Το χρηματιστήριο των επιθετικών και η αξία κάθε γκολ που πέτυχαν

Ο αρχισκόρερ Σολάρι, ο πάμφθηνος Μπεν, τα 79.000 ευρώ του Σαβιόλα και ο πανάκριβος Αθανασιάδης: το Contra.gr, σε ρόλο χρηματιστή, αναλύει και παρουσιάζει τα οικονομικά στοιχεία για τους ποδοσφαιριστές που επωμίστηκαν το βάρος του σκοραρίσματος στην εφετινή Super League.

Το χρηματιστήριο των επιθετικών και η αξία κάθε γκολ που πέτυχαν

Ηθοποιός σημαίνει φως και επιθετικός σημαίνει γκολ! Αν ο τερματοφύλακας είναι το Α, το "9άρι" είναι το Ω κάθε ομάδας, πολλώ δε μάλλον σε μια εποχή που οι προπονητές επιλέγουν να χρησιμοποιούν έναν φορ περιοχής και μεσοεπιθετικούς να τον πλαισιώνουν είτε από τα άκρα είτε από τον άξονα. Εκτός κι αν η ομάδα αυτή λέγεται Μπαρτσελόνα!

Σ' ένα πρωτάθλημα επιπέδου Super League, ο γκολτζής ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ' το γάλα. Ακόμη κι αν δεν είναι ο Μαύρος, ο Βαζέχα ή ο Αλεξανδρής για τους οποίους τα 25 γκολ ήταν το μίνιμουμ αποτελεσματικότητας κάθε σεζόν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα αυτό του Εστέμπαν Σολάρι της Ξάνθης, που ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 16 γκολ, προσέφερε τα μέγιστα στην προσπάθεια παραμονής (η ομάδα του θα παίξει μπαράζ) και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

Το χρηματιστήριο των επιθετικών και η αξία κάθε γκολ που πέτυχαν
INTIME SPORTS

Η αποχώρηση του Κώστα Μήτρογλου άφησε το πεδίο ελεύθερο στον Αργεντινό, αδερφό του φημισμένου Σαντιάγο που έπαιξε σε Ατλέτικο, Ρεάλ και Ίντερ, όπως και να 'χει όμως το επίτευγμά του ήταν αξιοσημείωτο. Προφανώς και ο Σολάρι στην αθλητική διάλεκτο "έβγαλε τα λεφτά του", αφού το συμβόλαιό του ανερχόταν (κατά προσέγγιση) στις 80.000 ευρώ.

Λίρα εκατό ο Μπεν

Το πέτυχαν όμως και οι υπόλοιποι σέντερ φορ; Η στατιστική μπορεί να μην δίνει πάντα τις ορθότερες απαντήσεις, αφού ένας σύγχρονος επιθετικός δουλεύει και εκτός περιοχής, δίνει όμως πολλές. Όπως επί παραδείγματι ότι ο Μοχάμεντ Μπεν, για τον οποίο η Βέροια πλήρωσε για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε μόνο 45.000 ευρώ (ήτοι 4.500 ευρώ το μήνα), εξελίχθηκε στην πιο προσοδοφόρα μεταγραφή του περυσινού καλοκαιριού, πετυχαίνοντας 15 γκολ στις 78 τελικές των 33 συμμετοχών του στην 11άδα.

Μια απλή διαίρεση... δημοτικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάθε γκολ του επιθετικού από τις Κομόρες Νήσους κόστισε στον Γιώργο Αρβανιτίδη μόνο 3.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή που για καθένα από τα 12 γκολ του Χαβιέρ Σαβιόλα ο Βαγγέλης Μαρινάκης πλήρωσε 79.000 ευρώ. Η σύγκριση μοιάζει ατυχής, αφού τα μεγέθη είναι εντελώς διαφορετικά, η μέρα με τη νύχτα δηλαδή, ενώ ο πρώην επιθετικός των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είχε και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ευστοχίας (27.2%), επιβεβαιώνοντας το χαρακτηρισμό του killer, μετά από εκείνο του Σολάρι που έκανε γκολ 1/3 τελικές.

Το χρηματιστήριο των επιθετικών και η αξία κάθε γκολ που πέτυχαν
INTIME SPORTS

Το σίγουρο πάντως είναι πως με πολύ λιγότερα χρήματα ωστόσο το αφεντικό της Βέροιας πέτυχε να φέρει στην Ελλάδα τον νέο... Ολαϊτάν και να κερδίσει πολλά περισσότερα για το μέλλον.

Οι υπόλοιποι

Η περίπτωση του Κλάους Αθανασιάδη είναι αντιστρόφως ανάλογη. Και πολλά κόστισε στον Ιβάν Σαββίδη, αφού το συμβόλαιό του για ένα χρόνο (καθαρές απολαβές) φτάνει τις 200.000 ευρώ, και λίγα σε σχέση με τα χρήματα που λαμβάνει έδωσε (9 γκολ), με αποτέλεσμα το κάθε γκολ του να αξίζει κάτω παραπάνω από 22.000 ευρώ. Αρκετά "αλμυρός", για τα δεδομένα μάλιστα του σημερινού Παναθηναϊκού, είναι και ο Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος χρειάστηκε 80 τελικές για να σκοράρει 15 φορές, ενώ υψηλό ήταν και το κόστος των γκολ του Μαουρίτσιο Καράσκο για τον Αστέρα.

Το χρηματιστήριο των επιθετικών και η αξία κάθε γκολ που πέτυχαν
INTIME SPORTS

Ακριβά αποδείχθηκε ότι πλήρωσε κάθε γκολ του Αντώνη Πετρόπουλου ο Σταμάτης Βελλής, παρόλο που ο υψηλόσωμος φορ του Απόλλωνα είχε μια παραγωγική σεζόν, την ίδια ώρα που ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Βαγγέλης Μάντζιος και ο Ίγκορ ντε Σόουζα ήταν σαφώς πιο οικονομικοί για τους Ατρόμητο, Λεβαδειακό και Πανθρακικό αντίστοιχα.

Το χρηματιστήριο των επιθετικών και η αξία κάθε γκολ που πέτυχαν
INTIME SPORTS

Οικονομικός και παραγωγικός ήταν για τον Πλατανιά επίσης ο Νταβίδ Τόρες και για τον Πανιώνιο ο Χρήστος Αραβίδης (στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του) εν αντιθέσει με τον Θανάση Παπάζογλου, από τον οποίο ο ΟΦΗ θα ήθελε πολλά περισσότερα με βάση τα χρήματα που προβλέπονται βάσει συμβολαίου.

Στον παρακάτω πίνακα εύκολα θα διακρίνει κανείς πόσο άξιζε καθένας από τους βασικούς φορ των περισσότερων ομάδων κι αν με τα γκολ που σημείωσε (επί των τελικών) άξιζε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για ν' αποκτηθεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK