Κοντονής στο Sport24 Radio: "Αυτά που συμφωνήσαμε είναι περισσότερα από αυτά που είχαμε θέσει αρχικά"

Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε στον "αέρα" του "Sport24 Radio 103.3" και την εκπομπή "το 10 το κακό" με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη και αναφέρθηκε στην τελευταία εξέλιξη με την απόφαση για την επανέναρξη του Κυπέλλου και την αποφυγή του Grexit.

Κοντονής στο Sport24 Radio: "Αυτά που συμφωνήσαμε είναι περισσότερα από αυτά που είχαμε θέσει αρχικά"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μίλησε για τη θετική εξέλιξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη και τον εντεταλμένο της FIFA Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το αν πίστευε 10-15 χρόνια πριν ότι θα του συνέβαινε όλο αυτό, απάντησε: "Δεν μπορούσα ούτε να το διανοηθώ (σ.σ. γελώντας). Δεν μπορούσα να διανοηθώ ούτε αυτό που έχω περάσει εδώ και ενάμιση χρόνο, απ' όταν μου εμπιστεύτηκε την θέση ο πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι και πέρυσι με τον νόμο, αλλά και φέτος πετύχαμε την διεθνοποίηση ενός πάρα πολύ σοβαρού προβλήματος και νομίζω ότι αν όλα πάνε καλά μέχρι την Παρασκευή, μπορούμε να ονειρευόμαστε μία καλύτερη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο από την Δευτέρα".

Για τον λόγο που μετά τις διαπραγματεύσεις υπάρχουν και τα πρώτα χαμόγελα: "Τα χαμόγελα υπήρχαν γιατί καταλαβαίνετε όλοι ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες συνειδητοποίησαν το ελληνικό πρόβλημα. Όχι μόνο το συνειδητοποίησαν, αλλά έβαλαν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και διαπίστωσαν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου καλά και τουλάχιστον δεν είναι όπως τους τα περιέγραφαν κάποιοι παράγοντες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας επί χρόνια. Συνειδητοποίησαν ότι ήταν ανάγκη να κάνουν αυτό που τους είχα ζητήσει από πέρυσι κα δυστυχώς δεν το είχαν κάνει. Να παρέμβουν και να ασκήσουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχονται από το καταστατικό της FIFA, στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, του εκδημοκρατισμού και της διαφάνειας. Νομίζω αυτό είναι το πλαίσιο που σήμερα λέμε ότι μπορεί η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι μία χρονιά τομή".

Για το αν υπήρξε "κωλοτούμπα" όλων όσων μπλέχτηκαν στην ιστορία του Grexit, όπως γράφεται: "Αυτοί που λένε σήμερα για κωλοτούμπα είναι αυτοί που λένε ότι ο Κοντονής και η κυβέρνηση τους οδηγεί στα βράχια του Grexit. Θέλω να πω ας αναλογιστούν οι πάντες και πρώτα και εσάς επικαλούμαι εσάς, επειδή είστε δημοσιογράφοι, τι είχα πει κατά την πρώτη συνάντηση με την FIFA και την UEFA, όταν είχα δηλώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία και τι πλαίσιο είχα θέσει. Αυτά που συμφωνήσαμε χθες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχαν τεθεί από εμένα εκείνη την μέρα. Διότι οι διεθνείς ομοσπονδίες διαπίστωσαν αυτά που τους έλεγα και διαπίστωσαν κι άλλα. Θα έχουμε ένα συνολικό κοίταγμα όλων των προβλημάτων και μία συνολική επίλυση όλων των προβλημάτων. Όλοι αυτοί που μιλάνε για υποχωρήσεις μάλλον δεν καταλαβαίνουν πως έφευγε η FIFA και η UEFA, όταν δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Με μία παραίτηση υπουργού. Όταν είχαν περάσει τροπολογίες που άλλαζαν νόμους στην Βουλή. Ας σοβαρευτούν αυτοί που τα λένε. Δεν είναι πολλοί, είναι ελάχιστοι απ' ότι είδα στον Τύπο και εμείς είμαστε εδώ για να δούμε πως εφαρμοστούν όλα αυτά που συμφωνήσαμε. Εκτός κι αν όλα αυτά που συμφωνήθηκαν τα έχουν ξαναδεί από πριν, κατά το παρελθόν".

Για το αν εξασφαλίζει ότι ένα σύστημα που υπήρχε δεν θα συνεχίσει να υφίσταται: "Θέλω να πω το εξής. Όποιοι νομίζουν ότι η μάχη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι πρόκληση σε πάρτι ή εξαντλούνται σε ένα δεκαήμερο πλανώνται πλάνην οικτρά. Η μάχη θα είναι συνεχής και σκληρή. Βλέπεται πως πολεμάνε τα συμφέροντα και τις θέσεις τους που έχουν κατοχυρώσει επί δεκαετίες. Δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα. Κάτι το οποίο πετύχαμε πέρυσι με την ψήφιση του νόμου και φέτος με την συμφωνία, μας κάνει να πιστεύουμε ότι πετύχει περισσότερα πράγματα".

Για το πόσα σημεία θέλουν να ξαναδούν για το αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών και αν αυτό είναι πληροφορίες των δημοσιογράφων: "Δεν μου ανέφεραν κανένα σημείο. Μου ζήτησαν όμως να συζητήσουμε κάποιες διατάξεις που προφανώς από την ΕΠΟ τους λένε ότι υπάρχει πρόβλημα με το αυτοδιοίκητο. Τους είπα ότι ο νόμος δεν αλλάζει, αλλά είμαι στην διάθεση τους να συζητήσουμε και να δοθούν όσες διευκρινίσεις είναι σκόπιμο να δοθούν. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ την συζήτηση σε κανέναν και δεν θα το κάνω".

Για την Επιτροπή Δεοντολογίας και την παραπομπή των “7”: "Είναι βασικό αυτό το θέμα και θέλω να διευκρινίσω γιατί άκουγα αναλύσεις στο ραδιόφωνο, ότι θα περάσουν από την Επιτροπή Δεοντολογίας, μόνο οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το κακουργηματικό αδίκημα. Είναι λάθος. Από την Επιτροπή Δεοντολογίας θα περάσουν και θα εξεταστούν όλοι! Μετά την εναρμόνιση θα περάσουν όσοι εμπλέκονται. Εναρμόνιση σημαίνει ότι όποιος έχει τον προβληματισμό του θα προσφεύγει και θα θέτει τον προβληματισμό του και τα ζητήματα και να αναλαμβάνουν οι τακτικοί δικαστές. Μέχρι “χθες” ξέρετε ότι προβλεπόταν ότι μέχρι το 2014 δεν είχε παραπεμφθεί κανείς. Επομένως αυτοί που παραπέμπονται για τα συγκεκριμένα αδικήματα και οι υπόλοιποι θα ελεγχθούν από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο. Γιατί ορισμένοι συνάδελφοί σας το ερμήνευσαν ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα επιληφθεί μόνο για τις περιπτώσεις που αναφέρατε. Και ο πρόεδρος της ΕΠΟ θα ελεγχθεί. Απλώς οι εμπλεκόμενοι για την εμπλοκή και σύσταση στην εγκληματική οργάνωση όπως επιγράφεται θα γίνει άμεσα και θα εξεταστεί ο τρόπος παραπομπής αμέσως την επόμενη εβδομάδα. Αυτοί που λένε για κωλοτούμπες που τα έχουν δει αυτά τα πράγματα;".

Για τις καταγγελίες για τις εκλογές στην ποδοσφαιρική ένωση της Ζακύνθου και το αν αυτά συμβαδίζουν με δικό του πνεύμα: "Να σας πω πρώτον, όσον αφορά τα επεισόδια και τις βιαιοπραγίες, μίλησα με τον αστυνομικό διευθυντή και μου είπε ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα. Κάτι που συνέβη δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Παρατηρώ ότι και σε αυτές τις εκλογές βλέπω πράγματα που προσβάλουν την εκλογική διαδικασία. Όλες οι εκλογές πρέπει να γίνονται με την δημοκρατική τάξη που αντιστοιχεί στο σύνταγμα μας και σε μία ευνομούμενη δημοκρατία. Ενοχλούμαι πάρα πολύ με την ιστορία με τα πληρεξούσια. Θα είναι από τα θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν Όποιος εκλέγεται θα πηγαίνει να ψηφίζει. Αυτό το αλισβερίσι με τα πληρεξούσια θα σταματήσει, που υποκρύπτει κι άλλα πράγματα θα πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι παράγοντες. Κάτι τέτοιο προσβάλει την αθλητική ιδέα που λένε ότι υπηρετούν. Όσον αφορά το νησί μου σας είπα ότι οι πληροφορίες προέρχονται από τον αστυνομικό διευθυντή. Υπάρχουν θέματα σε αυτή την εκλογική διαδικασία, τα οποία πρέπει να τα δούμε και πως η διαφάνεια και ο εκδημοκρατισμός θα κυριαρχήσουν. Το κακό είναι ότι οι καταγγελίες γίνονται κάθε φορά εκ των υστέρων. Θα ήθελα να πω ότι καθήκον δικό μας είναι να θέσουμε αυτά τα ζητήματα και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Ελπίζω οι διοικήσεις των ομοσπονδιών να αντιληφθούν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι υπέρ της διαφάνειας και όχι κατά του αθλητισμού".

Για το ότι το αθλητικό κίνημα δεν προσελκύει ανθρώπους που φαίνεται πως θέλουν να προσφέρουν: "Με αυτό το πλαίσιο λειτουργίας πως να προσελκύει; Λογικό είναι αυτό που μου λέτε. Αν και υπάρχουν, έχω δει δεκάδες ανθρώπους σε ομοσπονδίες, οι οποίοι κάνουν τεράστια δουλειά. Προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους και η δουλειά τους έχει αποτέλεσμα. Και βλέπετε ότι έχει αποτέλεσμα η δουλειά, λόγω των επιτυχιών. Από τους ξένους εκλαμβάνεται ως θαύμα λόγω των συνθηκών. Αν έχουμε σοβαρή προσπάθεια αυτές οι δουλειές αποδίδουν".

Για την συνάντηση των “4” και το αν ηρέμησε από το “φιάσκο”: "Δεν το χαρακτηρίζω φιάσκο και είναι άδικο να το χαρακτηρίζεται έτσι. Καταβάλαμε μία προσπάθεια συναίνεσης και συνεννόησης, σε μία προσπάθεια που προσκληθήκαμε. Μας έγινε ιδιαίτερη παρέμβαση να πάρουμε πρωτοβουλία ως υπουργείο. Δυστυχώς θα μπορούσε να είχε γίνει μία συνάντηση που δεν έγινε και όσοι δεν την ήθελαν θα κατάλαβαν ότι είναι λάθος".

Για το αν είχε προσκληθεί ο Γιάννης Αλαφούζος στο Μαξίμου: "Έχω ξαναπεί γι' αυτά τα πράγματα ότι δεν θα κάνω καμία δήλωση".

Για τον αν προτιμάει ξένο διαιτητή: "Είμαι της άποψης ότι τουλάχιστον στον τελικό να υπάρχει ξένος διαιτητής. Το έχουν ζητήσει κατά καιρούς οι ομάδες, το έχει αρνηθεί η ΕΠΟ. Νομίζω ότι με την συνδρομή της FIFA και της UEFA μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό".

Για το αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι κι άλλες ομοσπονδίες να ζητήσουν ξένους διαιτητές: "Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αυτή την αμφισβήτηση όπως στο ποδόσφαιρο σε άλλα αθλήματα. Στα άλλα αθλήματα αυτή την αμφισβήτηση που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Η αμφισβήτηση για να είναι έντονη πρέπει να συνδυάζεται με καταστάσεις που ξεφεύγουν από κάθε όριο. Αντιθέτως για παράδειγμα στο μπάσκετ έχουμε μία χρονιά που είναι απολύτως ομαλή. Μέχρι εδώ που έχουμε φτάσει δεν έχει συμβεί το παραμικρό και θέλω να συγχαρώ και την ομοσπονδία και τους παράγοντες. Στα άλλα αθλήματα που δεν είναι τόσο λαοφιλή όσο το ποδόσφαιρο κατά κύριο λόγο και το μπάσκετ, δεν έχουμε εντάσεις. Δεν λέω ότι ξαφνικά ο χώρος όλων των αθλημάτων θα γίνει λυρική σκηνή. Αλλά να συμβαίνουν αυτές οι αγριότητες και αυτές οι βαρβαρότητες που έχουμε δει στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτό και δεν το έχουμε δει αλλού. Δεν δικαιολογούνται ποτέ! Υπάρχει τέτοιο φορτισμένο κλίμα και τέτοια αμφισβήτηση που το είδαν και οι διεθνείς ομοσπονδίες. Ο κόσμος δεν πηγαίνει στα γήπεδα το βλέπεται. Είναι κάτι χαρακτηριστικό και διαπιστώθηκε και από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Για πρώτη φορά συνομιλούν με την ελληνική κυβέρνηση απευθείας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξέρετε τι είχε συμβεί".

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK