Κοντονής: "Με την ΕΠΟ έχουμε πρόβλημα. Έχει πλέον την ευθύνη"

Ο Σταύρος Κοντονής ήταν ξεκάθαρος κλείνοντας τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το αθλητικό νομοσχέδιο και επιτέθηκε ξανά στην ΕΠΟ για διαστρέβλωση των όσων προσπαθεί να πετύχει Κυβέρνηση και Υπουργείο.

Στιγμιότυπο από την 2η ημέρα της συζήτησης στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Στιγμιότυπο από την 2η ημέρα της συζήτησης στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Κοντονής:

"Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν διανοήθηκαν ούτε στιγμή να φέρουν ένα Νομοσχέδιο χωρίς να το έχουν διαβουλευθεί και να το έχουν συζητήσει. Έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις με αρμόδιους παράγοντες της Δικαιοσύνης, του αθλητισμού και ειδικούς επιστήμονες, για να μπορούμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για τη συζήτηση.

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης τίθεται προς έγκριση κατά κυρίαρχο τρόπο στη Βουλή των Ελλήνων, δεν τίθεται προς έγκριση σε κανέναν άλλον. Προς διαβούλευση ναι. Προς έγκριση, όχι. Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και σοβαρότητας των διαδικασιών που ακολουθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο. Κι αυτό το τονίζω γιατί σήμερα υπήρξαν δημοσιεύματα που ούτε λίγο ούτε πολύ ήθελαν να μας πουν ότι αυτή η διαδικασία τελεί υπό αίρεση. Η διαδικασία ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι αυθύπαρκτη και αυτάρκης και δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο. Άλλο όμως είναι αυτό, και άλλο η διαβούλευση. Στη διαβούλευση θα είμαστε πάντα ανοιχτοί και θα προσφέρουμε προς όλους όσα έχουμε υπόψη μας να θεσμοθετήσουμε.

Αποδείξαμε αυτό που λέγαμε από την αρχή. Ότι η Κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε σκέφτεται να πλήξει το αυτοδιοίκητο οποιασδήποτε ομοσπονδίας, πόσο μάλλον η ΕΠΟ. Καμία όμως αθλητική ομοσπονδία δεν μπορεί να διαπερνά τη δράση της ένα καθεστώς απόλυτης αυτονομίας και ανέλεγκτου. Διότι τότε παραβιάζεται το Σύνταγμα, παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, και δημιουργούμε θύλακες και νησίδες ανέλεγκτου. Για όσους δεν μας πίστεψαν, κάναμε ό,τι έπρεπε για να μην υπάρχουν σκιές.

Αποδείχτηκε από τη διαδικασία ενώπιον της Βουλής ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκατασταθεί το προφίλ κύρους του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι να συμμετέχουν αποκλειστικά στην έκδοση αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ τακτικοί δικαστές, οι οποίοι κληρώνονται και διορίζονται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Αποκαταστήσαμε επίσης την τάξη με την επιβολή προστίμων στις αθλητικές ανώνυμες εταιρίες που δεν μπορούν να εξαιρούνται από τις υπόλοιπες. Δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση. Αυτή η Κυβέρνηση πορεύεται με ισονομία και ισοπολιτεία και θα τα τηρήσουμε. Είχαμε καλές προθέσεις και κάναμε βελτιώσεις μετά το διάλογο και δεν διστάσαμε να συμπεριλάβουμε διατάξεις και προτάσεις που ενίσχυαν το νομοθέτημα.

Την ευθύνη για ό,τι αρνητικό πλέον το έχουν οι ΕΠΟ και οι διεθνείς ομοσπονδίες. Δεν το θεωρώ πιθανό, είμαι πολύ αισιόδοξος. Η χθεσινή συνάντηση απέδειξε ότι λέμε πράγματα λογικά και όσα νομοθετούμε είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου. Δεν ήταν η πρώτη, αλλά η τρίτη συνάντηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Θέλαμε το καλύτερο δυνατό.

Δεν κρύβω ότι υπάρχει πρόβλημα με την ΕΠΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην UEFA νόμιζαν ότι ο Υπουργός θα διορίζει τους δικαστές. Από πού αλήθεια αντλούσε αυτή την πληροφόρηση ενώ εμείς δεσμευόμασταν για τη διαδικασία ; Δεν κάνουμε υποδείξεις τίποτα, δεν τους προτρέπουμε να θέσουν την ΕΠΟ υπό επιτροπεία, αλλά τους καλούμε να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοικτά για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και είμαστε εδώ να συνεργαστούμε.

Μπορεί πλέον να υπάρξει αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου; Θεωρώ ότι έχει ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, αλλά δεν έχει εκμηδενιστεί. Την ευθύνη όμως για ό,τι αρνητικό, με πολύ χαμηλά ποσοστά, το αναλαμβάνουν άλλοι. Οι φορείς μίλησαν.

Θέλω να σταθώ στην αντιπολίτευση. Την ευχαριστώ για τις προστάσεις της, παρά την αρχική οξύτητα και την ισοπέδωση του τύπου "πάρτε πίσω το νομοσχέδιο". Όσοι χρησιμοποίησαν συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς, εκτέθηκαν. Στις 19/05 θα θέσουμε τα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου στη Σύνοδο Υπουργών αθλητισμού.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν σταλεί στις διεθνείς ομοσπονδίες και περιμένουμε απαντήσεις. Θα συμφωνήσω ότι δεν χρειαζόταν να προστεθεί η πρόταση της αυτοδιοικητικής λειτουργίας στο νομοσχέδιο, αλλά μερικές φορές για να καμφθεί ένα καθεστώς καχυποψίας πρέπει να το κάνεις. Ακόμα και οι κακοπροαίρετοι, κατάλαβαν ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν για να πλήξουμε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Οι εκλογές είναι ο πυρήνας του αυτοδιοίκητου. Θέλουμε όμως ν' αλλάξει το απαράδεκτο αυτό σύστημα. Ψηφίζουν 57 άνθρωποι και ορισμένοι μάλιστα γι' άλλους. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με την ΕΠΟ και τις διεθνείς ομοσπονδίες για τις αλλαγές"

Κοντονής: "Να κρατήσουν τα πανό για προσάναμμα το χειμώνα"

Ο Σταύρος Κοντονής κλήθηκε να σχολιάσει την ανάρτηση υβριστικών πανό σε συγκεκριμένα γήπεδα και η απάντησή ήταν καυστική.

"Να ξέρετε ότι δεν ιδρώνει το αυτί μου. Να τα κρατήσουν για προσάναμμα το χειμώνα".

Διαβάστε ακόμη:

Κουίκ: "Τέλος καλό όλα καλά"

Πάει για ομόφωνη ψήφιση το νομοσχέδιο

News 24/7

24MEDIA NETWORK