Βέλιτς: "Πολλά υποσχόμενος ο Μάρκο Σίλβα"

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς μίλησε για τον Μάρκο Σίλβα, την αποχώρηση του Βίτορ Περέιρα, τη μεταγραφή του Αντρέ Σιμόες στην ΑΕΚ, καθώς και για τα πλέι άουτ της Football League.

Βέλιτς: "Πολλά υποσχόμενος ο Μάρκο Σίλβα"
INTIME SPORTS

Ο έμπειρος τεχνικός Γιάσμινκο Βέλιτς φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Fever Pitch", με τους Θέμη Καίσαρη και Σταύρο Γεωργακόπουλο.

Για τον προπονητή για τον οποίον ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός, τον Μάρκο Σίλβα: "Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το νεαρό της ηλικίας του, καθώς δεν έχει "κλείσει" τα 38 του χρόνια. Έχει παρουσία στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας για τρία έτη και για ένα στη δεύτερη κατηγορία. Είχε πολύ καλά αποτελέσματα και κατέλαβε με την Εστορίλ τις καλύτερες βαθμολογικές θέσεις στην ιστορία της ομάδας, οδηγώντας την στην έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Όταν τελείωσε το ποδόσφαιρο ανέλαβε το ρόλο του τεχνικού διευθυντή στην Εστορίλ, στην πρώτη… στραβή ανέλαβε πρώτος προπονητής και ανέβασε την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Στη Σπόρτινγκ, επίσης, είχε επιτυχίες, κατακτώντας το Κύπελλο. Είναι ένας πολλά υποσχόμενος τεχνικός. Στη Σπόρτινγκ πέρασε από διάφορες φάσεις, άλλες καλές, άλλες κακές".

Στην Εστορίλ έπαιζε 4-2-3-1, με ισορροπημένο παιχνίδι. Έδινε βάση στην κατοχή της μπάλας και στο να έχουν οι παίκτες του την πρωτοβουλία, προσπαθώντας να δημιουργήσει ανισορροπίες στην αντίπαλη άμυνα, κυρίως από τα πλάγια, ψάχνοντας φάσεις δύο εναντίον ενός ή τρεις εναντίον δύο. Έπαιζε πιεστική ζώνη, αλλά δεν ανέβαζε πάρα πολύ ψηλά την άμυνα, αφού το υλικό του δεν του το επέτρεπε. Όπως όλοι οι Πορτογάλοι, δίνει μεγάλη έμφαση στις μεταβιβάσεις και στην αλλαγή κατοχής της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση και το αντίστροφο. Οι ομάδες του είναι καλά προετοιμασμένες με φυσική κατάσταση, μεγάλη κινητικότητα, επιθετικότητα στο παιχνίδι τους, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, ενώ επενδύουν στην… ένταση στο παιχνίδι τους. Έχοντας και μία δυνατή προσωπικότητα στη σχέση του με τη διοίκηση, όντας κάποιες φορές απόλυτος, πιστεύω ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός μεγάλου συλλόγου, όπως ο Ολυμπιακός.

Πάντως γενικά, στους Πορτογάλους κάνει καλό το πέρασμα τους από την Ελλάδα για τη συνέχεια της καριέρα τους. Βλέπουν και συναντούν καταστάσεις διαφορετικές από αυτές που έχουν συνηθίσει, καταστάσεις που χρειάζονται πέρα από την προπονητική εντός των τεσσάρων γραμμών και διαχείριση και πολιτική. Έτσι "μαλακώνει" το… απόλυτο του χαρακτήρα τους. Πάντα και παντού μπορείς να μαθαίνεις και να προσθέτεις πράγματα στην προπονητική".

