Στα χρόνια της κατοχής

Το πιο παλιό φιλικό μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ έγινε το 1942 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου περίπου 15.000 οπαδοί κατέκλυσαν τις εξέδρεςγια να ξεχαστούν από τα δυσβάσταχτα προβλήματα της εποχής.

Στα χρόνια της κατοχής

Πριν από τη σέντρα του φιλικού, ο Τάσος Κρητικός του Παναθηναϊκού και οι Κλεάνθης Μαρόπουλος, Τρύφων Τζανετής της ΑΕΚ κατέβηκαν στο γραφείο του Απόστολου Νικολαΐδη για να ζητήσουν μέρος των εισπράξεων και να το δώσουν στους φυματικούς του νοσοκομείου "Σωτηρία".

Μετά από την αρνητική απάντηση του Απόστολου Νικολαΐδη λόγω της επίταξης του γηπέδου της Λεωφόρου από τους Γερμανούς, οι οποίοι θα κρατούσαν το σύνολο των εισπράξεων του φιλικού, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ αποφάσισαν να μην παίξουν.

Στη συνέχεια, ανέβηκαν στις εξέδρες και ενημέρωσαν τους οπαδούς των δύο ομάδων τόσο για το θέμα των εισπράξεων όσο και για την επιβολή ενός αξιωματικού των δυνάμεων κατοχής ως διαιτητή της αναμέτρησης. Τι ακολούθησε; Ροντέο. Ξήλωμα του γηπέδου, ξερίζωμα των δοκάρια, αποθέωση των ποδοσφαιριστών και πορεία μαζί τους μέχρι την Ομόνοια σε μία έκρηξη της στιγμής που αποτέλεσε την εκδήλωση δυσαρέσκειας κατά των Γερμανών.

Η παραπάνω σπάνια ιστορία από το σπουδαίο φιλικό που τελικά δεν έγινε ποτέ αναφέρεται σε περίοπτη θέση και στο βιβλίο της ιστορίας της ΑΕΚ με αφορμή τα 90 χρόνια του συλλόγου.

Διαβάστε ακόμη:

Φιλικά ανάμεσα σε ομάδες του ΠΟΚ; Κι όμως... (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK