ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: "Ίσως η καλύτερη λύση το Grexit"

Διαβάστε τους διαλόγους από τη συνάντηση της FIFA με τον Σταύρο Κοντονή, που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στο Grexit. Η φυλακή, οι αντιδράσεις και η έκπληξη.

Δύο συναντήσεις από τις 13:00 μέχρι τις 15:00 την Τετάρτη πιθανότατα να καθόρισαν με καταστροφικό τρόπο το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με κλιμάκιο της FIFA και της UEFA, παρουσία της ηγεσίας της ΕΠΟ, δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα και όπως διαφαίνεται και από τα όσα διημείφθησαν στις κλειστές αίθουσες του Υπουργείου Παιδείας, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αν και η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 13:00, άρχισε λίγο μετά από τις 14:15. Νωρίτερα είχε προηγηθεί μία άτυπη συνάντηση μεταξύ των τριών επικεφαλής των επιτελείων: Στάυρος Κοντονής, Γιώργος Γκιρτζίκης, Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και επί 10 χρόνια στέλεχος της FIFA (ο κανονισμός απαιτεί στα ειδικά κλιμάκια που επισκέπτονται χώρες την παρουσία τουλάχιστον ενός μέλους που μιλάει τη εγχώρια γλώσσα), σε κάποια στιγμή υποστήριξε ότι "ενδεχομένως η αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ από τη FIFA είναι η καλύτερη λύση, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα", "δείχνοντας" την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Έντονη ήταν η διαφωνία για την απομάκρυνση των στελεχών της ΕΠΟ και της Super League που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για διάφορες υποθέσεις, με τον υφυπουργό να ζητά την απομάκρυνσή τους ώστε να πάρει πίσω την απόφαση ματαίωσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

"Η κυβέρνηση επιθυμεί να εξυγιανθεί το ποδόσφαιρο από τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Δεν πάει άλλο", τόνισε ο κ. Κοντονής σύμφωνα με τη "Live Sport", με τον κ. Κουτσοκούμνη να τονίζει ότι αυτό είναι δουλειά της ίδιας της ΕΠΟ: "Δεν μπορεί η FIFA να απομακρύνει τους παράγοντες που έχουν εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη. Αυτό μπορεί να το κάνει η ίδια η ΕΠΟ, ενώ η σύνθεση της ΚΕΔ δεν αφορά την κυβέρνηση".

Συζήτηση υπήρξε και για το καταστατικό της ΕΠΟ, με τον κ. Κοντονή να υποστηρίζει ότι δεν είναι εναρμονισμένο με αυτό της FIFA, διότι πχ. η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει για υποθέσεις πριν από το καλοκαίρι του 2015, όπως το θέμα της "κάρτας υγείας" για την οποία κατηγορούνται σχεδόν τα μισά στελέχη του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

"Αν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι σε λάθος κατεύθυνση", αποκρίθηκε ο κ. Κουτσοκούμνης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Μάλιστα, η "Ώρα των Σπορ" αναφέρει μία ακόμα ατάκα του κ. Κουτσοκούμνη στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης, για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δεοντολογίας: "Δηλαδή, κάποιος μπορεί να κάνει επτά χρόνια φυλακή και μετά να γίνει πρόεδρος;"

"Αν εναρμονιστεί το καταστατικό της ΕΠΟ, εγώ θα πάρω πίσω την απόφασή μου. Πώς έφυγαν με συνοπτικές διαδικασίες οι Μπλάτερ, Πλατινί κι αυτό δεν μπορεί να  γίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να προχωρήσει η ΕΠΟ σε αυτοκάθαρση", τόνισε ο Σταύρος Κοντονής.

Έκπληκτος ο Κορβάρο

Ο Πρίμο Κορβάρο, υπεύθυνο εθνικών ομοσπονδιών της FIFA, έμεινε έκπληκτος με ορισμένα από τα όσα άκουσε στην αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Παιδείας που αξιοποιήθηκε (ως είθισται) για την κύρια συνάντηση.

"Σας ακούω να μιλάτε για τους διαιτητές και να τους κρίνετε ανεπαρκείς. Και στην Ελβετία τα ίδια γίνονται. Κάθε Δευτέρα μετά από τα παιχνίδια για τους διαιτητές συζητάμε. Εσείς εδώ ίσως ασχολείστε παραπάνω", τόνισε όταν η συζήτηση πήγε στη διαιτησία. "Τίποτα δεν θα αλλάξει. Και ξένο να φέρουμε, πάλι θα τον βρίζετε και δεν θα σας κάνει. Πάλι η διαιτησία θα φταίει", απάντησαν οι άνθρωποι της FIFA.

Ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι χρειάζεται αλλαγή στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και μάλιστα -σύμφωνα με τη "Live Sport"- άφησε άναυδους τους εκπροσώπους της FIFA για τις γνώσεις του, όταν είπε ότι η ΚΕΔ δεν έπρεπε να ορίσει μη διεθνή διαιτητή στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

Αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν διέκοψε και το πρωτάθλημα, απαντώντας "αυτό θα γίνει αργότερα" κι ενώ ήδη βρισκόμαστε στα τέλη της σεζόν.

Μία εβδομάδα πριν από την αποβολή

Η επίσημη συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 15:00 και όλες οι πλευρές παρουσιάστηκαν αμετακίνητες στις βασικές θέσεις τους και απαισιόδοξες για το μέλλον, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους εξερχόμενοι των γραφείων.

Η διορία που είχε δώσει η FIFA με την επιστολή της λήγει την 1η Απριλίου, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι το κλιμάκιο που βρέθηκε στην Ελλάδα θα ζητήσει παράταση τριών ή επτά ημερών.

Εάν δεν αλλάξει τίποτα, τότε θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις του αποκλεισμού της ΕΠΟ από τους "κόλπους" των διεθνών οργανισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μέχρι τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημήτρης Κριτής: GREXIT, λοιπόν. Και λοιπόν;

Άκης Γεωργίου: Ευκαιρία για μια καινούργια αρχή

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Οι επιπτώσεις του Grexit

Κίνδυνος για αποκλεισμό της Ελλάδας

Photo credits: Action Images