Βασιλειάδης: "Ώριμες οι συνθήκες ακόμα και για Grexit"

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ποδοσφαιρικού Grexit, τόνισε πως θα είναι θετικός στη δημιουργία ομάδων "Β" από συλλόγους της Super League, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μείωση ομάδων στη μεγάλη κατηγορία.

Βασιλειάδης: "Ώριμες οι συνθήκες ακόμα και για Grexit"
vasiliadis MOTIONTEAM

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Βασιλειάδη στο «Έθνος της Κυριακής»:

Η «Παράγκα», καθ' ομολογίαν σας, ζει και βασιλεύει...

«Πρέπει να δούμε τι είναι "Παράγκα", πώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλοεξαρτήσεων που καταλήγει στη διάλυση του αθλήματος.Κι αυτό για να γίνει θα πρέπει να αποπροσωποποιήσουμε την κουβέντα. Η προσωποποίηση αφορά τη Δικαιοσύνη. Μπορεί η Παράγκα να επηρεάζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά ξεκινά από το ερασιτεχνικό. Οι σχέσεις εξάρτησης ΕΠΣ-ΕΠΟ-ομάδων, πώς ανεβαίνουν οι διαιτητές, όλο αυτό το πράγμα δεν μπορείς να το δεις αποκομμένα. Το ζητούμενο είναι πώς σπάει αυτός ο φαύλος κύκλος».

Πώς;

«Θα μου επιτρέψετε να πω μόνο ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα. Ολα αυτά χρειάζονται συγκρούσεις, όχι "τυφλές", ενίοτε και συμβιβασμούς -μιλάω για τους διεθνείς οργανισμούς-, αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί. Είναι ώριμες οι συνθήκες στον κόσμο, καταλαβαίνει το πρόβλημα, για να προβούμε σε μεγάλες αλλαγές. Ακόμα και για Grexit. Βέβαια, οι συνέπειες ενός Grexit θα φανούν μετά τη λήξη του αποκλεισμού. Δεν είναι ότι θα μείνει η εθνική ομάδα εκτός για τρία χρόνια. Οταν επανέλθει, θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, συνεπώς για να προκριθεί θα πρέπει να "ματώσει". Για τους συλλόγους δεν το συζητάω, διότι είναι εταιρείες, ας πρόσεχαν.Το βέβαιο είναι ότι δεν θέλουμε ούτε "Παράγκες" ούτε "παραγκάρχες" ούτε εναλλαγή "Παράγκας"».

Θα συγκαλέσετε σύσκεψη παρουσία και των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ ή θεωρείτε πως είναι ανέφικτο;

«Εχουν δηλώσει οι μισοί ότι δεν θέλουν να δουν τους άλλους μισούς, έχοντας αναπτύξει νομικά επιχειρήματα που μπορεί να είναι σωστά».

Το θέμα της βίας είναι αντιμετωπίσιμο;

«Η βία είναι ένα πρόβλημα, αλλά είναι λάθος να το αντιμετωπίζουμε ως αθλητική βία. Μιλάμε για μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση εδώ και μία δεκαετία, με την ανεργία πολύ ψηλά. Είναι δεδομένο ότι σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου υπάρχει βία. Εχει έρθει ένα καινούργιο, αρκετά σκληρό, νομικό πλαίσιο από τον Στ. Κοντονή, του οποίου η περαιτέρω αυστηροποίηση μπορεί να διασφαλίσει ότι μέσα στα γήπεδα δεν θα βλέπουμε ασχήμιες».

Πρόσφατα, όμως, είχαμε επεισόδια στον αγώνα μπάσκετ γυναικών Πανιωνίου - Ολυμπιακού και στο ματς ποδοσφαίρου Ηρακλή - ΠΑΣ Γιάννινα...

«Και στη Γαλλία είχαμε επεισόδια. Μην αυτομαστιγωνόμαστε για τα πάντα. Το επόμενο διάστημα, που θα μπουν στη ζωή μας η κάρτα φιλάθλου και ο ηλεκτρονικός έλεγχος, όλα θα αλλάξουν. Επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 31/12/2016, αλλά θα δώσουμε κάποια προθεσμία. Είχαμε θέματα, τεχνικά περισσότερο.Δεν θα πούμε αυτός είναι ο νόμος και κόψτε τον λαιμό σας. Θα το συζητήσουμε, αλλά όχι να τον ρίξουμε στις καλένδες. Το νέο πρωτάθλημα, με κάποιες αλλαγές που επεξεργαζόμαστε, θα εκκινήσει με τελείως διαφορετικούς όρους».

Θα επανέλθει το ιδιώνυμο;

«Θα το κουβεντιάσουμε με τον κ. Κοντονή και νομίζω ότι θα δείξει ευαισθησία. Πρέπει να βρούμε πώς η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει κάποιες κατηγορίες αδικημάτων και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάποιος που είναι υπόδικος ή κατάδικος για τέτοια ζητήματα μπορεί και πηγαίνει στο γήπεδο; Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες τους και οι ΠΑΕ τις τιμωρίες τους, που θα είναι αυστηρότατες. Δεν γίνεται στα ματς της Ευρώπης τα ελληνικά γήπεδα να είναι εκκλησίες και στους αγώνες του πρωταθλήματος ζούγκλα. Δεν είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά ματς να μην μπορείς να περάσεις φωτοβολίδα και στα ελληνικά ματς ακόμα και... τανκ θα μπορούσες να περάσεις».

Στις 19 του τρέχοντος μηνός θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου της ΕΠΟ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ). Με ποιο εκλογικό σύστημα θα γίνουν;

«Η εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ μπορεί να γίνει με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ. Ο νόμος μιλάει για αρχαιρεσίες, όχι για εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ, κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο πράγμα.Βέβαια, μέχρι τις 19 του μηνός μπορεί να έχουμε πολύ μεγάλες εξελίξεις, είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις, κυρίως με τις FIFA, UEFA. Αν έχουμε συμφωνήσει σε πέντε πράγματα που θα δίνουν λύσεις καθαρές και θα βοηθούν στην εξομάλυνση, τότε το εκλογικό σύστημα για μας δεν είναι το ζητούμενο.Το κομβικό ζήτημα είναι οι σχέσεις εξάρτησης διαιτησίας και ΕΠΟ. Η μεγάλη σκιά ποια είναι; Οτι όποιος ελέγχει την ΕΠΟ, ελέγχει και τη διαιτησία. Κι άλλα ζητήματα είναι η διεύρυνση των εκλεκτόρων. Οσο μεγαλύτερο είναι το εκλογικό σώμα τόσο πιο δύσκολα μανιπουλάρεται. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη με τόσο μικρά εκλογικά σώματα».

Είστε σύμφωνος και με τη διεύθυνση των ελληνικών αγώνων από ξένους διαιτητές;

«Ναι, απολύτως. Αν η οικονομική διαφορά είναι 50.000 ευρώ τον χρόνο, που τόση είναι, θα βρεθούν τα λεφτά».

Είναι τιμητικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να τελεί υπό επιτροπεία;

«Σαφώς και δεν είναι. Ήταν τιμητικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο όλα αυτά που βιώναμε;».

Την προσφυγή του κ. Μαλάτου, ανώτερου υπαλλήλου της ΓΓΑ, πώς την κρίνετε;

«Ο καθένας στη Δημοκρατία δύναται να ασκεί τα δικαιώματα που έχει ή νομίζει ότι έχει. Διερωτώμαι, όμως, γιατί τόση ζέση να αλλάξει μία κατάσταση, η οποία για πρώτη φορά στέλνει φακέλους στη Δικαιοσύνη γι' αυτά που γινόντουσαν καθ' ομολογίαν όλων σε μία αμαρτωλή Ομοσπονδία και για ποιον λόγο τέτοιο πάθος αυτήν τη στιγμή; Εχουμε έναν οργανισμό ο οποίος διαχειρίζεται απίστευτα χρήματα».

Υπάρχουν πολλές εκκρεμούσες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, όπως το «Κοριόπολις», υπόθεση στην οποία τον Μάρτιο κάποια πλημμελήματα παραγράφονται...

«Στα εξοπλιστικά εκκρεμούν υποθέσεις από το 1996, το 1999 και το 2004. Είναι συνολικό το πρόβλημα της Δικαιοσύνης, μη στεκόμαστε μόνον στο "Κοριόπολις". Ξέρω ότι ο Στ. Κοντονής είναι σε κατεύθυνση ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης».

Συμφωνείτε με τη μείωση των ομάδων;

«Βεβαίως. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινάμε πρωταθλήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιες δεν θα αντέξουν και στη μέση της χρονιάς κάποιες να αποχωρούν. Ομως, ως έναν βαθμό, πρέπει η Σούπερ Λίγκα να συντρέξει οικονομικά τη Φούτμπολ Λιγκ».

Να συνεισφέρουν οικονομικά στη Σούπερ Λίγκα και οι ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

«Κατά την προσωπική μου άποψη, ναι. Θα πρέπει να πέσει στο τραπέζι και να εξεταστεί η αναδιάρθρωση, που είναι επιβεβλημένη. Και σαφέστατα να εξασφαλιστεί η σοβαρή οικονομική βιωσιμότητα της Β' κατηγορίας. Εγώ θα συζητούσα και τη συμμετοχή στη Φούτμπολ Λιγκ Β' ομάδων των συλλόγων που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκα κι έχουν αυτήν τη δυνατότητα, για να τελειώνουμε και με τα φαινόμενα δανεισμού παικτών αλλά και για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα αλλά και την εξέλιξη των παικτών.Να φτιάξουμε δυνατή Β' κατηγορία, χωρίς σκιές και αυστηρότατο νομικό πλαίσιο για τους στημένους αγώνες, που ακόμα και με την ένδειξη θα οδηγεί σε μηδενισμό ομάδων. Δεν μπορεί σε ένα πρωτάθλημα να υπάρχουν τόσο πολλές ενδείξεις για αγώνες προβληματικούς. Επίσης, εκπονούμε ένα σχέδιο για έλεγχο όλων των Ομοσπονδιών, έναν συνεχή έλεγχο κάθε 1-2 χρόνια για την πλήρη καθαρότητα».

News 24/7

24MEDIA NETWORK