Πως "έπεσε" από μέσα η ΕΠΟ στα χέρια FIFΑ και... Εξομάλυνσης

Σκανδαλάρα με τις εκλογές της ΕΠΟ (26 Οκτωβρίου) που ακυρώθηκαν -όπως αποδεικνύεται τώρα με την υπόθεση Οινιάδων- με εκπρόθεσμη προσφυγή. Η στάση του "συστήματος" της Ομοσπονδίας που προτίμησε να μην την "κυνηγήσει" για να την “ρίξει” από το να κερδίσει τις εκλογές ο Γραμμένος.

Πως "έπεσε" από μέσα η ΕΠΟ στα χέρια FIFΑ και... Εξομάλυνσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έπρεπε να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για το 2016, ώστε να έρθει στην επιφάνεια ένα τεράστιο σκάνδαλο που έχει να κάνει με την ακύρωση των προγραμματισμένων για τις 26 Οκτωβρίου εκλογών της ΕΠΟ. Κάτι πού είχε ως φυσικό επακόλουθο την παρέμβαση της FIFA και τον διορισμό της Επιτροπής Εξομάλυνσης.

Και έρχεται τώρα στην επιφάνεια λόγω της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου της Ομοσπονδίας να απορρίψει ως εκπρόθεσμη την προσφυγή του σωματείου Οινιάδες Αιτωλοακαρνανίας κατά της σύγκλησης της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ την ερχόμενη Δευτέρα 19/12, σχετικά με την εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ.

Σκάνδαλο που αφορά κυρίως την στάση της Ομοσπονδίας στην τότε προσφυγή της Κηφισιάς 2010 αφού η ΕΠΟ θα μπορούσε να την "κυνηγήσει" και να την "ρίξει" καθώς κι εκείνη ήταν ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ αλλά όχι μόνο δεν το έκανε, αντιθέτως, οι δύο διαιτητές της Ομοσπονδίας στο διαιτητικό δικαστήριο, Μιχάλης Βαρδαλάς και Άννα Χλαμπουτάκη την ψήφισαν!!

ΤΟ ΣΤΟΡΙ

Η προσφυγή των Οινιάδων λοιπόν, κρίθηκε ως εκπρόθεσμη έπειτα από "ένσταση απαράδεκτου" που κατέθεσαν οι νομικοί της ΕΠΟ κ.κ. Σιώτος, Σαράκης επικαλούμενοι το άρθρο 7, παράγραφος 3 του κανονισμού λειτουργίας του διαιτητικού δικαστηρίου το αναφέρει ότι... "σε περίπτωση που στο καταστατικό ή στον κανονισμό της ΕΠΟ, της οικείας ένωσης ή του αθλητικού οργάνου, ή στην προηγούμενη συμφωνία των διαδίκων, δεν ορίζεται χρονικό περιθώριο για την υποβολή αιτήματος διαιτησίας (έναρξης μίας διαδικασίας), τότε η προθεσμία θα είναι 10 ημέρες από την λήψη ή την με οποιοδήποτε τρόπο γνώση της απόφασης που προσβάλλεται".

Η σύγκλιση της γενικής συνέλευσης έγινε στις 17/11 και η προσφυγή των Οινιάδων στις 12/12 επειδή όπως υποστήριξε ο δικηγόρος τους Ζαχαρίας Κεσσές, το αρχικό έγγραφο που εστάλη στις Ενώσεις ήταν ελλιπές και εστάλη συμπληρωματικό στις 7/12 που ανέφερε τις λεπτομέρειες για την γενική συνέλευση και το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί. Το διαιτητικό δικαστήριο όμως, δεν δέχθηκε το συγκεκριμένο επιχείρημα και θεωρώντας ότι το 10ήμερο "μετράει" από τις 17/11, η προσφυγή στις 12/12 ήταν εκπρόθεσμη και δεν μπήκε καν στην ουσία της υπόθεσης. Αν έμπαινε το πιθανότερο ήταν να αποφασίσει ότι και με τις εκλογές της ΕΠΟ: να αναβάλει δηλαδή, τη γενική συνέλευση ώστε αυτή να γίνει με βάση το νόμο Ορφανού;

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Τι σχέση όμως, έχει η προσφυγή της Κηφισιάς 2010 με όλα αυτά;

Η σύγκλιση της γενικής συνέλευσης για εκλογές έπειτα από την ακύρωση της αρχικής ημερομηνίας (1η Οκτωβρίου), έγινε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Η προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου και της Κηφισιάς κατατέθηκε στις 4 Οκτωβρίου στο διαιτητικό δικαστήριο με αριθμό πρωτοκόλλου30538/05 (η απόφαση εκδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου και ανακοινώθηκε και επίσημα την επομένη). Με απλά λόγια και η προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου (που απορρίφθηκε για άλλο λόγο) και της Κηφισιάς ήταν εκπρόθεσμες καθώς χρονικό περιθώριο για την υποβολή αιτήματος διαιτησίας (ένσταση απαράδεκτου) για τις εκλογές δεν υπάρχει και ως εκ τούτου ισχύει το 10ήμερο το οποίο έληξε στις 22/9.

Η ΕΠΟ όμως, δια της νομικής υπηρεσίας τότε δεν άσκησε "ένσταση απαράδεκτου", το διαιτητικό δικαστήριο μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και έκρινε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο Ορφανού που είχε ενεργοποιηθεί έπειτα από το νόμο που πέρασε τον Μαϊο του 2015 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και όχι με το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.

ΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΟ

Όσον αφορά το διαιτητικό δικαστήριο ενώ γνώριζε για το 10ήμερο δεν απέρριψε την προσφυγή της Κηφισιάς. Μάλιστα, στο σκεπτικό της απόφασης για την προσφυγή της Κηφισιάς "καρφώνει" την ΕΠΟ σημειώνοντας ότι... "ούτε άλλωστε και η ανταιτούσα Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ισχυρίστηκε ότι αυτή ασκήθηκε μετά την παρέλευση του δεκαημέρου".

ΚΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Το ερώτημα λοιπόν, που προκύπτει είναι γιατί η ΕΠΟ δεν κυνήγησε ΤΟΤΕ τις δύο προσφυγές ενώ ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος να γίνουν δεκτές. Άλλωστε δεν χρειάζονταν ιδιαίτερη σκέψη ότι η FIFA δεν θα επέτρεπε να γίνουν εκλογές με βάση το νόμο, όπως ήταν το ζητούμενο των προσφυγών;

Αντί απάντησης υπάρχουν διάφορα σενάρια που ακούγονται σε ποδοσφαιρικούς κύκλους ένα από τα οποία αναφέρει ότι η ΕΠΟ γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση είχε την πλειοψηφία των Ενώσεων με το μέρος της και τη νίκη στο τσεπάκι (τουλάχιστον αυτό το κλίμα είχε διαμορφωθεί) δεν μπλόκαρε τις δύο προσφυγές έχοντας στο μυαλό την αντίδραση της FIFA και το τι θα επακολουθούσε...

Με απλά λόγια, στο δίλημμα να "πέσει" η Ομοσπονδία στα χέρια της FIFA ή της αντιπολίτευσης, επιλέχθηκε από το "σύστημα" της Ελληνικής Ομοσπονδίας ο δρόμος για να γίνει το πρώτο σενάριο και να μπει έτσι φρένο (προσωρινό;) στην παράταξη του Βαγγέλη Γραμμένου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK