Πέθανε ο Μάκης Ψωμιάδης

Την τελευταία πνοή του άφησε ο Μάκης Ψωμιάδης τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Πέθανε ο Μάκης Ψωμιάδης
Ψωμιάδης

"Έφυγε" από τη ζωή ο γνωστός παράγοντας του ελληνικού αθλητισμού Μάκης Ψωμιάδης.

Ο πρώην πρόεδρος τόσο στο μπάσκετ της ΑΕΚ όσο και στο ποδοσφαιρικό τμήμα, άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 60 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου τα ξημερώματα της Τετάρτης και παρά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο "Ελπίς", έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Στο πλευρό του αυτές τις τελευταίες στιγμές βρέθηκε και ο γιος του, Σταύρος Ψωμιάδης.

Ο Μάκης Ψωμιάδης είχε γεννηθεί το 1955 στην Καβάλα και πλην του Σταύρου, έχει και μία κόρη, την Χριστίνα, η οποία είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών με τον διεθνή σέντερ Γιάννη Μπουρούση.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή (13:00) στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.

Πέθανε ο Μάκης Ψωμιάδης

Ο Ψωμιάδης και η ΑΕΚ

Η ενασχόληση του Μάκη Ψωμιάδη με τον αθλητισμό ως παράγοντας άρχισε το 1988. Αφότου έγινε πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, ανέλαβε και τα "ηνία" του μπασκετικού τμήματος, αφού το άθλημα δεν ήταν επαγγελματικό ακόμη.

Στα πρώτα χρόνια έκανε δαπανηρές μεταγραφές, με κορυφαία όλων το νο5 του NBA draft το 1981, Ντάνι Βρέινς. Στην προεδρία κάθισε μόνο για μια σεζόν και επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια (1993-1994) για ακόμη έναν χρόνο.

Η επόμενη φορά που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι του με την ομάδα, αφορούσε στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Zastro περιγράφει στο αφιέρωμα " O Alejandro Sclavenitis ήταν ο Mάκης Ψωμιάδης" πώς έκανε την πρώτη εμφάνισή του στα διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ: "O νέος Πρόεδρος δε μασάει τα λόγια του: στόχος του ιδίου και του consortium επιχειρηματιών που είναι μαζί του, η εξυγίανση της ΠΑΕ και η κερδοφορία μέσα στην επόμενη 5ετία. Μετά τις απαραίτητες επικοινωνιακές αβρότητες και τα καθιερωμένα φλας των φωτογράφων, έρχεται η μεγάλη ώρα: ο Alejandro με μια κίνηση μεγαλοπρέπειας και αιφνιδιασμού, παρουσιάζει σε δημοσιογράφους και κοινό τον «Εντεταλμένο Σύμβουλο επί θεμάτων Ποδοσφαίρου» και νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΕ, κύριο Χρυσόστομο Ψωμιάδη. Εμβρόντητοι άπαντες απλώς παρακολουθούν, ο Μάκης όμως είναι χείμαρρος.

Πέθανε ο Μάκης Ψωμιάδης

Δείχνει να προτιμά τον αγγλικό τίτλο CEO «γιατί στα ελληνικά είναι μεγάλο» και ξεκαθαρίζει στους δημοσιογράφους ότι η πώληση της ΠΑΕ δεν είναι εικονική, η ΑΕΚ περνάει σε ΑΕΚτζήδες, έχει παικταράδες όπως ο Νικολαΐδης, ο Ατματσίδης και ο Αμανατίδης (παίκτης του Ολυμπιακού τότε, αλλά κανείς δεν τόλμησε να διορθώσει το Μάκη) και ότι μέσα στο έτος η νέα «κατάσταση» θα βάλει 8 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 25 εκατ. ευρώ) στην ομάδα και θα την κάνει αχτύπητη. Υπόσχεται ακόμη ότι «ο Πρόεδρος έχει βρει προπονητή που θα προκαλέσει πάταγο και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες» και διαβεβαιώνει ότι κανείς παίκτης δεν πρόκειται να πουληθεί, αντιθέτως στην ΑΕΚ θα έρθουν πολύ μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό.

Πέθανε ο Μάκης Ψωμιάδης

Παρουσίαση Σάντος

Όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι ο Alejandro είναι «μπροστινός», ένα τέχνασμα της NetΜed που θέλει να απεμπλακεί από την ΑΕΚ και του Ψωμιάδη που θέλει να την αναλάβει. Η τελευταία παράσταση που δίνει ο Σκλαβενίτης λαμβάνει χώρα την ιστορική ημερομηνία της 17ης Ιουνίου στην παρουσίαση του Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος χαμογελά αμήχανα, δείχνει να νομίζει ότι ο Πρόεδρος είναι ο Μάκης και όχι ο κύριος με το μαύρο κοστούμι που στήνεται μαζί του μπροστά στα μικρόφωνα για να μιλήσουν. Κάνει τις καθιερωμένες δηλώσεις «Φερναντάο» χωρίς μεγάλα λόγια, υποσχέσεις και ενθουσιασμούς, ουδείς όμως δείχνει να ασχολείται με τις τοποθετήσεις του.

Στο περιθώριο της συνέντευξης παρουσίασης του προπονητή και στα διάφορα «πηγαδάκια» που είθισται να στήνονται σε τέτοιες περιστάσεις, ακόμη και οι άνδρες προσωπικής ασφαλείας του «επικεφαλής του ομίλου των επιχειρηματιών» νίπτουν τας χείρας τους σχετικά με το ποιόν του ομογενούς μεγιστάνα από το Μεξικό. Ορισμένοι ακουμπούν και τα όρια της ύβρεως, φτάνοντας σε σημείο να ειρωνευτούν ακόμη-ακόμη και τη δυνατότητα του Σκλαβενίτη να αγοράσει δεύτερο κοστούμι. Δυστυχώς, τα ρεπορτάζ των εφημερίδων πλέον έχουν γίνει παραπάνω από αιχμηρά και επικριτικά, με αποτέλεσμα η υπόθεση να αποσυρθεί διακριτικά αλλά άρον άρον από το προσκήνιο.

Πέθανε ο Μάκης Ψωμιάδης

Χαρίλαος παρά πέντε, Χαρίλαος και πέντε

Tο όνειρο μιας μεγάλης ΑΕΚ με μπροστάρη τον Αλεχάντρο Σκλαβενίτη, τον Πρίγκιπα του Manzanillo, κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που δεν παύουν όμως να αποτελούν το απαύγασμα του «σότου» στον πλανήτη ελληνικό ποδόσφαιρο. Η τύχη του Αλεχάντρο Σκλαβενίτη έκτοτε αγνοείται, κανείς δεν ξέρει τί απέγινε και εάν επέστρεψε στο Μεξικό. Ξεχάστηκε πολύ γρήγορα, σχεδόν αμέσως όταν ο Μάκης εμφάνισε τον επόμενο, το Φίλωνα Αντωνόπουλο και λίγο μετά τους επόμενους, τους εξαδέλφους του Χαρίλαο και Χαρίλαο Ψωμιάδη, γνωστούς στους κόλπους της ΠΑΕ ΑΕΚ ως «Χαρίλαος παρά πέντε» και «Χαρίλαος και πέντε». Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία...

Η θητεία του στην ΑΕΚ, σε αγωνιστικό επίπεδο, κρίθηκε επιτυχής, αφού ο σύλλογος με παίκτες όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Βασίλης Τσιάρτας, ο Άκης Ζήκος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Τραϊανός Δέλλας και ο Γρηγόρης Γεωργάτος κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2001-2002, επικρατώντας 2-1 του Ολυμπιακού στο Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ την ίδια χρονιά τερμάτισε στην πρώτη θέση με τους ίδιους βαθμούς με τους "ερυθρολεύκους", ωστόσο έχασε τον τίτλο στην ισοβαθμία.

Τη σεζόν 2002-2003, η Ένωση αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League με Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Γκενκ και ολοκλήρωσε την πορεία της με έξι ισοπαλίες και ιστορικά παιχνίδια κόντρα στους "galacticos" και τους "τζιαλορόσι".

Έναν χρόνο αργότερα, η ΑΕΚ τερμάτισε στην τρίτη θέση, δύο βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ενώ την τελευταία σεζόν του, το 2003-2004, οι "κιτρινόμαυροι" τερμάτισαν στην τέταρτη θέση με 55 πόντους και 22 διαφορά από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

Τον Απρίλιο του 2014 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε δεκαετή φυλάκιση για υπεξαίρεση 21.500.000 ευρώ από τα ταμεία της ΑΕΚ, κατά την διάρκεια της προεδρίας του.

Πέθανε ο Μάκης Ψωμιάδης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ακράτητος και Καβάλα

Από την ΑΕΚ αποχώρησε το 2004, με βαριές κατηγορίες για υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η ενασχόλησή του με τον ποδόσφαιρο συνεχίστηκε δια μέσω του Ακράτητου, τη σεζόν 2005-2006, όταν και η ομάδα των Άνω Λιοσίων βρέθηκε στην Α' Εθνική για μία και μοναδική φορά στην ιστορία του.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έκρινε παράνομη τη διοίκηση του συλλόγου λόγω Ψωμιάδη, ωστόσο επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ και η σεζόν συνεχίστηκε κανονικά. Η ομάδα υποβιβάστηκε και η νέα σεζόν τον βρήκε στην Καβάλα.

Υπό τις οδηγίες Ψωμιάδη, η ομάδα της γενέτειράς του πέτυχε να υπαχθεί σε ειδικό νόμο με τον οποίο έσβησε παλιά χρέη και μετεξελίχθηκε σε Νέα Καβάλα. Από τη Γ' Εθνική, μέσα σε τρία χρόνια ανέβηκε στη Super League (επέστρεψε μετά από εννέα χρόνια). Τη σεζόν 2009-2010, οι "αργοναύτες" τερμάτισαν στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Την επόμενη χρονιά ο σύλλογος τερμάτισε στην έβδομη θέση, ωστόσο η εμπλοκή του σε σκάνδαλο στημένων αγώνων τον οδήγησε στον υποβιβασμό στη Δ' Εθνική.

Το 2011 συνελήφθη στην ΠΓΔΜ για τη συγκεκριμένη υπόθεση και καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 35.000 ευρώ με αναστολή. Αποφυλακίστηκε στα τέλη Αυγούστου του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θρήνος για Μπουρούση

Ο Μάκης Ψωμιάδης μέσα από τον φωτογραφικό φακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK