Νέα απειλή Grexit στον ορίζοντα

Το ενδεχόμενο του ποδοσφαιρικού Grexit, που σε ό,τι έχει να κάνει με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Σταύρου Κοντονή αποτελεί παρελθόν, επανέρχεται μέσω της ΕΠΣ Θεσσαλίας και του Αχιλλέα Μπέου που στηρίζουν την προσφυγή στο Ειρηνοδικείο κατά της τωρινής διοίκησης της ΕΠΟ.

Νέα απειλή Grexit στον ορίζοντα

Προσωρινή διοίκηση σημαίνει Grexit

Σε περίπτωση που η προσφυγή της ΕΠΣ Θεσσαλίας γίνει δεκτή, αυτόματα το ελληνικό ποδόσφαιρο τίθεται σε καραντίνα σε ό,τι έχει να κάνει με τις διεθνείς διοργανώσεις. Πρώτο "θύμα" θα είναι βέβαια η Εθνική ομάδα. Το ματς στα Νησιά Φαρόε για τα προκριματικά του Euro 2016, που είναι προγραμματισμένο για τις 13 Ιουνίου δεν πρόκειται να διεξαχθεί. Στη συνέχεια, έχουν σειρά οι αγώνες των ελληνικών ομάδων που θα έχουν προκριθεί στο Europa League. Οι ελληνικές ομάδες είτε θα τεθούν εκτός κλήρωσης είτε αν έχουν οριστεί οι αγώνες τους θα μηδενίζονται και την πρόκριση θα κερδίζουν οι αντίπαλοί τους.

Το καταστατικό της FIFA στα άρθρα 13 και 17 είναι ξεκάθαρο και σαφές: δέχεται μόνο εκλεγμένες διοικήσεις των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών ή έστω ορισμένες από την ίδια την ομοσπονδία.

Σε περίπτωση, που κάποια διοίκηση έχει προκύψει με δικαστική απόφαση και παρέμβαση εκτός ομοσπονδίας και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί, η ποδοσφαιρική αυτή ομοσπονδία τίθεται αυτόματα εκτός διεθνών διοργανώσεων. Απαγορεύεται δηλαδή η συμμετοχή της Εθνικής και των ομάδων σε διοργανώσεις της UEFA και της FIFA. Η ποδοσφαιρική αυτή καραντίνα έχει άμεση ισχύ και διαρκεί μέχρι να προκύψει εκλεγμένη από αρχαιρεσίες διοίκηση, σύμφωνα με τις επιταγές της FIFA.

Νέα απειλή Grexit στον ορίζοντα

Παρόμοια ιστορία το καλοκαίρι του 2013

Όλα αυτά δεν είναι πρωτοφανή. Η ιστορία έχει επαναληφθεί πριν από δύο ακριβώς χρόνια. Το καλοκαίρι του 2013, όταν δύο ποδοσφαιρικές ενώσεις, του Ηρακλείου Κρήτης και του Κιλκίς, είχαν καταθέσει ανάλογη προσφυγή ζητώντας την έκπτωση του ΔΣ της ΕΠΟ και τον ορισμό προσωρινής διοίκησης.

Η FIFA γι' αυτό το θέμα είχε επικοινωνήσει τρεις φορές με την ΕΠΟ. Στην πρώτη επιστολή στις 27 Μαΐου του 2013 αναφέρονταν μεταξύ άλλων και τα εξής: " Σε περίπτωση οποιασδήποτε αποφάσεως από τα Αστικά Δικαστήρια της Ελλάδας, εις βάρος της ΕΠΟ, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στα ανώτερα όργανα της FIFA για τις δέουσες κυρώσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τον αποκλεισμό.

Προς τούτο, επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένας αποκλεισμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα σήμαινε φυσικά ότι όλες οι ελληνικές ομάδες οποιασδήποτε μορφής συμπεριλαμβανομένων και των συλλόγων, δεν θα έχουν δικαίωμα διεθνών επαφών. Πρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι η FIFA δεν θα αναγνωρίσει και δεν υιοθετήσει καμία απόφαση των ελληνικών αστικών δικαστηρίων που θα παρεμβαίνει στα θέματα της ΕΠΟ" .

Η δεύτερη επιστολή της FIFA με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2013 ήταν προς τις προσφεύγουσες Ενώσεις Ηρακλείου και Κιλκίς. Την ίδια ημερομηνία η FIFA έστειλε επιστολή και στην ΕΠΟ, στην οποία τονίζει την απαγόρευση της προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια.

Η ΕΠΟ είχε διαγράψει τις δύο Ενώσεις, οι οποίες προκειμένου να μην βρεθούν όλα τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή τους εκτός πρωταθλημάτων είχαν υποχρεωθεί να αποσύρουν την προσφυγή τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτές οι προσφυγές δρομολογούνται το καλοκαίρι, όταν δεν υπάρχει ποδοσφαιρική δραστηριότητα. Στην ουσία αυτή τη στιγμή η ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από δύο χρόνια.

Νέα απειλή Grexit στον ορίζοντα
INTIME SPORTS

Επιρροή Μπέου

Στο σήμερα, η ΕΠΣ Θεσσαλίας αναμένεται να καταθέσει προσφυγή στο Ειρηνοδικείο για έκπτωση του ΔΣ της ΕΠΟ, επικαλούμενη τη διαφθορά και τις διώξεις, ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης που θα διενεργήσει εκλογές. Η ΕΠΣ Θεσσαλίας είναι της επιρροής του Αχιλλέα Μπέου, που δεν χάνει ευκαιρία να καταφέρεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Γεωργίου Γκιρτζίκη και συνολικά κατά της ΕΠΟ. Ο πρόεδρός της Τάσος Μπαζιάκας είναι αντιδήμαρχος Βόλου και έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Αχιλλέα Μπέου.

Ήδη έχουν γίνει επαφές με πρόσωπα που έχουν προταθεί για να στελεχώσουν την προσωρινή διοίκηση, αν τελικά η προσφυγή γίνει δεκτή. Μεταξύ των προτεινόμενων είναι, σύμφωνα με δημοσιευμένα ρεπορτάζ, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Γιώργος Κούδας, Λάκης Νικολάου, Αριστείδης Καμάρας, Τάκης Οικονομοπουλος, Φραγκίσκος Σούρπης, Ντίνος Κούης και άλλοι, αλλά και παράγοντες, όπως ο τέως ΓΓΑ Στέλιος Σφακιανάκης και ο πρώην ανώτερος υπάλληλος της ΓΓΑ, Μπάμπης Παυλόπουλος.

Όλα, λοιπόν, είναι στον αέρα και αν τελικώς γίνει πράξη η προσφυγή και μετά αποδεκτή απ’το Ειρηνοδικείο, το ελληνικό ποδόσφαιρο τίθεται εκτός διεθνών διοργανώσεων μέχρι νεωτέρας, δηλαδή ώσπου να διενεργηθούν εκλογές και εκλεχθεί νόμιμη (κατά τη FIFA) διοίκηση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK