ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ: Τι θα συμβεί στο ranking της Ελλάδας σε περίπτωση αποκλεισμού

Η ενδεχόμενη αποβολή των ελληνικών συλλόγων και της Εθνικής ομάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στο ranking της Ελλάδας, η οποία σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των ρόστερ και τις κακές κληρώσεις, θα καταστήσουν μη αναστρέψιμη την πτωτική πορεία.

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ: Τι θα συμβεί στο ranking της Ελλάδας σε περίπτωση αποκλεισμού

Μία από τις καταστροφικές επιπτώσεις του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις η οποία δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή άμεσα, είναι η θέση τόσο της Εθνικής ομάδας όσο και των συλλόγων της χώρας στις διάφορες κατατάξεις της UEFA και της FIFA.

Το πλήγμα που θα δεχθεί, ακόμα κι αν το grexit αφορά μόνο τη σεζόν 2015-2016, θα είναι κάτι παραπάνω από επώδυνο, αφού η επαναφορά στην (ήδη όχι και τόσο καλή) προτέρα κατάσταση μοιάζει αδύνατη, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Χάνει την προνομιούχο 15η θέση

Η Ελλάδα φιγουράρει στη 13η θέση της UEFA στο ranking του 2015 και ήδη έχει απολέσει το προνόμιο απευθείας "εισιτήριου" στους ομίλους του Champions League για τον πρωταθλητή της σεζόν 2015-2016 ( πλην ορισμένων εξαιρέσεων, όπως έχουν αναλυθεί εδώ).

Η έναρξη της νέας σεζόν θα την βρει στη 14η θέση, να δίνει μάχη κατά βάση με 8 χώρες που θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, είτε από πάνω της (Ολλανδία, Ελβετία, Τουρκία, Τσεχία) είτε από κάτω της (Ρουμανία, Αυστρία, Κροατία, Κύπρος). Μία καλή πορεία των εκπροσώπων της χώρας μας στις διεθνείς διοργανώσεις του χρόνου θα μπορούσαν να την επαναφέρουν στη 12η θέση ώστε να ανακτήσει το "εισιτήριο" για τους ομίλους του Champions League (και του Europa League για τον κυπελλούχο), μία κακή συγκομιδή θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα κάτω από την 15η θέση, με συνέπεια να χάσει το δικαίωμα διπλής εκπροσώπησης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και τριπλής στο Europa League.

Μόνο που το grexit για το 2015-2016 (πόσο μάλλον για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) ενέχει ολέθριες επιπτώσεις και δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο αγωνιστικής διαπραγμάτευσης στη χώρα μας. Απώλεια οποιασδήποτε συγκομιδής για μία σεζόν σημαίνει αυτομάτως τη έξοδο της Ελλάδας από την πρώτη 15άδα της κατάταξης. Ο πρωταθλητής θα αρχίζει την ευρωπαϊκή "περιπέτειά" του από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο 1ος των ελληνικών πλέι οφ από τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, ο 2ος των πλέι οφ από τον 1ο προκριματικό γύρο και ο "προνομιούχος" κυπελλούχος θα τοποθετείται στον 3ο προκριματικό γύρο.

Το παραπάνω είναι το καλό σενάριο, διότι εάν προσπεράσουν την Ελλάδα οι Ρουμανία, Αυστρία, Κροατία και Κύπρος που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, τότε η χώρα μας χάνει και το δικαίωμα παρουσίας του κυπελλούχου στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Αυτός πλέον θα αρχίζει από τον 2ο προκριματικό γύρο και οι υπόλοιποι δύο κάτοχοι "εισιτηρίου" για τον θεσμό θα... σφυρίζουν σέντρα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της σεζόν από τον Ιούνιο, μαζί με τους εκπροσώπους της Μάλτας, του Γιβραλτάρ, της Ανδόρας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και των υπολοίπων χωρών που διασυλλογικά δεν συγκαταλέγονται στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Θέση (2016) Χώρα Βαθμοί (2016) ΜΟ συγκομιδής (2010-2015)
10 Ολλανδία 29,813 8,195
11 Ελβετία 28,475 6,875
12 Τσεχία 25,625 6,520
13 Τουρκία 25,625 5,825
14 Ελλάδα 24,300 6,380
15 Ρουμανία 23,133 5,259
16 Αυστρία 21,300 5,135
17 Κροατία 19,375 4,700
18 Κύπρος 19,175 4,460

Για παράδειγμα, εάν λάβουμε υπόψιν τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια", όπως μοιράστηκαν φέτος στις ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός το 2017-2018 θα άρχιζε την πορεία του στις 29 Ιουλίου από τον 3ο προκριματικό του Champions League ( αν και υπάρχει ενδεχόμενο να άρχιζε και από τον 2ο προκριματικό γύρο!), στους ισχυρούς της ζώνης των πρωταθλητών, με πιθανούς αντιπάλους ομάδες όπως Μάλμε, Λέγκια, Μάριμπορ (αλλά και πιο εύκολες ομάδες) και θα συνέχιζε στα πλέι οφ με αντιπάλους ομάδες όπως η Λουντογκόρετς και η Σλόβαν.

Ο Ατρόμητος θα άρχιζε τις υποχρεώσεις του στο Europa League στις 3 Ιουλίου για τον 1ο προκριματικό γύρο, ήτοι 4 ημέρες μετά από την ήττα της Εθνικής Ελλάδας από την Κόστα Ρίκα στα πέναλτι για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Ο ΠΑΟΚ θα έμπαινε στη μάχη στις 17 Ιουλίου στον 2ο προκριματικό γύρο και ο κυπελλούχος και 1ος των ελληνικών πλέι οφ Παναθηναϊκός στις 31 του ίδιου μήνα, στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, αφού η χώρα μας δεν θα είχε άλλο "εισιτήριο" για το Champions League. Όσο για τον Αστέρα Τρίπολης, την ομάδα που προσέφερε τη 2η καλύτερη συγκομιδή φέτος στη χώρα μας (πίσω από τον Ολυμπιακό, μαζί με τον ΠΑΟΚ), θα έμενε εκτός Ευρώπης...

Τα αποτελέσματα του ranking για το 2016 αφορούν στην ευρωπαϊκή σεζόν 2017-2018. Μπορεί να φαίνεται μακρινό, ωστόσο είναι λογικό η γνώση της κατάστασης των ευρωπαϊκών θέσεων να επηρεάσει και τους στόχους που θα τεθούν στις ελληνικές ομάδες, την προσπάθεια που θα καταβληθεί ακόμα και τις μεταγραφές που θα γίνουν για τη σεζόν 2016-2017, ήτοι σε μόλις έναν χρόνο.

Δεν θα θέλουν να αγωνιστούν στο Europa League

Κατά καιρούς, σε χώρες όπου υπάρχει "φορτωμένο" καλεντάρι και δεν υφίσταται οικονομική ανάγκη όπως στην Αγγλία, γίνεται μεγάλη συζήτηση κατά την περίοδο της άνοιξης εάν μία ομάδα πρέπει να πιέσει στο φινάλε της σεζόν για να κερδίσει κάποιο ευρωπαϊκό "εισιτήριο".

Με δεδομένα τα (μέχρι στιγμής) μικρά χρηματικά έπαθλα της UEFA για τον συγκεκριμένο θεσμό, πολλοί αγγλικοί σύλλογοι θεωρούν προτιμότερο να πατήσουν "φρένο", να χάσουν το "εισιτήριο", να μην φορτώσουν τη νέα χρονιά τους με μία ντουζίνα αγώνων τις Πέμπτες και να διεκδικήσουν με καλύτερες αξιώσεις ένα καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία της Premier League την επόμενη σεζόν, που θα αποφέρει περισσότερα χρήματα στα ταμεία από μία απλά καλή πορεία στο Europa League.

Δεν είναι λίγες οι φορές, εξάλλου, που σύλλογοι μεγάλων ποδοσφαιρικών χωρών αντιμετωπίζουν τα πρώτα παιχνίδια που δίνουν στη διοργάνωση με σνομπισμό, χρησιμοποιώντας αναπληρωματικούς και διατηρώντας τη βασική σύνθεση για τις εγχώριες αναμετρήσεις.

Εάν η χώρα μας πέσει κάτω από την 17η θέση, θα υπάρξουν και ελληνικές ομάδες που θα σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην... κερδίσουν ένα ευρωπαϊκό "εισιτήριο", ώστε να "σώσουν" την επόμενη χρονιά τους. Όταν οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους θα αρχίζουν από τα τέλη Ιουνίου ή στην καλύτερη περίπτωση από τις αρχές Ιουλίου, η θερινή προετοιμασία ουσιαστικά οφείλει να αρχίζει με τη λήξη της προηγούμενης σεζόν! Κάτι τέτοιο θα επιφέρει ραγδαία αύξηση στην κόπωση των παικτών μέσα στη σεζόν, θα αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών και πρακτικά θα θέσει σε ρεαλιστικό κίνδυνο ένα παρόμοιο ή ακόμα καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία της νέας χρονιάς.

Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που η Ελλάδα απουσιάσει ακόμα και για μόνο μία σεζόν από τις διεθνείς διοργανώσεις λόγω του αποκλεισμού, η αποδυνάμωση των ρόστερ θα είναι τέτοια (λόγω της αποχώρησης όλων των ξένων ποδοσφαιριστών και της κατακόρυφης μείωσης του όποιου μπάτζετ από τη σεζόν 2015-2016), που δεν θα επιτρέπει σε καμία ομάδα που αρχίζει από τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League να θεωρεί βέβαιη την πρόκρισή της στους ομίλους του θεσμού που αποφέρουν αξιόλογα κέρδη για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, μία τέτοια απόφαση που ενδέχεται να λάβουν αρκετές ομάδες, θα εγείρει ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα αξιοπιστίας στο ήδη ταραγμένο ελληνικό ποδόσφαιρο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το ερώτημα των ισχυρών - ανίσχυρων

Όλα τα παραπάνω υπολογίζονται χωρίς να εκτιμάται η σημαντική διαφοροποίηση στην κατάσταση του συντελεστή που θα φέρει κάθε εκπρόσωπος της χώρας μας στις κληρώσεις που θα βρεθεί. Διότι μπορεί να υπολογιστεί με σχετική ασφάλεια ο γύρος από τον οποίο θα αρχίσει η ευρωπαϊκή περιπέτεια, ωστόσο είναι αδύνατο να υπάρξει το ίδιο ασφαλής πρόβλεψη για το εάν θα τοποθετηθεί στο γκρουπ των ισχυρών ή των ανίσχυρων κατά την κληρωτίδα.

Μετά από μία σεζόν (στην καλύτερη περίπτωση) μακριά από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι ελληνικοί σύλλογοι θα χάσουν μεγάλο μέρος της βαθμολογικής ισχύος τους, που συνήθως τους έφερνε στους ισχυρούς.

Ο Ολυμπιακός, εξάλλου, "φλέρταρε" διαρκώς με το 2ο γκρουπ δυναμικότητας στους ομίλους του Champions League, ενώ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ είχαν τουλάχιστον έναν προκριματικό γύρο στο γκρουπ των ισχυρών, όπερ μεθερμηνευόμενον αντιμετώπιζαν πιο βατό αντίπαλο.

Εάν δεχθούμε ότι τα ρόστερ των ομάδων θα είναι αρκετά πιο αδύναμα σε σχέση με το σήμερα λόγω της αρνητικής μεταβολής των οικονομικών συσχετισμών εξαιτίας της κατακρήμνισης των εσόδων, τότε τα πράγματα θα γίνουν τριπλά δύσκολα για τις ομάδες, εφόσον θα πρέπει να συμμετάσχουν σε περισσότερους προκριματικούς γύρους και πιθανότατα να τοποθετούνται και στα γκρουπ των αδυνάτων στην πλειονότητα των κληρώσεων.

Το μπούμερανγκ της Εθνικής Ελλάδας

Το έπος του 2004 είχε ανυπολόγιστα μακροπρόθεσμα οφέλη, που πάτησαν πάνω στις αγωνιστικές βάσεις που έθεσε ο Ότο Ρεχάγκελ και οδήγησαν σε μία "χρυσή" δεκαετία της Εθνικής ομάδας, η οποία ολοκληρώθηκε με την παρά ένα πέναλτι παρουσία της στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.

Με εξαίρεση το Μουντιάλ του 2006, από όπου η Ελλάδα απουσίασε, αλλά ακόμα δεν είχε την ίδια εύνοια στις κληρώσεις όσο στη συνέχεια αφού δεν απολάμβανε στον ύψιστο βαθμό τα βαθμολογικά οφέλη του 2004, η χώρα μας ήταν μονίμως επικεφαλής σε κάθε κλήρωση προκριματικών.

Αυτομάτως μία τέτοια συνθήκη σήμαινε την απουσία ενός μεγαθηρίου επιπέδου Ισπανίας ή Γερμανία που αναπόφευκτα θα καταλάμβανε το ένα "εισιτήριο" για το Euro ή το Μουντιάλ. Το "μεγαθήριο" στους ομίλους ήταν η χώρα μας, η οποία καλείτο να αντιμετωπίσει εθνικές από τη δεύτερη και την τρίτη ταχύτητα της Ευρώπης. Με το γνωστό πλάνο τα κατάφερνε και έδινε το "παρών" στα μεγάλα ραντεβού, όπου και εκεί ο συντελεστής της την έφερνε σε (συγκριτικά) πιο βατούς ομίλους.

Ο διαφαινόμενος αγωνιστικός αποκλεισμός από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας... φρενάρει κάπως τις επιπτώσεις που θα έχει ο αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η Εθνική ομάδα ούτως ή άλλως δεν θα είχε βαθμολογικό λαμβάνειν από όσα συμβούν στα γήπεδα της Γαλλίας, ωστόσο εάν σε περίπτωση grexit, δεν θα δώσει ούτε τα παιχνίδια του 2ου γύρου του προκριματικού ομίλου, παιχνίδια που μία σοβαρή Εθνική, θα σημείωνε νίκες, οι οποίες με τη σειρά τους θα αύξαναν τον συντελεστή της.

Αυτό πλέον δεν θα είναι εφικτό για την Ελλάδα, ούτε επίσης να γεμίσει αυτά τα κενά με φιλικά παιχνίδια υπό την αιγίδα της FIFA, τα οποία επίσης προσφέρουν βαθμούς.

Με το ισχύον σύστημα του FIFA ranking, η Βραζιλία είχε βρεθεί εκτός 20άδας την περίοδο πριν από τη φιλοξενία του Μουντιάλ, ελλείψει επίσημων αγώνων, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν υψηλότερη βαρύτητα από τα φιλικά και δη απέναντι σε αδύναμους αντιπάλους, εάν οι δυνατοί έχουν επίσημες υποχρεώσεις.

Σε περίπτωση αποκλεισμού, η Ελλάδα δεν θα φίνει ούτε φιλικά παιχνίδια, με συνέπεια να κατρακυλήσει αργά ή γρήγορα ακόμα κι από την 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην οποία βρίσκεται για τον Απρίλιο του 2015, μόλις λίγα χρόνια μετά από την παρουσία της στην 8η θέση της ίδιας λίστας.

Συμπεράσματα

Ακόμα και η απουσία 3 μηνών της χώρας μας, ήτοι αρκετή για να χάσει τις απαραίτητες προθεσμίες της UEFA για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2015-2016, είναι αρκετή για να προκαλέσει καταστροφή. Η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε πτωτική πορεία, τόσο στο ranking της στην UEFA όσο και σε αυτό της FIFA, με συνέπεια ο αποκλεισμός αυτός να αποτελεί ουσιαστικά μία κλοτσιά που την σπρώχνει στον γκρεμό.

Ο συνδυασμός αδύναμων ρόστερ που θα επιφέρουν τα συρρικνωμένα μπάτζετ στους εκπροσώπους της χώρας μας, με το άσχημο καλεντάρι και δυσκολότερες κληρώσεις που θα επιφέρει η πτώση της χώρας μας στα σχετικά rankings δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε λίγα χρόνια.

Ήδη η Ελλάδα έχει απολέσει δύο "εισιτήρια", ένα του Champions League και ένα του Europa League, εξέλιξη που θα βρει εφαρμογή για πρώτη φορά τη σεζόν 2016-2017. Από αυτό το σημείο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τον ευρωαποκλεισμό της και όχι από αυτό που γνωρίζουμε ως πραγματικότητα σήμερα ή θα βιώσουμε του χρόνου, ήτοι με δύο εκπροσώπους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και 3 στην δεύτερη τη τάξει, με τον κυπελλούχο στους ομίλους τους.

Για άμεση επάνοδο στην κατάσταση του 2014 θα απαιτηθούν πορείες πολύ καλύτερες από αυτές των τελευταίων ετών από όλους τους εκπροσώπους της χώρας μας. Ο μέσος όρος συγκομιδής των 6,380 βαθμών την τελευταία 5ετία θα είναι επαρκής απλά για να μας κρατήσει εντός των 20 πρώτων θέσεων. Η πορεία επανόδου στη 15η θέση απαιτεί συγκομιδές σταθερά άνω των 7.000 βαθμών, πράγμα που φαντάζει αδύνατο, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν "αποψιλωθούν" οι σύλλογοί μας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK