Υπάρχει ελπίδα! Έτσι ανεβαίνει ο Άρης...

Την πίκρα για την αποτυχία του προβιβασμού στη Football League, διαδέχεται η ελπίδα. Οι άνθρωποι του Άρη είναι έτοιμοι και διατεθειμένοι να κυνηγήσουν μέχρι τέλους, τις οποίες πιθανότητες υπάρχουν για άνοδο, βασιζόμενοι στο παράδειγμα του Πανηλειακού. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Contra.gr.

Υπάρχει ελπίδα! Έτσι ανεβαίνει ο Άρης...

Το παράδειγμα της ΑΕΚ δεν ακολουθήθηκε στο απόλυτο για τον Άρη, ο οποίος επέλεξε επίσης να διαβεί το δρόμο της εξυγίανσης μέσω της "Γ' Εθνικής", όμως στην πορεία, λόγω κακού προγραμματισμού (κυρίως), παρέκκλινε από τον στόχο της πρωτιάς και έμεινε... μετεξεταστέος.

Η απογοήτευση στο "στρατόπεδο" των κίτρινων είναι έκδηλη, καθώς το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι η... επανάληψη της τάξης προκειμένου να γίνει μάθημα το πάθημα. Παρά την απογοήτευση πάντως δεν λείπει και η ελπίδα ότι θα βρεθεί φόρμουλα προκειμένου να καταφέρει η ομάδα να κερδίσει τον προβιβασμό της στη "Football League", ακόμη και μέσω της 2ης θέσης.

Οι άνθρωποι του Άρη ευελπιστούν ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να συμπληρώσουν ενδεχόμενο κενό που θα προκύψει στη "Football League", από τη στιγμή που είναι εκπεφρασμένη η επιθυμία ομάδων που υποβιβάστηκαν από τη "Super League" να βρεθούν στη "Γ' Εθνική", προκειμένου να αποβάλουν μεγάλο φορτίο από τα χρέη τους.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν ο ΟΦΗ, η Νίκη Βόλου, αλλά και ο Εργοτέλης (ο τελευταίος εφόσον δεν καταφέρει να μείνει από... σπόντα στη "Super League"). Σε αυτό το σενάριο προκύπτουν τρεις θέσεις κενές στη "Football League". Θα απομείνουν δηλαδή να συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα 17 ομάδες, από τις 20 που προβλέπει η προκήρυξη.

Το παράδειγμα του Πανηλειακού

Το καλοκαίρι του 2013 ο Πανηλειακός είχε βρεθεί σε αντίστοιχη με τον Άρη θέση και είχε προσφύγει κατά της αρχικής απόφασης να διεξαχθεί το πρωτάθλημα της "Football League" με λιγότερες ομάδες, από τις 28 που προέβλεπε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΠΟ.

Στις 31/7/2013 η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε δεκτή την προσφυγή της ομάδας του Πύργου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Πανσερραϊκός, η ΑΕΚ, η Λάρισα και η Κέρκυρα είχαν δηλώσει πως δεν θα πάρουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα της "Football League".

Έτσι, τέσσερις ομάδες από τoυς δύο ομίλους της "Football League 2" κλήθηκαν να προβιβαστούν στη "Football League", για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 28 ομάδων και να γίνει πρωτάθλημα με δύο ομίλους των 14. Οι τέσσερις αυτές ομάδες ήταν ο Πανηλειακός, η Ζάκυνθος, ο Βατανιακός και η Γλυφάδα.

Η σχετική απόφαση προβιβασμού του Πανηλειακού από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Με την υπ΄ αριθμ. 99/31-7-2013 απόφασή της δέχεται τυπικά και κατ’ ουσία την έφεση του εκκαλούντος (ΤΑΠ Πανηλειακός ΑΟ). Ακυρώνει την υπ’ αριθμ. 2/26.7.2013 απόφαση του Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ Β΄-Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ. Διατάσσει την εφαρμογή της από 22.2.2013 απόφασης του Δ.Σ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας περί συμμετοχής εικοσιοκτώ (28) ομάδων στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας της περιόδου 2013-2014 και την συμπλήρωση των υπολειπομένων ομάδων μέχρι του αριθμού των εικοσιοκτώ (28) με εφαρμογή των άρθρων 4 παρ. 2, 7 παρ. 3 περ. α΄και 27 παρ. 4 περ. β΄του ΚΑΠ Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων".

Συγκεκριμένα τα άρθρα βάσει των οποίων δικαιώθηκε ο Πανηλειακός και πάνω σε αυτά αναμένεται να βασιστεί και Αρης, ήταν το "4" (παρ. 2) και το "27" (παρ. 4 περ. β').

Στο άρθρο 4 παράγραφος 2, τονίζεται χαρακτηριστικά:

"Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, η έναρξη των πρωταθλημάτων δεν μπορεί να γίνει με τον προκαθορισμένο αριθμό ομάδων, ο αριθμός τους συμπληρώνεται με ισάριθμες ομάδες από την αμέσως κατώτερη κατηγορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 3 περ. α' σε συνδυασμό με τη 5 διάταξη της παρ. 4 περ. β' του άρθρου 27 του παρόντος Κανονισμού".

Στο άρθρο 27 παράγραφος 4 περίπτωση β', τονίζεται χαρακτηριστικά:

"Οι ομάδες που υποβιβάζονται, είτε βάσει της προκήρυξης είτε βάσει άλλης απόφασης, δεν έχουν δικαίωμα προαγωγής σε καμιά περίπτωση, για την περίοδο που υποβιβάστηκαν. Η κατάληψη της πρώτης θέσης στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, νοείται πάντα μετά την επέλευση οποιουδήποτε προβιβασμού. Στην περίπτωση αύξησης των ομάδων οποιασδήποτε κατηγορίας ή προαγωγής στην αμέσως ανώτερη κατηγορία περισσότερων ομάδων απ’ αυτές που προβλέπεται από τη σχετική προκήρυξη, οι προαγόμενες ομάδες προέρχονται από τον πίνακα κατάταξης του πρωταθλήματος που έληξε της αμέσως κατώτερης κατηγορίας και με τη σειρά κατάταξης τους".

Τα διαφορετικά δεδομένα

Στις τάξεις της Ομοσπονδίας επικρατεί προβληματισμός, καθώς αντιλαμβάνονται το δικαίωμα του Άρη να διεκδικήσει τον προβιβασμό του, εφόσον υπάρξουν κενές θέσεις, ωστόσο δεν προβλέπεται κάποιος σαφής τρόπος να καταστεί εφικτό.

Και αυτό γιατί εκτός του Άρη, συμφέρον να διεκδικήσουν τον προβιβασμό τους έχουν και οι υπόλοιπες ομάδες που τερμάτισαν στη 2η θέση ή ακόμη και στην 3η θέση των υπόλοιπων τριών ομίλων της "Γ' Εθνικής". Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι στην περίπτωση που υπάρχουν τρεις θέσεις κενές (ή λιγότερες ή ακόμη και περισσότερες) και οι ομάδες που έχουν δικαίωμα να τις διεκδικήσουν δεν συμπληρώνουν ακριβώς τα κενά, τότε θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να προκριθεί ο ακριβής αριθμός.

Το άρθρο 20 του ΚΑΠ

Το άρθρο 20 του ΚΑΠ που αφορά στη βαθμολογική κατάταξη ομάδων, για περιπτώσεις όπου προκύπτει ζήτημα να γίνει ενιαία κατάταξη ομάδων όταν το πρωτάθλημα διεξάγεται σε τρεις ή περισσότερους ομίλους θα μπορούσε να δώσει μια λύση. Συγκεκριμένα στις παραγράφους "16" και "17" του άρθρου 20 του ΚΑΠ προβλέπονται τα εξής:

"16. α) Στην περίπτωση κατά την οποία το οικείο πρωτάθλημα διεξάγεται σε τρεις ή περισσότερους ομίλους και για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η ενιαία κατάταξη των ομάδων των ομίλων αυτών στην τελική σειρά βαθμολογίας του πρωταθλήματός τους, τότε θα διεξαχθούν απλοί αγώνες κατάταξης σε ουδέτερα γήπεδα διάρκειας 90' (χωρίς παράταση).

17. β) Οι ομάδες που έχουν την ίδια σειρά σε διαφορετικούς ομίλους εντάσσονται στην τελική κατάταξη της κατηγορίας τους, ύστερα από κλήρωση και σύμφωνα με την προβλεπόμενη από αυτό το άρθρο διαδικασία, εκτός από τις ομάδες που προβιβάζονται, υποβιβάζονται ή διεκδικούν θέση σε διεθνείς διοργανώσεις".

Βάσει της παραγράφου "17" θα έπρεπε να γίνει κλήρωση για την ενιαία κατάταξη των ομάδων, με την υποσημείωση: "εκτός από τις ομάδες που προβιβάζονται" .

Από τη στιγμή λοιπόν που οι ομάδες αυτές διεκδικούν τον προβιβασμό τους, προβλέπεται βάσει ΚΑΠ η διεξαγωγή αγώνων κατάταξης.

Μπάχαλο...

Το πρόβλημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση, είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες που θα οριστούν για να δηλώσει μια ομάδα συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ούτως ώστε να γνωρίζουμε πόσες θέσεις ακριβώς θα πρέπει να αναπληρωθούν. Θα πρέπει δηλαδή έγκαιρα να υπάρξουν επίσημες δηλώσεις ομάδων των παραπάνω κατηγοριών ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη νέα Football League, ώστε να προκύψει κενό και να ενεργοποιηθούν έτσι οι σχετικές διαδικασίες.

Πρόκειται εν ολίγοις για μια πολύ μπερδεμένη κατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη. Πρόκειται για μία κατάσταση που δίνει ελπίδα στον Άρη, αλλά βάζει και πάλι σε μπελάδες το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα πρωταθλήματα τελειώνουν, αλλά ένα νέο σήριαλ αρχίζει και αναμένεται να μας απασχολήσει έντονα. Υπομονή και αναμονή...

Σημείωση: Επειδή ακούγεται ότι στην προκήρυξη της Γ' Εθνικής για τη σεζόν 2014-15, αναφέρεται ρητώς ότι προβιβάζονται μόνο οι πρωταθλήτριες κάθε ομίλου, αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική προκήρυξη (σεζόν 2014-15) και στο άρθρο 13 που αφορά στον "Προβιβασμό" και στον "Υποβιβασμό" των ομάδων, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων θα προβιβαστούν στη Football League τέσσερις (4) ομάδες (η πρωταθλήτρια ομάδα κάθε Ομίλου)", χωρίς να τονίζεται ρητά ότι ανεβαίνουν μόνο αυτές.

Διαβάστε ακόμα:

Ορφέας Αλεξανδρούπολης-Αρης 0-0

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΗΧΟ

News 24/7

24MEDIA NETWORK