Καταργεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ ο Κοντονής

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο νομοσχέδιο για τη βία και έριξε "βόμβα" καταργώντας το άρθρο 29. Καταργεί δηλαδή το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με UEFA και FIFA.

Καταργεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ ο Κοντονής
INTIME SPORTS

Αναλυτικά όσα είπε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου:

"Το πρώτο που θέλω να πω είναι διαχειριζόμαστε μία δύσκολη κατάσταση περί των οικονομικών στη ΓΓΑ και επειδή ακούστηκαν διάφορα παράπονα από τις Ομοσπονδίες την τελευταία περίοδο, θα ήθελα να υπενθυμίσω προς όλους ότι ο προϋπολογισμός που διαχειριζόμαστε είναι αυτός που ψήφισε η προηγούμενηΚυβέρνηση, και είναι μειωμένος κατά 12 εκ. ευρώ από τον προηγούμενο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια να περιορίσουμε σπατάλες να ενισχύσουμε τους ελέγχους και τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΓΓΑ, ο οποίος δεν υπήρχε και αυτό το τονίζω. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, και όπως ανέφερε και ο Υπουργός ο κ. Μπαλτάς, σήμερα αποφασίστηκε να ματαιωθεί το ταξίδι μου στο Σότσι, όπου θα συμμετείχα στο φόρουμ της Sportacord. Και δεν θα γίνει για την εξοικονόμηση χρημάτων προς ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων. Θα περιοριστούμε στην καθιερωμένη συνάντηση των Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει υπό τη λετονική προεδρία στα τέλη Μαϊου.

Όσον αφορά το Νομοσχέδιο, το οποίο γνωρίζετε αφού το δώσαμε στη δημοσιότητα μόλις το συντάξαμε και το παρουσιάσαμε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες και προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση. Από τις παρατηρήσεις που μας έγιναν από την κεντρικη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής για την περαιτέρω νομική θωράκιση του Νομοσχεδίου, έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο: «Καταργείται το αρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479» και έτσι η η ακροτελεύτια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16…

Θα ήθελα να πω ότι έγινε τεράστια προσπάθεια από το νομικό επιτελείο της ΓΓΑ, χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή, να δώσει η κυβέρνηση μια άμεση απάντηση σε ένα τσουνάμι βίας που αντιμετωπίσαμε τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τη τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτά τα πρώτα μέτρα απαντάνε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Διότι έχετε αντιληφθεί ότι τα ζητήματα της βίας πια εξαπλώνονται με ένα τρόπο θα έλεγα παράλογο,αλλά υπαρκτό, σε αθλήματα τα οποία τα προηγούμεναχρόνια δεν είχαν προβλήματα, εξαπλώνονται και σε παιδικά πρωταθλήματα.

Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο ξαναβάζει στις ράγες που πρέπει τις ευθύνες του κράτους. Τις ευθύνες της Πολιτείας , τις ευθύνες της Κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο βάζει ξανά σε ράγες τις ευθύνες του κράτους, της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς από τον ελληνικό λαό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκχωρήσουμε τις αρμοδιότητες του κράτους. Το άρθρο 16 παρ 9 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι το Κράτος αποτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού. Αυτό το ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εκχωρήσει ευθύνες αλλά θα ανακτήσει και ό,τι έχει κακώς μέχρι τώρα εκχωρηθεί! Απο τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι υπόλογη για ό,τι κάνει και ό,τι πει και ό,τι κάνει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι’ αυτό μας ψήφισε ο λαός και γι’ αυτό η Βουλή μάς έδωσε την εμπιστοσύνη της".

Σε ερωτήσεις ο κ. Κοντονής διευκρίνισε:

Για το αυτοδιοίκητο: "Η Πολιτεία αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο όπως υπάρχει σε Δήμους, Περιφέρειες και τα Πανεπιστήμια. Εν υπάρχει περίπτωση όμως να εξαιρεθούν απο τον έλεγχο, όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα. Θέλουμε το αυτοδιοίκητο, όλες όμως οι ομοσπονδίες θα ελέγχονται και θα διοικούνται με ενιαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν θύλακες και εξαιρέσεις. Η UEFA και η FIFA είναι διεθνείς οργανισμοί που διέπονται απο το ελβετικό δίκαιο. Η ελληνική Βουλή είναι ο χώρος που νομοθετεί με απευθείας εντολή απο τον ελληνικό λαό. Προφανώς η ιεραρχία είναι αντίθετη. Κατά το παρελθόν το ελληνικό κράτος ψήφισε και νομοθέτησε. Μετα απο δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πλέον και επίσημο πόρισμα για δράση δυο εγκληματικών οργανώσεων. Αν κάποιος διεθνής παράγοντας θεωρεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει λειτουργήσει σωστά, ας έρθει να μας το πει".

Για αποκλεισμό ομάδων από την Ευρώπη: "Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε δέχεται εκβιασμούς και νομοθετεί με βάση το συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νεολαίας που θέλει να ασχολείται με τον αθλητισμό. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλεισμός γιατί οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί".

Για την ΕΠΟ: "Οι σχέσεις είναι σε επίπεδο διαβούλευσης. Δε σας κρύβω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες απο την πλευρά της ΕΠΟ. Για παράδειγμα αν είναι αντίθετη στο άρθρο 5 που αφορά στους τακτικούς δικαστές και τις πειθαρχικές επιτροπές, θα πρέπει να μας πει το γιατί. Ζητάμε καθαρές και αιτιολογημένες απαντήσεις".

Για έλεγχο στα οικονομικά των Ομοσπονδιών: "Ο έλεγχος στις αθλητικές ομοσπονδίες και όπου υπάρχει ροή δημόσιου χρήματος θα γίνεται κανονικά. Έχει ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για τις ομοσπονδίες και ο έλεγχος θα γίνει σε βάθος τριετίας".

News 24/7

24MEDIA NETWORK