Κούγιας: "Θα έχουμε πανηγυρικές αθωώσεις"

Ο Αλεξης Κούγιας μίλησε για την επικείμενη "δίκη των 28" και το λόγο που έφυγε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ενώ αναφέρθηκε και στις μετοχές του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΚΟΥΓΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΚΟΥΓΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στην εκπομπή "Το 10 το Κακό" με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη στον "Sport24 Radio 103,3" μίλησε ο πρόεδρος της ΑΕΛ και ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας. Προέβλεψε πανηγυρική δικαίωση των κατηγορουμένων, αλλά και εξουσιοδότηση των μετοχών - όπως προβλέπεται από την ΕΕΑ- στην περίπτωση του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΕΛ:

Για τη "δίκη των 28": "Όλα ξεκίνησαν από μία έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών και την ανέλαβε ο κύριος Κορέας για τους πλαστούς πίνακες διαιτησίας της ΕΠΟ. Την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης και της ΕΠΣ Κιλκίς. Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης έκανε μήνυση η Παναχαϊκή δια εμούς εις βάρος όλων αυτών των ανθρώπων που ακούσατε για το αδίκημα της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου, για τα αδικήματα αλλοίωσης αποτελεσμάτων για ματς με τον Πλατανιά, τότε που ο Πλατανιάς ανέβηκε στην πρώτη εθνική και δεν έπεσε ξανά ποτέ. Στο πρώτο στάδιο δίωξη που άσκησε ο κύριος Κορέας ήταν για εγκληματική οργάνωση με όλα τα πρόσωπα που βλέπετε να είναι τώρα στο πλημμέλημα της τιμωρίας, απάτη εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου γιατί η ΕΠΟ χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και δεν έκανε χρηστή διοίκηση και δεν διοργάνωνε τίμια πρωταθλήματα, είχαμε το αδίκημα εκβίασης που αφορούσε και τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Σταθόπουλο, την ιστορία της έκρηξης που αφορούσε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Σταθόπουλο. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν για τα εξής παιχνίδια. Ο κύριος Μαρινάκης και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στα παιχνίδια Ολυμπιακού με Ατρόμητο είναι Σπανός, Αγγελόπουλος, τεχνικός του Ατρομήτου και ο κύριος γι' αυτήν την πράξη, την αλλοίωση αποτελέσματος. Με σκοπό όμως - κρατήστε αυτό - ότι αυτά έγιναν όλα για το στοίχημα.

Αυτά δεν έγιναν για το παιχνίδι, αλλά για το στοίχημα. Το Ολυμπιακός - Λεβαδειακός και γι' αυτό είναι κατηγορούμενος ο κύριος Κομπότης για το στοίχημα, και το Ολυμπιακός - Βέροια είναι για το στοίχημα με κατηγορούμενους τους Αρβανιτίδη, Μαρινάκη και Λαναρή. Εκεί έρχονται ως κατηγορούμενοι όλοι όσοι πήγαν αυθόρμητα στην επιτροπή της ΕΠΟ και είπαν ότι το έστησαν. Όλοι αυτοί είναι κατηγορούμενοι για κακούργημα. Αφού λες ότι το στήσαμε, είσαι κατηγορούμενος. Βέβαια, υπάρχουν συμπαίκτες τους, ποδοσφαιριστές, που έλεγαν δεν το έστησαν το ματς, ήταν ο Ολυμπιακός καλύτερος και νίκησε κανονικά. Οι διαιτητές όλων αυτών των αγώνων, Δημητρόπουλος, Γιάχος και Σπάθας κατηγορούνται γι' αυτά τα ματς. Ο Δούρος και ο Μπριάκος ήταν στην επιτροπή διαιτησίας, κατηγορούνται γιατί αυτοί τους όριζαν.

Το μεγάλο βάρος των αδικημάτων έφυγε. Γι' αυτό το λόγο έφυγε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Η απάτη εις βάρος του δημοσίου είναι ισόβια. Η εγκληματική οργάνωση είναι μέχρι δέκα χρόνια. Επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία για την απάτη, την εκβίαση και την έκρηξη που τιμωρούνται έως 20 χρόνια, ως αναγκαία συνέπεια ήταν και η απαλλαγή για την εγκληματική οργάνωση.

Υπάρχει μία άλλη νομική ενέργεια. Είναι ίδια με την εγκληματική οργάνωση, αλλά πλημμέλημα. Για το αδίκημα αυτό προβλέπεται ποινή κάθειρξης 10 χρόνια. Εάν έχουν πρότερο έντιμο βίο, καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, εκεί προβλέπεται από 1-6 χρόνια. Εάν είναι μέχρι 5 χρόνια, είναι εξαγοράσιμη".

Για τον πειθαρχικό κώδικα: "Εκείνο που ενδιαφέρει τους οπαδούς. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο. Οι προηγούμενες απαλλαγές ήταν ομόφωνες. Δεν έχουμε μία αμετάκλητη παραπομπή. Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αναίρεση από τον Άρειο Πάγο. Για νομκούς λόγους.

Συνήθως αυτή δεν γίνεται δεκτή. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αναιρεθεί το βούλευμα. Είτε μπορεί να επιστρέψει η υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών γι' αυτά αδικήματα που παραπέμφθηκαν. Γι' αυτά που απαλλάχθηκαν, απαλλάχθηκαν αμετάκλητα.

Η παραπομπή έγινε - σωστά γιατί κάποιος παραπέμπεται με ενδείξεις, με πιθανολόγηση - κι αυτό είναι η αρχή της δίκης, η δίκη γίνεται στο δικαστήριο. Στο δικαστήριο για να γίνει η πλειοψηφούσα άποψη δεκτή, πρέπει να αποδειχθεί ότι έπαιζαν στοίχημα. Αποδεικνύεται ή με μαρτυρικές καταθέσεις ή με την ομολογία "έχω παίξει στοίχημα". Πρέπει να αποδειχθεί ότι βρέθηκαν λογαριασμοί, χρήματα που παίχτηκαν. Υπάρχει ένα ακόμη θετικό στοιχείο.

Το 2015 πούλησα την Παναχαϊκή. Αυτοί που την αγόρασαν παραιτήθηκαν της πολιτικής αγωγής. Το αδίκημα που αφορά τους Μαρινάκη, Σαρρή, Κουρίδη, Μπριάκο, Δούρο, από τη στιγμή που παραιτήθηκαν, εξασθένισαν τα στοιχεία. Είναι εντελώς διαφορετικό το πώς διατυπώνεται μια κατηγορία και το πώς αντιμετωπίζει ένας δικαστής".

Για την πιθανότητα να γυρίσει πίσω η υπόθεση για νομικούς λόγους: " Νομικά προβλήματα υπήρχαν και στην περίπτωση των Τσοχατζόπουλου και Παπαγεωργόπουλου, αλλά δεν έγινε δεκτή η αναίρεση. Η πρόβλεψή μου, όπως είναι διατυπωμένο το κατηγορητήριο, θα έχουμε πανηγυρικές δικαιώσεις".

Με το ιδιοκτησιακό καθεστώς: "Υπάρχουν δύο απόψεις. Από τη μία είναι ο νόμος Κοντονή. Υπάρχει μια διφορούμενη σκέψη, για το εάν πρέπει να φύγει κάποιος από ιδιοκτήτης. Φανταστείτε ο Μαρινάκης να μην μπορεί να βρει αγοραστή... η ΕΕΑ διάλεξε να μπορείς να εξουσιοδοτήσεις κάποιον, να μην φύγεις από την ιδιοκτησία, αλλά από την κατοχή των μετοχών.

Να βρεις κάποιον, να κρατά αυτός τις μετοχές. Το δεύτερο η υπόθεση να πάρει άλλη μορφή. Να γίνει πλημμέλημα και να γίνει δωροδοκία. Το παίξατε όχι για το στοίχημα, αλλά για να κερδίσει ο Ολυμπιακός, για να πάρει το πρωτάθλημα, επειδή είναι εγωιστές κλπ. Τα αδικήματα παραγράφονται στην οκταετία.

Νομίζω ότι θα γίνει αυτό που προβλέπει η ΕΕΑ. Εάν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Μαρινάκης, Κομπότης, Σπανός μπορεί άμεσα ή έμμεσα να καταργηθεί ο νόμος Κοντονή. Θα επικρατήσει η ενδιάμεση λύση. Είναι παράνομο ο Κοντονής να αποφασίζει εάν κατηγορείσαι να πουλάς τις μετοχές σου, δεν το προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν μπορείς να καταργήσεις το Σύνταγμα με ένα νόμο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK