Κοντονής: "Οι ΠΑΕ θα ελέγχονται από το κράτος". Διαφωνίες από την UEFA

Επί του νέου αθλητικού νόμου και της προσπάθειας της Πολιτείας να επέμβει στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου συζήτησαν επί δίωρο ο Σταύρος Κοντονής με εκπροσώπους FIFA, UEFA και ΕΠΟ.

Κοντονής: "Οι ΠΑΕ θα ελέγχονται από το κράτος". Διαφωνίες από την UEFA
INTIME SPORTS

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε βέβαιος πως θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των πλευρών με στόχο ένα πιο αξιόπιστο ποδόσφαιρο.

"Εκθέσαμε τις πτυχές του Νομοσχεδίου με τα επείγοντα μέτρα κατά της βίας, το οποίο δώσαμε στη δημοσιότητα, και ήδη έχει πάρει την διαδικασία κατάθεσης στη Βουλή των Ελλήνων.

Υπήρξαν ερωτήσεις σχετικά με το Νομοσχέδιο αυτό και αντιλαμβάνεστε ότι από τη μεριά μας ήταν διεξοδικές οι απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν. Εκφράσαμε την πρόθεση να μας βοηθήσει η UEFA και η FIFA στα ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά στον ελληνικό αθλητισμό και νομίζω ότι η συζήτηση είναι εποικοδομητική και θα οδηγηθούμε σε συμφωνία στις 30 Απριλίου».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Κοντονής απάντησε ως εξής:

" Θα γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και στις 30 Απριλίου θα έχουμε καταλήξει. Θέλω να τονίσω ότι όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό του αθλητισμού και τα μέτρα, τα οποία προωθεί η Κυβέρνηση έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία του αθλητισμού, του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και όλων των αθλημάτων.

Ο διάλογος είναι αναγκαίος για ν’ αντιληφθούν όλοι ότι κανένας δεν προσπαθεί να κάνει κάτι εν κρυπτώ, αλλά όλα συγκλίνουν προς την κατεύθυνση να καταστεί το ποδόσφαιρο, και ο ελληνικός αθλητισμός, αξιόπιστος. Να έχει το κύρος που του αρμόζει σε μία οργανωμένη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτές τις συζητήσεις. Προσωπικά, είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω στον διάλογο, όπως και στο σύνολό της η Κυβέρνηση. Δεν είμαστε υπέρ των ρήξεων και των μονομερών ενεργειών, αλλά προσπαθούμε να διαμορφώνουμε πεδία συνεννοήσεως, τα οποία όμως θα είναι προωθητικά".

" Οι άνθρωποι των διεθνών Ομοσπονδιών και τη ΕΠΟ, ζήτησαν και πήραν κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με το αθλητικό Νομοσχέδιο που δώσαμε στη δημοσιότητα. Πιστεύω να έχουν αντιληφθεί και το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου. Δεν θα ήθελα να πω τίποτε παραπάνω για τις διαφωνίες, για να μη διερμηνεύσω τις απόψεις των άλλων".

" Τα ζητήματα που συζητάμε τώρα είναι αυτά του εκδημοκρατισμού. Εμείς θέλουμε, όχι για το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, αλλά για το εκλογικό σύστημα όλων των ομοσπονδιών, να υπάρχει μία κατεύθυνση προς τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, και την αξιοπιστία. Αυτά τα ζητήματα σήμερα συζητάμε με την ΕΠΟ όπως θα τα συζητήσουμε και με τις άλλες Ομοσπονδίες, Να είστε σίγουροι ότι θα καταλήξουμε σε θετικά συμπεράσματα σε κάθε περίπτωση".

" Εξήγησα στους εκπροσώπους των διεθνών Ομοσπονδιών ότι αυτά τα μέτρα είναι διοικητικά μέτρα. Και τα διοικητικά μέτρα είναι τα μέτρα τα οποία επιφυλάσσει το Κράτος στον εαυτό του και αυτά δεν τίθενται σε συζήτηση. Σε συζήτηση τίθενται τα άλλα. Άλλα τα διοικητικά μέτρα και άλλα τα πειθαρχικά. Τα πειθαρχικά μέτρα θα τα παίρνει η κάθε Ομοσπονδία, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΠΟ, και οι διοργανώτριες αρχές. Το Κράτος όμως δεν μπορεί να απόσχει από μία δράση η οποία γίνεται σε δημόσιο χώρο. Διαφορετικό το αυτοδιοίκητο και διαφορετική η αυτονομία. Κανένα νομικό πρόσωπο δεν είναι αυτόνομο. Ο Αθλητισμός ελέγχεται και εποπτεύεται από το Κράτος. Όπως ελέγχονται οι παντός φύσεως εταιρίες, έτσι θα ελέγχονται και οι ΠΑΕ. Το Κράτος θα επιβάλλει πρόστιμα, αν κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου".

" Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και στις 30 Απριλίου θα υπάρξει συμφωνία. Να ξέρετε ότι ενδιαφερόμαστε για τα καλό του αθλητισμού. Πρέπει το ποδόσφαιρο και ο ελληνικός αθλητισμός να διασφαλιστεί από την αξιοπιστία. Πιστεύω στο διάλογο και προσπαθούμε να διαμορφώνουμε πεδία συνεννόησης. Θέλουμε μια κατεύθυνση προς τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό. Εξήγησα στην Ομοσπονδία ότι είναι διοικητικά μέτρα και όχι πειθαρχικά. Δεν μπορεί οι ποδοσφαιρικές εταιρείες να μην ελέγχονται από το κράτος ενώ ελέγχονται όλες οι άλλες".

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, που εκπροσώπησε την UEFA, υποστήριξε: " Το επόμενο δεκαήμερο θα επανέλθουμε με τα ερωτήματα που έχουμε πάνω στο νόμο. Αυτή η ομάδα εργασίας η τετραμελής έχει 40 ημέρες για να κοιτάξει τι μπορεί να κάνει, προστατεύοντας πάντα το ΔΣ της ΕΠΟ. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Δεν θέλω να μπω στη λογική των διαφωνιών. Είναι κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θ' αλλάξουν. Είναι σαφέστερα πιο επείγον το τωρινό νομοσχέδιο από κάθε άλλο.Μπορεί οι διαφορές να είναι μικρές. Θέλω να είμαι αισιόδοξος".

Ο Γ ιώργος Γκιρτζίκης, παρών επίσης στη συνάντηση, τόνισε: " Ήταν υποχρέωσή μας να έρθουμε. Θα ακουστούν απόψεις γραπτώς και απαιτείται χρόνος. Είναι ένα νομοσχέδιο που ούτε καν προλάβαμε να δούμε. Εγώ ήμουν με την Εθνική ομάδα. Χρειάζεται λίγος χρόνος να το δούμε για να εκφράσουμε την άποψή μας πάνω σε όλα τα άρθρα. Υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στη συνέχεια μέχρι να εξαντλήσουμε τα όρια διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. Δεν είναι στιγμή να σας πω για διαφωνίες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Θα εμφανιστούν εγγράφως για να καταλήξουμε εκεί που πρέπει. Θα κατατεθούν οι πρώτες απόψεις και στη συνέχεια θα είμαστε διαθέσιμοι να συναντηθούμε όταν πρέπει. Ο Υπουργός έχει τη δική του άποψη και εμείς τη δική μας και θα τοποθετηθούμε".

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ελβετός της UEFA: Μίστερ Μπέος και Ψομιάντις εντ σονς

News 24/7

24MEDIA NETWORK