Οι επιπτώσεις του ποδοσφαιρικού... Grexit

Η απόφαση του Σταύρου Κοντονή να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς είναι πιο ορατός από ποτέ ο αποκλεισμός των ομάδων και της Εθνικής Ελλάδας από τις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA. Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει.

Οι επιπτώσεις του ποδοσφαιρικού... Grexit
INTIME SPORTS

Η FIFA και η UEFA με κοινή επιστολή άναψαν "κόκκινο" στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής "απαντάει", καταργώντας το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Μία κίνηση που θα επιφέρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας, αναγκάζοντάς την σε ποδοσφαιρική... εσωστρέφεια.

Όλος ο θόρυβος αφορά στην κατάργηση του άρθρου 29 παρ.12 του 3479/2006 που είχε ψηφιστεί επί Γιώργου Ορφανού και εξαιρούσε την ΕΠΟ από το νόμο που αφορούσε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών ενώσεων.

Τι αναφέρει το περιβόητο άρθρο:

"Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ε.Π.Ο. και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία.

Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η Ε.Π.Ο. από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους".

Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου ποδοσφαιρικού... Grexit:

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Goal" μία τέτοια απόφαση θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

1. Καμία Εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική Ανδρών να αποβληθεί από τη συνέχεια των προκριματικών του Euro 2016. Μεγάλο πρόβλημα προκύπτει και με τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Κ-19 το διάστημα 6-19 Ιουλίου, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει μέσω της Κατερίνης τη διοργάνωσή του.

2. Κανένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες πάρουν το "εισιτήριο" για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω του πρωταθλήματος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.

3. Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν θα επιτρέπονται, κάτι που θα επιφέρει ποδοσφαιρική απομόνωση για τη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις προετοιμασίες των ελληνικών ομάδων, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για σοβαρά τεστ, που έχουν ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό το επίπεδο.

4. Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.

5. Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως συνέπεια τα κανάλια και οι χορηγοί να πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιο εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων βοηθούσαν σημαντικά στην επιβίωσή τους.

Πέρα των αγωνιστικών, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να αντιμετωπίσει και διοικητικά ζητήματα:

Αναλυτικά:

-Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA

-Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA

-Δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τη την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA

-Δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία της FIFA, της UEFA, καθώς και για μέλη σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτροπές

-Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA

-Χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα άρθρα 7,8,9 της UEFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα άρθρα 12,13,14 της FIFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της.

Τι είχε συμβεί σε ανάλογη περίπτωση το 2006:

Στις 3 Ιουλίου του 2006, η FIFA είχε αποφασίσει την προσωρινή αποβολή της ΕΠΟ από μέλος της, εξαιτίας του -τότε- νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος "καταπατούσε" το αυτοδιοίκητο που έθετε ως προαπαιτούμενο η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Τελικά, τέσσερις ημέρες αργότερα, ο -τότε- Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός εξαίρεσε την ΕΠΟ από το νόμο που αφορούσε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών ενώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η FIFA να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό και οι ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν κανονικά στις διοργανώσεις.

Αν δεν υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση, η αρμόδια επιτροπή της FIFA θα αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της ιδιότητας μέλους της από την ΕΠΟ εξαιτίας κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς τα άρθρα 13 και 17 της παγκόσμιας ομοσπονδίας υποχρεώνουν τις ομοσπονδίες-μέλη να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους. Η οριστική απόφαση θα παρθεί από το Κογκρέσο, το οποίο συνεδριάζει στις 28-29 Μαΐου, όμως αν η FIFA θεωρήσει επαναλαμβανόμενη την παράβαση τότε μπορεί να τιμωρήσει άμεσα την ΕΠΟ, μέσω της αρμόδιας επιτροπής, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον επόμενο μήνα.

Όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν σε περίπτωση που ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Όμως, ακόμα κι αν ψηφιστεί υπάρχει δυνατότητα αναστολής της τιμωρίας, με επαναφορά της συγκεκριμένης εξαίρεσης.

Διαβάστε ακόμα:

Καταργεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ ο Κοντονής

Τι έλεγε το άρθρο 29 παρ. 12 που "συντηρούσε" το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Γιατί ο Κοντονής το καταργεί

Ερχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο, αμέριστη στήριξη Τσίπρα

News 24/7

24MEDIA NETWORK