Το πανό, οι... πύρινες ανακοινώσεις και η "αυτοχειρία"

Η κόντρα ΑΕΚ-Πανιωνίου που αρχίζει από πολύ παλιά και... γιγαντώθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Η έξαρση των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα το πανό για την προσφυγιά, δύο... πύρινες ανακοινώσεις και μια... αυτοχειρία με ένα κατεστραμμένο γήπεδο για να μην αγωνιστεί ο αντίπαλος.

Το πανό, οι... πύρινες ανακοινώσεις και η "αυτοχειρία"

Για να βρει κανείς τη... ρίζα του κακού στην κόντρα μεταξύ ΑΕΚ και Πανιωνίου, θα χρειαστεί να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Τα επεισόδια που έχουν καταγραφεί άλλωστε περισσεύουν και προφανώς αρκούν για τη συγγραφή βιβλίου.

Βέβαιως, το πεδίο της αντιπαράθεσης δεν είναι αποκλειστικά ένα. Πολλοί θεωρούν ότι οι προσφυγικές καταβολές των δύο συλλόγων και η... παιδική κόντρα στο ερώτημα «ποιος είναι περισσότερο πρόσφυγας απ’ τον άλλον», είναι το μείζον. Η αλήθεια είναι ότι αυτό αποτελεί απλά και μόνο μια αιτία για να προστίθεται κάθε τόσο ακόμη ένας «σκυλοκαβγάς», σε αυτούς έχουν προηγηθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Το πανό, οι... πύρινες ανακοινώσεις και η "αυτοχειρία"

Στην πρόσφατη ιστορία τα γεγονότα που έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο ντόρο, είναι το περίφημο πανό που είχε αναρτηθεί στο ματς της 6 Δεκεμβρίου 2009 στη Νέα Σμύρνη, αλλά και η εκσκαφή του γηπέδου από τους «κυανέρυθρους» οπαδούς, για να μην παίξει εκεί τον ευρωπαϊκό αγώνα της με την Νταντί Γιουνάιτεντ η ΑΕΚ.

Το... εμετικό πανό και οι... πύρινες ανακοινώσεις

Ας τα πάρουμε με τη σειρά… Πριν από 7 χρόνια, στο ματς Πανιώνιος - ΑΕΚ στις 6/10/2009, στο οποίο οι Νεοσμυρνιώτες είχαν επιβληθεί με 3-1, είχε αναρτηθεί πανό από τους «Πάνθηρες», το οποίο έγραφε: «ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ-ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΚ».

Το πανό, οι... πύρινες ανακοινώσεις και η "αυτοχειρία"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Ερασιτεχνική ΑΕΚ αντέδρασε και σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε ηθικό αυτουργό τον Κωσνταντίνο Τσακίρη, με τον επίσημο Πανιώνιο να απαντά με μια από τις πιο σκληρές ανακοινώσεις που έχει εκδώσει ποτέ ως σύλλογος. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για "αχαριστία" λόγω "χρηματοδότησης της ΑΕΚ από τον Πανιώνιο", για "κλοπή του Μαύρου", για "συμμαχία της ΑΕΚ με τη χούντα", για "προσπάθεια υφαρπαγής φιλάθλων του Πανιώνιου", για "ύπαρξη της ΑΕΚ και χάρη στον Πανιώνιο", αφήνοντας μέχρι και αιχμές για τον τρόπο που θα βρει η ΑΕΚ για να σωθεί.

"ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΠΑΔΟΥΣ..."

"Μαθήματα ιστορίας από ανιστόρητους δεν δεχόμαστε και ούτε πρόκειται να δεχθούμε. Από αυτούς που έχουν δώσει δείγμα γραφής με την κλοπή του Μαύρου, αλλά και άλλων αθλητών μας. Από αυτούς που συμμάχησαν με τη Χούντα το '70 και έκλεψαν το Πρωτάθλημα από τον Πανιώνιο, χάρη στην άληστου μνήμης "κυρία Δέσποινα". Από αυτούς που το 1992, όταν ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του, έβγαλαν "ντουντούκες" και ένα κατάπτυστο βίντεο-κλιπ στο οποίο εμφανίζουν την ΑΕ Κωνσταντινουπόλεως, ως ομάδα προερχόμενη από τη Σμύρνη και την Ιωνία (!) με σκοπό να υφαρπάξουν και από τον Πανιώνιο φιλάθλους. Από αυτούς που κυκλοφορούσαν πρωτοσέλιδα με τίτλους πριν τον μεταξύ μας αγώνα "Δείξτε στον Τσακίρη και τον Νιόνιο ποιά είναι η ΑΕΚ". Και βέβαια από αυτούς που σήμερα μέσω των οπαδικών τους εφημερίδων, έχουν αναλωθεί σε ένα ρεσιτάλ ύβρεων, λάσπης και μίσους κατά του Πανιωνίου, απλά και μόνο επειδή "τόλμησε" να τους νικήσει...", ανέφερε χαρακτηριστικό απόσπασμα της ανακοίνωσης.

"ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΤΩΡΙΟ"

Οι "κιτρινόμαυροι" επανήλθαν εξίσου καυστικά: "Σας ευχαριστούμε, γιατί διαχρονικά έχετε διατελέσει το καλύτερο φυτώριο παικτών για την ομάδα μας με παίκτες όπως οι Νεστορίδης, Ιντζόγλου, Σκρέκης, Δέδες, Μαύρος, Ενσαλίβα, Τζιμπούρ, Μάκος κλπ. οι οποίοι αγοράστηκαν και πληρώθηκαν αδρά και ουδέποτε εκλάπησαν από την ομάδα σας όπως αναφέρετε, ούτε επινοήθηκαν ποτέ στημένες από την δική σας διοίκηση προσφυγές προκειμένου να πουληθεί ο Μαραγκός στον Παναθηναϊκό. Για την περίπτωση του Μαύρου που αναφέρετε ο οποίος όχι μόνο δεν εκλάπη, αλλά πληρώθηκε και αδρά μάλιστα, μπορείτε να ρωτήσετε αν θέλετε τον τότε πρόεδρό σας κ. Τσολακάκη, που ακόμα παρεπιδημεί στην θύρα των επισήμων της Νέας Σμύρνης, να σας ενημερώσει για τους τεμενάδες που έκανε στον Λουκά Μπάρλο, προκειμένου να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα με τα οποία έζησε το σωματείο σας για μια πενταετία τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι πάντως πως παράγετε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και θα σας προτιμήσουμε και στο μέλλον".

Λίγες ημέρες αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και η συνέχεια στο σίριαλ δόθηκε στο επόμενο καλοκαίρι.

Το σκαμμένο γήπεδο

Τον Αύγουστο του 2010 η ΑΕΚ δεν είχε διαθέσιμο το ΟΑΚΑ για το ευρωπαϊκό αγώνα της με την Νταντί Γιουνάιτεντ και αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλη έδρα. Ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε, το ίδιο έπραξε αρχικά και ο Πανιώνιος, όμως προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα η Ένωση, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί η Νέα Σμύρνη.

Το πανό, οι... πύρινες ανακοινώσεις και η "αυτοχειρία"

Οι οπαδοί του Πανιωνίου όμως δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την προοπτική και έφτασαν στο σημείο να σκάψουν το ίδιο το γήπεδό τους, προκειμένου να αχρηστευθεί ο αγωνιστικός χώρος και να μην μπορέσει η ΑΕΚ να δώσει εκεί τον αγώνα της. Όπως κι έγινε τελικά με το παιχνίδι του «δικεφάλου».

ΕΣΧΑΤΩΣ... ΜΠΑΚΑΣΕΤΑΣ

Τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ των δύο, σε πολύ ηπιότερους τόνους από τα... συνηθισμένα, η μεταγραφή Μπακασέτα το καλοκαίρι που πέρασε. Ο παίκτης δεσμευόταν με συμβόλαιο μέχρι το χειμώνα και ο Πανιώνιος είχε δώσει τα... χέρια με τον Ολυμπιακό για την πώλησή του. Η ΑΕΚ όμως εκμεταλλευόμενη την επιθυμία του παίκτη μπήκε στη μέση και... αναζωπύρωσε τη... φλόγα. Ο Πανιώνιος έθεσε τον ποδοσφαιριστή στο περιθώριο, αφού η Ένωση θα μπορούσε να τον πάρει τζάμπα τον χειμώνα. Τελικά η ΑΕΚ κατέβαλε ένα ποσό που κάλυψε τις απαιτήσεις των "κυανέρυθρων" και η συνέχεια είναι γνωστή...

News 24/7

24MEDIA NETWORK