Τζόλεον Λέσκοτ: Ένας γεννημένος μαχητής

Η ΑΕΚ βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του Τζόλεον Λέσκοτ και το Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ του Άγγλου αμυντικού.

Τζόλεον Λέσκοτ: Ένας γεννημένος μαχητής

Στην τελική ευθεία έχει μπει η μεταγραφή του Τζόλεον Λέσκοτ στην ΑΕΚ. Οι διοικούντες τον "Δικέφαλο" ήρθαν σε συμφωνία με τον Άγγλο έμπειρο αμυντικό , ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/08) προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να υπογράψει το συμβόλαιό του.

Tο Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ του 34χρονου άσου, ο οποίος βρέθηκε κοντά στο θάνατο σε ηλικία 5 ετών, αλλά κατάφερε με υπομονή και επιμονή να μετατραπεί σ' έναν απ' τους καλύτερους αμυντικούς στην Premier League την τελευταία δεκαετία.

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕ

Γεννημένος στις 16 Αυγούστου του 1982 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, ο Τζόλεον Λέσκοτ κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, όπως προείπαμε, σε ηλικία μόλις 5 ετών. Καθώς περπατούσε με τη μητέρα του έξω απ' το δημοτικό σχολείο του Μίντλαντς, ένα αυτοκίνητο τον παρέσυρε προκαλώντας του σοβαρότατο τραυματισμό στο κεφάλι.

"Ήταν μόλις πέντε ετών και θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί. Ήταν πολύ τυχερός που επέζησε. Υπέστη σοβαρό οίδημα στον εγκέφαλο, το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Για ένα παιδί της ηλικίας του το γεγονός πως επέζησε, αλλά παράλληλα το ότι κατάφερε τόσα ξεχωριστά πράγματα στο ποδόσφαιρο, τον μετατρέπει σε φαινόμενο. Ήταν ένα δυνατό παιδί, με τεράστιες αντοχές. Γνωρίζω πως η οικογένειά του είναι πολύ υπερήφανη γι' αυτόν", αποκάλυψε ο Ίαν Τρίβεθικ, υπεύθυνος στην Ακαδημία "Four Dwellings" και φίλος της οικογένειας Λέσκοτ.

Ύστερα από μία σειρά επίπονων εγχειρήσεων, ο Λέσκοτ κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Το μόνο που του έμεινε για να θυμίζει όσα τράβηξε ήταν μία τεράστια ουλή στο μέτωπο. Η συγκεκριμένη ουλή θα ήταν και ένα απ' τα μεγαλύτερα κίνητρα προκειμένου να κάνει τους στόχους του πραγματικότητα.

Τζόλεον Λέσκοτ: Ένας γεννημένος μαχητής

"Πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει πολύ χειρότερα απ' όσα πέρασα εγώ. Είδα ένα μικρό αγόρι στο νοσοκομείο το οποίο δεν είχε καμία αμυχή, όμως είχε υποστεί σημαντική εγκεφαλική βλάβη. Προσωπικά, το μόνο που έχω είναι μία ουλή για την οποία δεν ανησυχώ καθόλου. Πέρασα αρκετές φορές την πόρτα του χειρουργείου για μία σειρά από επεμβάσεις, όμως ήμουν μικρός και δεν καταλάβαινα ακριβώς τι συνέβαινε.

Ξέρω πως υπήρχαν στιγμές που η μητέρα μου και ο πατέρας μου δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας μου, όμως ευτυχώς οι γιατροί έκαναν τα... μαγικά τους. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος για την οικογένειά μου, όμως θεωρώ πως μας βοήθησε να αποκτήσουμε ένα ξεχωριστό δέσιμο. Σίγουρα, μάθαμε να εκτιμάμε ο ένας τον άλλον ακόμη περισσότερο ύστερα από το ατύχημα. Μας έκανε να εκτιμήσουμε περισσότερο τη ζωή και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Συνειδητοποίησα πως είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος.

Το ατύχημα με έκανε πιο αποφασιστικό προκειμένου να αξιοποιήσω στο έπακρο ό,τι έχω, όμως ο αδερφός μου ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη έμπνευση", είχε εκμυστηρευτεί κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του απ' την Έβερτον.

Ο "ΚΕΡΒΕΡΟΣ" ΤΗΣ ΓΟΥΛΒΣ

Τζόλεον Λέσκοτ: Ένας γεννημένος μαχητής
© GETTY IMAGES

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε σε τόσο νεαρή ηλικία έκαναν ακόμη μεγαλύτερη την επιθυμία του να αγωνιστεί στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο. Έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στις Ακαδημίες της Γουλβς, παίρνοντας προβιβασμό για την πρώτη ομάδα σε ηλικία 17 ετών. Μάλιστα, είχε για συμπαίκτη τον νυν προπονητή της ΑΕΚ, Τιμούρ Κετσπάγια. Παρά το (πολύ) νεαρό της ηλικίας το, έκανε επίσημο ντεμπούτο τη σεζόν 2001-02 κόντρα στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ για το πρωτάθλημα της Championship. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησe "ανάγκασαν" τους φιλάθλους των λύκων να τον ανακηρύξουν "κορυφαίο νέο παίκτη της χρονιάς".

Ένα βραβείο που κέρδισε και τον επόμενο χρόνο, όταν κατάφερε να πάρει τη φανέλα του βασικού... σπίτι του. Η ικανότητά του να αγωνίζεται σ' όλες τις θέσεις της άμυνας, αλλά και στη μεσαία γραμμή, κυρίως ως αμυντικό χαφ, τον μετέτρεψαν σε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Ντέιβ Τζόουνς. Η σεζόν 2002-03 ήταν σημαντική και γι' ακόμα ένα λόγο, αφού η Γουλβς πανηγύρισε την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Παρ' όλα αυτά, ο 22χρονος -τότε- άσος δεν κατάφερε να γευτεί τη χαρά της επιτυχίας, καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο τον άφησε εκτός δράσης για όλη την επόμενη σεζόν.

Η χρονιά δεν κύλησε ιδανικά ούτε για τους λύκους, αφού γνώρισαν την πίκρα του υποβιβασμού, επιστρέφοντας στην Championship ύστερα από μόλις μία σεζόν στα "μεγάλα σαλόνια". Το μοναδικό θετικό ήταν η επιστροφή του Λέσκοτ στη δράση. Ο Άγγλος απέδειξε τεράστιο ζήλο να καλύψει το χαμένο έδαφος και να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο, με συνέπεια, μετά από μία μεταβατική χρονιά (2004-05), να αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης της Γουλβς και να κερδίσει μία θέση στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΒΕΡΤΟΝ

Τζόλεον Λέσκοτ: Ένας γεννημένος μαχητής
2009 GETTY IMAGES

Οι σπουδαίες εμφανίσεις με τη φανέλα των λύκων δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητες τις ομάδες της Premier League. Τελικά, η Έβερτον κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του 23χρονου αμυντικού, καταβάλλοντας 5.800.000 ευρώ στη Γουλβς για χάρη του. Βέβαια, η μεταγραφή του πέρασε από... σαράντα κύματα, αφού τα "ζαχαρωτά" ζήτησαν επιπλέον ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να είναι σίγουροι πως έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο.

Αφού ξεπεράστηκε κι ο τελευταίος "σκόπελος", ο Λέσκοτ έκανε ντεμπούτο τον Αύγουστο του 2006 στην νικηφόρα αναμέτρηση της Έβερτον με τη Γουότφορντ, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε βασικός απέναντι στην Τότεναμ εξαιτίας ενός προβλήματος τραυματισμού του Άλαν Σταμπς. Μάλιστα, αναδείχθηκε και MVP του αγώνα, με την Έβερτον να επικρατεί για πρώτη φορά των "πετεινών" εκτός έδρας ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Άγγλος άσος δεν άργησε να μετατραπεί σε βασικό "γρανάζι" στα πλάνα του Ντέιβιντ Μόγες, με συνέπεια να αγγίξει τον τίτλο για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, τον οποίο εν τέλει έχασε απ' τον Μικέλ Αρτέτα. Όμως, ένα χρόνο αργότερα πήρε... ρεβάνς, κερδίζοντας το πολυπόθητο βραβείο των "ζαχαρωτών".

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΣ ΜΕ ΣΙΤΙ

Μετά από τρία χρόνια στο "Γκούντισον Παρκ", κατά τα οποία κατάφερε να ανεβάσει αγωνιστικό επίπεδο την Έβερτον, με αποκορύφωμα τον τελικό του FA Cup τη σεζόν 2008-09, ο Λέσκοτ συνειδητοποίησε πως είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε μπορεί να χαρακτηριστεί και... επεισοδιακός. Η Μάντσεστερ Σίτι κατέθεσε δύο επίσημες προτάσεις στα "ζαχαρωτά" για τον 25χρονο αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό, αλλά έλαβε ισάριθμες αρνητικές απαντήσεις.

Η άρνηση των διοικούντων την Έβερτον να τον παραχωρήσουν, εκνεύρισε τον Λέσκοτ, ο οποίος στις 11 Αυγούστου κατέθεσε γραπτό αίτημα μεταγραφής. Όμως, ο Ντέιβιντ Μόγες εμφανίστηκε ανένδοτος, αφού δεν ήθελε να χάσει έναν υπερπολύτιμο ποδοσφαιριστή. Εν τέλει, στις 25 Αυγούστου οι "πολίτες" τίναξαν την μπάνκα, προσφέροντας 26.000.000 ευρώ και έκαναν δικό τους τον πολυσύνθετο άσο.

Τζόλεον Λέσκοτ: Ένας γεννημένος μαχητής

Η πρώτη σεζόν στο "Έτιχαντ" είχε αρκετές μεταπτώσεις, αφού τα αρκετά προβλήματα τραυματισμών είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει μόλις 19 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Όμως, η αντίστροφη μέτρηση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είχε αρχίσει. Μαζί με τον Βινσέντ Κομπανί συνέθεσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, βοηθώντας τα μέγιστα ώστε το τέλος της σεζόν 2011-12, να βρει την Μάντσεστερ Σίτι στην κορυφή της Premier League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ακολούθησε ακόμη μία εξαιρετική σεζόν, η οποία όμως δεν συνδυάστηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η αποχώρηση του Ρομπέρτο Μαντσίνι στο τέλος της σεζόν 2012-13 και η πρόσληψη του Μανουέλ Πελεγκρίνι είχε αντίκτυπο στο χρόνο συμμετοχής του Άγγλου άσου. Ο Χιλιανός τεχνικός δεν είχε στα βασικά πλάνα του τον σκληροτράχηλο αμυντικό, με συνέπεια να πραγματοποιήσει μόλις 20 συμμετοχές, κυρίως σε αγώνες Κυπέλλου και League Cup. Αποτέλεσμα, το καλοκαίρι του 2014 να αποτελέσει παρελθόν απ' το ρόστερ των "πολιτών", αφήνοντας ως παρακαταθήκη δύο πρωταθλήματα, ένα FA Cup, ένα Κύπελλο Αγγλίας, καθώς κι ένα Community Shield.

Τζόλεον Λέσκοτ: Ένας γεννημένος μαχητής

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΝΕΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ "ΧΩΡΙΑΤΕΣ"

Επόμενος σταθμός της πλούσιας καριέρας του, η Γούεστ Μπρόμιτς. Παρά το ενδιαφέρον της Χαλ και της Στόουκ, ο Λέσκοτ επέλεξε τα "baggies" εξαιτίας των Άλαν Ίρβιν και Ρομπ Κέλι, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν στην Έβερτον και τη Γουλβς αντίστοιχα. Υπό τις οδηγίες του Τόνι Πιούλις, ο Λέσκοτ αναγεννήθηκε, πραγματοποιώντας μία αξιοσημείωτη σεζόν, με αποτέλεσμα οι φίλοι της Γουέστ Μπρομ να ζητούν επιτακτικά την επιστροφή του στην εθνική Αγγλίας.

Παρά την επιθυμία των "baggies" να τον κρατήσουν στο δυναμικό τους, ο Λέσκοτ αποφάσισε να αποχωρήσει, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Άστον Βίλα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε κατά την παρουσίασή του, το να φορέσει τη φανέλα των "χωριατών" ήταν όνειρο ζωής, αφού από μικρός υποστήριζε την ομάδα της γενέτειρας του. Όμως, τα πράγματα γι' ακόμα μία φορά δεν εξελίχθηκαν καλά, αφού η Βίλα γνώρισε τον υποβιβασμό, με τον Λέσκοτ να πραγματοποιεί μία γεμάτη σεζόν, αλλά μ' αρκετά μέτρια ματς. Μάλιστα, η δήλωσή του "μας έφυγε ένα βάρος" μετά και τον μαθηματικό υποβιβασμό της ομάδας στην Champioship προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών.

TO ΓΚΟΛ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟ EURO

Σε επίπεδο εθνικό ομάδων, ο Λέσκοτ έχει σημαντικές παραστάσεις απ' το κορυφαίο επίπεδο. Κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας το Σεπτέμβρη του 2007, όταν στην τεχνική ηγεσία των "λιονταριών" βρισκόταν ο Στιβ Μακλάρεν. Έκανε ντεμπούτο στις 13 Οκτωβρίου απέναντι στην Εσθονία για τα προκριματικά του Euro 2008, ενώ ακόμα κι όταν προσλήφθηκε ο Φάμπιο Καπέλο, ο έμπειρος άσος συνέχισε να βρίσκεται μεταξύ των "εκλεκτών" του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Κορυφαία στιγμή, η συμμετοχή στην αποστολή για το Euro 2012 και το γκολ στην πρεμιέρα με τη Γαλλία. Συνολικά, μετράει 26 συμμετοχές και 1 γκολ με τα "λιοντάρια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έρχεται στην Αθήνα ο Λέσκοτ

News 24/7

24MEDIA NETWORK