Ολα όσα είχε πει για το ζήτημα της οπαδικής βίας στο Ραδιόφωνο 247 η Αναστασία Τσουκαλά

Η Αναστασία Τσουκαλά, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού που έπεσε θύμα τυφλής βίας στα Εξάρχεια, είχε φιλοξενηθεί στον αέρα του Ραδιοφώνου 247 μιλώντας για θέματα...βιας.

Ολα όσα είχε πει για το ζήτημα της οπαδικής βίας στο Ραδιόφωνο 247 η Αναστασία Τσουκαλά

Πριν από σχεδόν έξι μήνες, η Αναστασία Τσουκαλά, η επιστήμονας-καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο του Παρισιού που έπεσε την Παρασκευή θύμα τυφλής βίας στα Εξάρχεια (νοσηλεύεται αφού φωτοβολίδα καρφώθηκε στο γόνατό της), είχε φιλοξενηθεί στον αέρα του Ραδιοφώνου 247 και στην εκπομπή "Contra Επίθεση".

Η κ. Τσουκαλά είχε τοποθετηθεί για το ζήτημα της οπαδικής βίας με αφορμή τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ:\

Θυμηθείτε τι είχε πει

Για το αν η οικονομική κρίση επηρεάζει το φαινόμενο: "Δεν πιστεύω ότι σχετίζεται άμεσα. Δεν ξέρω καν αν έχει σχέση. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζει την ελληνική πραγματικότητα από όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, πολλές δεκαετίας πίσω.

Για τα επεισόδια στον τελικό του Βόλου: "Κοιτάξτε το γεγονός και μόνο που έκανε τα επεισόδια αυτά να διαφέρουν, ήταν ότι είχαμε εικόνα. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ξαναγίνει. Είναι σπάνιο να δούμε τέτοιο περιστατικό σε όλη του τη διάρκεια. Στην Παιανία όταν είχαμε νεκρό, δεν είχαμε δει τι είχε συμβεί.

Για το αν συμβαίνει και στο εξωτερικό: "Φυσικά. Στο Παρίσι δεν ξεχνάω όταν έπαιζαν κόντρα σε μια ομάδα του Ισραήλ και είχαν προσπαθήσει να σκοτώσουν οπαδό. Για να σας απαντήσω τώρα, πιστεύω ότι το χειραγωγούμενο υπάρχει λιγότερο στο εξωτερικό, πλην της Ιταλίας. Το φαινόμενο είναι πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό.

Για την βία στα γήπεδα της Αγγλίας: "Η Θάτσερ δεν ήταν αυτή που έσωσε το βρετανικό ποδόσφαιρο. Όταν έγινε στο Βέλγιο η δίκη για το Χέιζελ να σας θυμίσω ότι αυτοί που καταδικάστηκαν ήταν ο υπεύθυνος της Αστυνομίας, της χωροφυλακής, ο υπεύθυνος ασφάλειας των Βρυξελλών και ο επικεφαλής της βελγικής ομοσπονδίας. Αυτά δεν μαθεύτηκαν. Ήταν κατηγορούμενη και η ΟΥΕΦΑ. Από τους Άγγλους που καταδικάστηκαν με 3 χρόνια φυλακή, τα 2 ήταν με αναστολή. Δεν θεωρήθηκαν ότι ήταν αυτοί οι υπαίτιοι της τραγωδίας.

Τα πρωτοσέλιδα έγραφαν για τους Άγγλους που ήταν κτήνη και σκοτώθηκαν 39 άτομα και τραυματίστηκαν πόσα ακόμη. Η τραγωδία δεν ήταν υπαιτιότητα των οπαδών. Το χρησιμοποίησαν στην Αγγλία για να εκσυγχρονίσουν τα γήπεδα. Κάνοντάς το μπόρεσαν να αλλάξουν τη σύνθεση των οπαδών με κοινωνικούς όρους. Η τιμή των εισιτηρίων αυξήθηκε και οι φανατικοί που δημιουργούσαν τα επεισόδια και ήταν από χαμηλά στρώματα, πλέον δεν είχαν πρόσβαση.

Βέβαια η βία μετατοπίστηκε στις μικρότερες κατηγορίες. Όλως τυχαίως ο Τύπος δεν τα αναφέρει για να μην αμαυρώνεται η εικόνα του Άγγλου οπαδού. Αναφέρονται μόνο στον τοπικό Τύπο που δεν τραβάει τα φώτα. Δεν εκτίθεται έτσι η αστυνομία και η κυβέρνηση και όλα φαίνονται να είναι υπό έλεγχο. Με το να κρύβω το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι όμως, δεν το λύνω".

Για τις απαγορεύσεις μετακινήσεων οπαδών: "Αν δεν ξέρει κανείς κάτι καλύτερο να κάνει, να σκεφτεί σοβαρά για το θέμα και να ψάξει κάτι εις βάθος τότε είναι μια συγκυριακή βελτίωση. Δεν ακουμπούν πραγματικά το πρόβλημα".

Για τελικό Κυπέλλου χωρίς οπαδούς: "Στην Γαλλία το είχαν σκεφτεί σοβαρά να αποκλείουν τους θεατές από τους αγώνες. Το ποσοστό είσπραξης από τα εισιτήρια άλλωστε ήταν αμελητέο μπροστά στα έσοδα των ομάδων και είπαν πως μπορούσαν να το παρακάμψουν. Η σκέψη από τη γαλλική ομοσπονδία όμως προσέκρουσε πάνω στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είπαν πως χωρίς κόσμο δεν μπορούσαν να παίξουν".

Για το αν υπάρχει λύση: "Πρέπει να δούμε ποια ρίζα του προβλήματος θέλουμε να κοιτάξουμε. Τον έφηβο που αναζητά την ένταση, την ατμόσφαιρα καρναβαλιού στο γήπεδο γιατί το έχει ανάγκη; Τη ρίζα με πολιτικές προεκτάσεις αυτών που λένε "οπαδικών στρατών"; Απαιτούν όλα δουλειά σε βάθος χρόνου. Η εκάστοτε κυβέρνηση πράττει κατά βούληση.

Το ζήτημα είναι κι αυτό υπερκομματικό ανεξαρτήτως προσανατολισμού. Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει ανάγκη να δείξει ότι παράγει έργο και έτσι αναγκάζεται να παίρνει μέτρα που επιφέρουν βραχυπρόθεσμη βελτίωση, γνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα δεν λύνουν σε βάθος το πρόβλημα. Το αδρανοποιούν προσωρινά. Η δουλειά που πρέπει να γίνει όμως θα αποφέρει αποτελέσματα σε βάθος 10-15 ετών".

News 24/7

24MEDIA NETWORK