Το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης της εθνικής που αλλάζει τα δεδομένα

Επειδή στην Ελλάδα, και δη στον αθλητισμό της χώρας, κυριαρχεί μιζέρια, μεμψιμοιρία και αρνητισμός, καλό είναι να αναδεικνύονται και να "υπερ"-προβάλλονται ενέργειες και δουλειές, όπως αυτή του Στρατηγικού Πλάνου Ανάπτυξης των εθνικών ομάδων, το οποίο εμπνεύστηκε ο Φερνάντο Σάντος και εκπονούν με καθημερινό κόπο και μεράκι οι συνεργάτες του.

Το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης της εθνικής που αλλάζει τα δεδομένα

Δεν χρειάζονται υποστηρικτικοί διθύραμβοι και αβανταδόρικες κουβέντες για κάτι που από μόνο του πείθει πως αξίζει να προοδεύσει. Ούτε επίσης, είναι απαραίτητα τα σχόλια περί κληρονομιάς του 2004. Άλλωστε έχουν περάσει αρκετά από χρόνια από τότε, και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είναι το μοναδικό κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού που από εκείνη την αναπάντεχα "πανηγυρική" χρονιά -σε όλα τα επίπεδα- επιβίωσε, εξελίχθηκε, αναπτύχθηκε και προχώρησε μπροστά.

Στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχαν την τύχη, στη μετά εποχή Ρεχάγκελ, να πέσουν πάνω σε έναν άνθρωπο εργατικό, με όρεξη και ιδέες, για να πάρει μια επιτυχημένη εθνική και να την πάει παρακάτω. Όχι μόνο σε επίπεδο ανδρών, αλλά από το πιο χαμηλό της πάτωμα.

Ο Φερνάντο Σάντος ήθελε και θέλει να βάλει σε μια άλλη ράγα το τρένο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο κομμάτι της εθνικής, γιατί οι σύλλογοι μένουν -από δική τους επιλογή- έξω από αυτό. Έχουν να ασχοληθούν με... σοβαρότερα ζητήματα. Διαιτησίες κ.τ.λ.

Τι είναι το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Ουσιαστικά πρόκειται για το εγχειρίδιο του τρόπου λειτουργίας των εθνικών ομάδων. Από τις μικρότερες ηλικίες μέχρι τους άνδρες. Και περιλαμβάνει τα πάντα. Από τον τρόπο που θα επιλέγονται οι παίκτες, τα στοιχεία των προπονήσεων των εθνικών ομάδων και τη φιλοσοφία που θα έχουν στον τρόπο παιχνιδιού τους, μέχρι τη νοοτροπία που απαιτείται να έχει ένας ποδοσφαιριστής που φοράει το εθνόσημο και τον τρόπο που αυτός κινείται εντός, μα κυρίως εκτός γηπέδου.

Ο βασικός στόχος του πλάνου ανάπτυξης των εθνικών ομάδων αποβλέπει στη δημιουργία μιας βάσης ποδοσφαιριστών, η οποία θα στηρίζεται στη διαδικασία εκπαίδευσης των νέων ταλέντων. Η επιλογή των νεαρών παικτών, η εξέλιξη τους σε τομείς όπως η Τακτική, η Τεχνική και η Διαγωγή, αλλά και η αφομοίωση της κουλτούρας και του πνεύματος της εθνικής, είναι από τις προτεραιότητες για τα πρώτα βήματα των ταλέντων σε αυτό που λέγεται εθνική ομάδα.

Στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, υπάρχει μέριμνα για τον τρόπο λειτουργίας και τις ξεκάθαρες αρμοδιότητες που θα έχει το κάθε στέλεχος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.

Το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης της εθνικής που αλλάζει τα δεδομένα

Στο οργανόγραμμα του πλάνου ανάπτυξης των εθνικών ομάδων, το οποίο στοχεύει στο να μπουν οι βάσεις για όλα τα ηλικιακά τμήματα, έχουν προβλεφθεί σχεδόν όλες οι λεπτομέρειες, όπως αυτή των προπονητών που θα έχει η κάθε ομάδα, των βοηθών τους, αλλά και των προπονητών τερματοφυλάκων, που θα είναι ένας ανα τρεις ομάδες.

Το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης της εθνικής που αλλάζει τα δεδομένα

Κι αν φύγει ο Σάντος;

Ένα τέτοιο πλάνο σαφώς και αποτελεί αμάλγαμα μελέτης, εμπειριών και πολλών εργατοωρών. Ο Φερνάτο Σάντος έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις, και οι Φύσσας, Βόκολος, Ρικάρντο ανέλαβαν τον καταρτισμό του.

Ο τρόπος λειτουργίας των εθνικών ομάδων δεν θα είναι σήμερα διαφορετικός απ' ότι αύριο, και κυρίως θα είναι υπεράνω προσώπων.

Το πως θα επιλέγονται τα ταλέντα, πως θα δουλεύουν στις προπονήσεις, πως θα διδάσκονται να συμπεριφέρονται, και πως θα παίζουν στους αγώνες, είναι ενιαίο κομμάτι και αφορά στην κουλτούρα της εθνικής ομάδας.

Το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης της εθνικής που αλλάζει τα δεδομένα

Αυτή η φιλοσοφία, μπαίνει πλέον σε ένα πιο επαγγελματικό πλαίσιο, με σκοπό να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Είτε είναι προπονητής ο Σάντος, είτε ο Ρεχάγκελ. Το πλαίσιο θα είναι ένα, με τον κάθε προπονητή να δουλεύει πάνω σε αυτό, δίχως να το παραβιάζει.

Άλλωστε, το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της εθνικής έχει όραμα. Μακρόπνοος στόχος είναι η δημιουργία μιας εθνικής ομάδας στην οποία θα γίνεται παραγωγή ποδοσφαιριστών, που θα τιμούν τη φανέλα της χώρας τους, με απώτερο σκοπό τις επιτυχίες σε επίπεδο συνόλου αλλά και ατόμου.

Ο Σάντος, έτσι κι αλλιώς, το λέει συνεχώς, πως πλέον το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να περάσει από τη φάση του αγοραστή σε εκείνη του παραγωγού... Και γύρω από αυτή τη συλλογιστική του, χτίζεται η επόμενη μέρα της εθνικής ομάδας.

Πλάνο που... πατάει στη γη

Προφανώς, για ένα τέτοιο πλάνο απαιτούνται και χρήματα. Ο τρόπος, όμως, που η στρατηγική ανάπτυξη έχει στηθεί από τους υπεύθυνους να την "τρέξουν", αποδεικνύει πως αν θέλεις κάτι πολύ, και δεν κάνεις "δεύτερες" σκέψεις, μπορείς να τα καταφέρεις.

Το μπάτζετ για την εφαρμογή του πλάνου και την υλοποίηση του στο 100%, απαιτεί χρήματα. Από τις πληρωμές των προπονητών, τα μεταφορικά έξοδα, τη διοργάνωση αγώνων και τουρνουά, και άλλα πολλά.

Όλα αυτά, αναμένεται, να γίνουν με το μικρότερο δυνατό μπάτζετ, ενώ είναι πολύ σημαντική και η εξεύρεση χορηγών. Πάντως, σε πρώτη φάση, οι άνθρωποι που θα έχουν έναν ρόλο σε αυτό το πρότζεκτ, είναι διατεθειμένοι να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις οδικώς κι όχι αεροπορικώς, προκειμένου να μειώνεται το κόστος... Αυτό ως μια μικρή λεπτομέρεια, για να αντιληφθεί κανείς το γενικότερο στίγμα.

Ανοιχτό βιβλίο...

Σε μια χώρα που κυριαρχεί η αμφισβήτηση και η κακεντρέχεια, ένα τέτοιο πλάνο μοιάζει... εξωγήινο. Όχι για την πολυπλοκότητα του, αφού τέτοια δεν έχει, αλλά για την απλότητα και τη δουλειά που έκαναν και κάνουν κάποιοι άνθρωποι, προκειμένου να αναβαθμίσουν το κεφάλαιο "εθνική ομάδα".

Ίσως και να άργησε να γίνει αυτό, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ίσως, τώρα, που οι συνθήκες ωρίμασαν, να είναι και η ιδανική εποχή. Πάντως, το σίγουρο είναι πως αξίζει σε μια ομάδα που βρίσκεται στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει λάβει μέρος σε τρία Euro και ένα Mundial.

Ένα από τα αξιοσημείωτα, πάντως, είναι και το ότι στις παρουσιάσεις του πλάνου περιλαμβάνεται και τακτικό κομμάτι, με εικονογραφήματα ασκήσεων της προπόνησης, τακτικής, συστημάτων και τρόπου λειτουργίας μιας ομάδας στις στημένες φάσεις. Σε αυτό το πλάνο πρέπει να βοηθήσουν όλοι και τίποτα δεν είναι κρυφό...

Το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης της εθνικής που αλλάζει τα δεδομένα

News 24/7

24MEDIA NETWORK