Κριστιάν Καρεμπέ στο Contra.gr: "Στο γήπεδο είμαστε ένα" (VIDEO)

Ο Κριστιάν Καρεμπέ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, μιλάει αποκλειστικά στο Contra.gr. Ο Σύμβουλος Στρατηγικής του Ολυμπιακού παραδέχεται πως έχει υποστεί ρατσιστική επίθεση όταν ήταν ποδοσφαιριστής, αναφέρεται στο νέο πρόγραμμα της UEFA, σχολιάζει το περιστατικό στη Λεωφόρο, ενώ απαντά με ποιον τρόπο μπορούν οι "ερυθρόλευκοι" να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα.

Κριστιάν Καρεμπέ στο Contra.gr: "Στο γήπεδο είμαστε ένα" (VIDEO)
INTIME SPORTS

Ως μέλος της UEFA ποια είναι η θέση σας στα ζητήματα του ρατσισμού;

Υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα της UEFA με τίτλο "Captains of Change". Αυτό σημαίνει πως όλοι μας είμαστε αρχηγοί, από τους παίκτες, τους αθλητικούς διευθυντές, τα μέλη, τους διευθυντές, μέχρι τους προέδρους σε κάποια ομοσπονδία. Ελπίζουμε πως όλες οι ομοσπονδίες θα ενστερνιστούν αυτό το πρόγραμμα και τις ιδέες μας κατά των διακρίσεων. Αυτό ξεκίνησε φέτος και θέλουμε να εφαρμοστεί αρχικά σε όλες τις ομοσπονδίες και τις ομάδες στην Ευρώπη και στη συνέχεια γιατί όχι στον υπόλοιπο κόσμο.

Όταν ήσασταν ποδοσφαιριστής είχατε υποστεί ρατσιστική επίθεση;

Να είχα δεχτεί. Αλλά ποτέ δεν προσπάθησα να το "ταΐσω", γιατί όσο "ταΐζουμε" τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν αλλάζουμε τίποτα. Θεωρώ πως το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τους πάντες. Τους πολιτικούς, τις κυβερνήσεις και φυσικά όλες τις ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου. Όπως μπορείτε να δείτε στο γήπεδο είμαστε "ένα", δεν υπάρχει χρώμα, δεν υπάρχουν διακρίσεις. Παίζουμε όλοι μαζί, ως συμπαίκτες, ως ομάδα, ως σύλλογος και δεν σκεφτόμαστε τα χρώματα. Γι’ αυτό κι η UEFA δημιούργησε αυτό το πρόγραμμα, το "Captains Of Change". Το "Captain" είναι η ηγεσία και το "Change" αφορά στο γεγονός πως θέλουμε να κάνουμε αλλαγές μέσα στο γήπεδο. Προσπαθούσε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα, καθώς βλέπουμε πως αν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι μέσα στο γήπεδο, τότε πρέπει να το αλλάξουμε παντού.

Είδαμε πριν από λίγες εβδομάδες να δέχεστε ρατσιστική επίθεση στη Λεωφόρο, ποια ήταν τα συναισθήματά σας;

Είμαι πολύ απογοητευμένος γιατί εδώ και αιώνες προσπαθούμε να ζούμε όλοι μαζί, να παίζουμε ένα όμορφο παιχνίδι. Θεωρώ πως τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να εξαλειφθούν και δεν ανέχομαι τέτοιου είδους τρόπους. Πιστεύω πως πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, μέσω κανόνων, μέσω των ακαδημιών και να τους "μπολιάσουμε" με σπουδαίες αρχές, όπως το να μοιραζόμαστε και να σεβόμαστε τον άλλον.

Υπήρξε ένα κίνημα την περυσινή χρονιά από τον Ντάνι Άλβες κατά του ρατσισμού. Πως θεωρείτε πως πρέπει οι ποδοσφαιριστές να αντιδρούν σε τέτοιου είδους φαινόμενα;

Όπως είπα και προηγουμένως είναι στερεότυπα χρόνων. Αν επιστρέψουμε στην αποικιοκρατική περίοδο θα καταλάβουμε πως όλα αυτά είναι στερεότυπα. Επομένως θεωρώ πως μέσω των υποτροφιών και της μάθησης πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους και να τους εξηγήσουμε πως έχουν αλλάξει οι εποχές. Η ιστορία έχει αλλάξει. Επομένως πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Στις σκέψεις μας, στα κλασσικά στερεότυπα ή στις τυπικές εκφράσεις. Αυτά μας στέλνουν πολλά χρόνια πίσω. Επομένως πρέπει να "καθαρίσουμε", βήμα βήμα, με κανόνες και θεωρώ πως η εκπαίδευση είναι ένα πολύ σημαντική για όλους.

Ο Ολυμπιακός πως μπορεί να βοηθήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα; Με ποιες δράσεις;

Ήδη εγώ κι ο κ. Μαρινάκης έχουμε επιδιώξει να βοηθάμε τέτοιες ενέργειες, όπως με την Unicef. Κάνοντας αυτό με τη Unicef δείχνουμε πως δεν έχουμε καμία διαφορά και έχουμε σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Κάνοντας αυτό, δείχνεις πως είσαι κατά του ρατσισμού. Μοιραζόμαστε τα πάντα, μοιραζόμαστε με κόσμο που έχει ανάγκη. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική αρχή, το να μοιράζεσαι, το να σέβεσαι και φυσικά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες της FIFΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Ποδόσφαιρο και σεξισμός: Μία άλλη μορφή διάκρισης

Η μάστιγα του ρατσισμού στα γήπεδα: Αυτές είναι οι ποινές για ρατσιστικές επιθέσεις φιλάθλων

Μαύροι προπονητές στην Αγγλία: Έλλειψη ικανοτήτων ή ρατσισμός;

Ο ρατσισμός μέσα μας

Τζέσε Όουενς, ο άνθρωπος σύμβολο

Άνοιξαν το δρόμο και έγιναν θρύλοι

Καμενί και Ζορό στο Sport24.gr για το ρατσισμό

Άνθρωποι, ποντίκια και η «νόσος του πρόσφυγα»: Οι άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Φάκελος ιθαγένεια: Η ιστορία του Μαχμούντ που δεν μπορούσε να πάρει ειδικότητα στην Ιατρική και ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση σύντομα

Η μεγάλη περιπέτεια του Ιάκωβου: Ο ρατσισμός, η παρέμβαση της υπουργού και το «πάγωμα» των σπουδών

Έλληνες μετανάστες: 6 μικρές ιστορίες ρατσισμού

Το πείραμα των πρώτων εντυπώσεων: Πόσο ρατσιστές είμαστε;

Ο Ουαλίντ Τάλεμπ είναι υποχρεωμένος να ζει στην ίδια γειτονιά με τους βασανιστές του

Δύο φορές πρόσφυγας για να ξεφύγει από την Ελλάδα

Οκτώ επώνυμοι αντιμετωπίζουν τον ‘μικρό ρατσιστή’ μέσα τους

Ο Έλληνας Χριστιανός και οι άλλοι

Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Συνέβη στην Κόρινθο

Πόσο "Έλληνες" είμαστε τελικά;

Σβήνοντας το πρόσωπο του μίσους

Χριστοδουλοπούλου: Είμαστε αφιλόξενοι με τους μετανάστες

Ξερίζωσε τον ρατσισμό από το μυαλό σου

Οι μεγάλοι ρατσιστές της μεγάλης οθόνης

Ο ρατσισμός στοιχειώνει για πάντα: Ξαναβλέποντας το “American History X”

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών είναι πολλά παραπάνω από ένα σχολείο

Τα όχι αθώα, ρατσιστικά παιδικά μας χρόνια

News 24/7

24MEDIA NETWORK