξιοζήλευτη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχουν κολλήσει τα ένσημα των τελευταίων χρόνων στο καμπιονάτο, στο πιο... αμυντικό και τακτικά πιο δύσκολο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Στην περίπτωση του Μεξές, ο Ολυμπιακός είχε ρίξει κλεφτές ματιές και γύρω στα Χριστούγεννα, αλλά μόλις οι άνθρωποί του πληροφορήθηκαν ότι αμείβεται με πάνω από 3.000.000 ετησίως, εγκατέλειψαν κάθε σκέψη, αφού οι απαιτήσεις ήταν πολύ μακριά από τα δεδομένα. Πλέον το όνομά του επέστρεψε δειλά-δειλά στο προσκήνιο, όχι επειδή έγινε ξαφνικά εύκολη υπόθεση, αλλά επειδή υπάρχουν παράμετροι που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά και να οδηγήσουν σε "κόλπο γκρόσο".

Είναι πολύ σημαντικό, πριν από οτιδήποτε άλλο, το γεγονός ότι ο γεννημένος στις 30 Μάρτη του 1982 κεντρικός αμυντικός μένει ελεύθερος στο τέλος της σεζόν. Κι επειδή το γεγονός συμπίπτει χρονικά με την αλλαγή σκυτάλης στην ιδιοκτησία της Μίλαν, αναμένεται να είναι ένας από τους πρώτους που θα αποχωρήσουν στο πλαίσιο της γενικότερης ανανέωσης. Αυτό που απλά σημαίνει ότι θα κυκλοφορήσει στο παζάρι με την ένδειξη "ελεύθερος και επικίνδυνος"...

Ο Μεξές συνδυάζει αναμφίβολα όλο το πακέτο που αναζητούν στον "κόκκινο" πλανήτη. Γεννημένος για τα δύσκολα, έμπειρος, τεχνίτης, τσαμπουκάς απίστευτος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Αν έρχεται, τον φέρνεις με κλειστά μάτια, έστω κι αν κάποιες φορές παρασύρεται στο παιχνίδι και μπορεί να ρίξει καμιά κλωτσιά παραπάνω. Είναι κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα. Καλύτερα να... βαράς, άλλωστε, σε αυτή τη θέση παρά να ανταλλάζεις φιλοφρονήσεις με τους αντίπαλους επιθετικούς.

Το "κόλπο γκρόσο" με τον Φιλίπ Μεξές

Τα δεδομένα του deal

Το ζητούμενο είναι πως μπορεί να τον προσεγγίσει και να έχει τύχη σε αυτή την προσπάθεια ο Ολυμπιακός. Εδώ αναμένεται να αναλάβει δράση ένας άνθρωπος, ο οποίος κάνει δουλειές εδώ και χρόνια με τη Μίλαν, αλλά και με τους Πειραιώτες εσχάτως. Πρόκειται, όπως καλά καταλάβατε, για τον Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος έχει τον τρόπο να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές, αρκεί και η διοίκηση των "ερυθρολεύκων" να κάνει τη δική της υπέρβαση και να προσφέρει ένα ποσό γύρω στα 2.000.000 ετησίως στον διεθνή Γάλλο, καθώς και συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον.

Μιλάμε για "big business" δηλαδή, που λένε και στο χωριό μου. Με δεδομένη, ωστόσο, την επιθυμία του Ολυμπιακού να κάνει 3-4 κινήσεις top class, η μία από τις οποίες αφορά το κέντρο της άμυνας, σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προανήγγειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και απλά σημαίνει περισσότερο... ρευστό για την ενίσχυση της ομάδας, τίποτα δεν αποκλείεται. Όπως και τίποτα δεν λέει, αν παρουσιαστούν ξαφνικά άλλοι επίδοξοι μνηστήρες με "φουσκωμένο" πορτοφόλι και πιο ελκυστικό "σπίτι", μιας και το ελληνικό πρωτάθλημα δεν θεωρείται ο ιδανικότερος προορισμός για παίκτες τέτοιου βεληνεκούς. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που αντισταθμίζεται σε έναν βαθμό από την παρουσία στο Champions League και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ομάδας στις εγχώριες διοργανώσεις σε ετήσια βάση και χωρίς διαλείμματα.

Όσο για τον Νεμάνια Βίντιτς, μάλλον πρόκειται για όνειρο ανοιξιάτικης νύχτας στην παρούσα φάση, καθώς πέρα από το "αλμυρό" και μάλλον απλησίαστο κασέ του, δεσμεύεται ακόμη με δύο χρόνια συμβόλαιο. Θέμα Βίντιτς μπορεί να προκύψει για τον Ολυμπιακό μόνο στη -θεωρητική στην παρούσα φάση- υπόθεση εργασίας ότι θα μπορούσε να έρθει ως αντάλλαγμα για τον Μαζουακού ή τον Κασάμι κι αυτό σε περίπτωση που η Ίντερ προχωρήσει επίσημα για την απόκτηση ενός εκ των δύο άσων του Θρύλου...

Το "κόλπο γκρόσο" με τον Φιλίπ Μεξές

Φιλίπ Μεξές: Το σχόλιο του Θέμη Καίσαρη

Ο Μεξές έχει ένα κοινό με τον Μπουμσόνγκ, έναν άλλο Γάλλο στόπερ που ήρθε στη χώρα μας μετά τα 30. Αμφότεροι θεωρήθηκαν μεγάλοι στόπερ σε μικρή ηλικία, έγιναν διεθνείς πολύ νωρίς, αλλά τελικά κάπου στην πορεία δεν κατάφεραν ποτέ να δικαιώσουν στο 100% τις προσδοκίες που υπήρχαν απ’αυτούς. Καριέρα, μεταγραφές, μεγάλες ομάδες, αλλά όχι καθολική εκτίμηση από κόσμο και Τύπο.

Στο χορτάρι οι δυο τους δεν μοιάζουν πουθενά. Ο Μεξές δεν έχει την ηρεμία του Μπουμσονγκ, που φτάνει στα όρια της νωχελικότητας. Παίζει στα “κόκκινα”, με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα, ένας old-school στόπερ που ξέρει μπάλα, αλλά όταν αμύνεται “σκοτώνει”. Το τελευταίο είναι πάντα ένα θέμα για τον Μεξές, αφού στην Ιταλία πάντα έπαιρνε πολλές κίτρινες και είχε μέσο όρο σχεδόν μία κόκκινη ανά σεζόν στον Καμπιονάτο.

Το 2013 αποβλήθηκε σε ντέρμπι με την Γιουβέντους, αλλά έφαγε και επιπλέον τέσσερις αγωνιστικές για μπουνιά εκτός φάσης στον Κιελίνι. Φέτος, το “έχασε” τελείως σε αγώνα με τη Λάτσια, όταν αποβλήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά για κοκορομαχίες που είχε με τον Μάουρι και όταν αντίκρυσε την κόκκινη “τρελάθηκε” και πήγε να πνίξει τον αντίπαλο επιθετικό και μετά τον Τσανά, με όλους τους παίκτες να προσπαθούν να τον ηρεμήσουν.

Το συμβόλαιό του τελειώνει κι ο ίδιος έχει εκφράσει πρόσφατα την επιθυμία να παραμείνει, αφού όπως είπε “τον ενοχλεί η αβεβαιότητα”. Κανείς δεν ξέρει πως θα επηρεάσει την κατάσταση το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Μίλαν κι αν θα τον κρατήσουν ως λύση για τον πάγκο ή θα συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ που παίρνει τον χρόνο ο 33χρονος Γάλλος τον κάνουν ακριβό για κάθε εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου, πόσω μάλλον για την τωρινή, με τον Ολυμπιακό να μην έχει παίκτες που αγγίζουν τέτοια συμβόλαια.

Διαβάστε ακόμη

Ρεπορτάζ: Τα δεδομένα για Ρομπίνιο

Ο Ιεροκλής Στολτίδης στο Contra.gr, 5 χρόνια μετά: "Έφυγα γεμάτος από στιγμές που άλλος δεν βιώνει σε ολόκληρη ζωή"

News 24/7

24MEDIA NETWORK