Για την απομάκρυνσή του από τη Σπόρτινγκ: "Από νωρίς άρχισαν κάποιες τριβές με τον πρόεδρο ομάδας, που είναι επίσης αρκετά εγωκεντρικός και "δύσκολος" χαρακτήρας από όσο ξέρω. Οπότε από ότι φαίνεται πρόκειται για ασυμφωνία χαρακτήρων. Ο πρόεδρος σε κάποιες περιπτώσεις είχε δικά του "θέλω" για τη χρησιμοποίηση κάποιων ποδοσφαιριστών και δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Μάρκο Σίλβα. Υπήρχε μία σχετική ρήξη από νωρίς, ακόμα και στη μέση της χρονιάς συζητήθηκε η αποχώρηση του, αλλά σε κάποιο άτυπο δημοψήφισμα μεταξύ φιλάθλων, ο Μάρκο Σίλβα αποδείχθηκε αρκετά δημοφιλής, σίγουρα πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο, και για αυτό δεν έφυγε.

Η απομάκρυνση του ήταν μία λογική εξέλιξη, αφού ο πρόεδρος και ο προπονητής είχαν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των γεγονότων, ενώ και ο πρόεδρος ήταν εγωκεντρικός και του τη… φύλαγε από τη μέση της χρονιάς. Τον έδιωξε όταν βρήκε την ευκαιρία να πάρει έναν πολύ πετυχημένο προπονητή, όπως ο Ζορζ Ζεσούς που ήταν στην Μπενφίκα".

Για τον Βίτορ Περέιρα και τη σύγκριση του με τον Μάρκο Σίλβα: "Αγωνιστικά και στον τρόπο προσέγγισης του αγώνα και της προπόνησης, οι Πορτογάλοι της νέας γενιάς μοιάζουν μεταξύ τους, ακολουθούν την ίδια γραμμή, την ίδια πεπατημένη και έχουν την ίδια μεθοδολογία προπόνησης. Ο Μάρκο Σίλβα είναι πιο ισορροπημένος και με μεγαλύτερη προσωπικότητα από τον Περέιρα. Ο Βίτορ Περέιρα έχασε λίγο τον έλεγχο, όχι μόνο στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, αλλά και την Πόρτο και τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, στην Πόρτο δε διαχειρίστηκε συναισθηματικά με τον καλύτερο τρόπο τις επιτυχίες στις οποίες είχε μερίδιο και κάπου στην πορεία "στράβωσε" το πράγμα.

Πάντως, όλοι οι προπονητές της Πορτογαλίας παίζουν 4-2-3-1 ή 4-3-3, και μιλούν για κατοχή και πίεση ψηλά. Στο τέλος εκεί που επενδύουν περισσότερο είναι στις μεταβιβάσεις και τη μεταφορά από την άμυνα στην επίθεση και το αντίστροφο. Οι ομάδες του Μάρκο Σίλβα έχουν μεγαλύτερη συνοχή και έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σε όλες τι φάσεις παιχνιδιού".

Για τον νέο παίκτη της ΑΕΚ, τον Σιμόες: "Είναι παίκτης που έχει τραβήξει την προσοχή πάνω του και ξεχωρίζει. Λίγο καιρό μετά την υπογραφή του στην ΑΕΚ υπήρξε ενδιαφέρον από μεγαλύτερες ομάδες. Σίγουρα είναι πολύ καλή κίνηση για την ΑΕΚ".

Για τα πλέι άουτ της Football League στα οποία συμμετείχε με την Επισκοπή: "Για εμάς ήταν μαρτύριο η διαδικασία, που έγινε, μετά την πρώτη αγωνιστική, δύσκολη και περίπλοκη. Η πρώτη ήττα στα πλέι άουτ, μας άφησε αρκετούς βαθμούς πίσω από τη σωτηρία και έβγαλε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα, που προϋπήρχαν. Από την αρχή ήταν μία δύσκολη κατάσταση, ήμασταν αρκετά πίσω από τις θέσεις της παραμονής. Ατυχήσαμε και χάσαμε κάποια παιχνίδια και άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες αναφορικά με το δεύτερο γύρο, καθώς έπρεπε να διαχειριστούμε την τεράστια έλλειψη ενδιαφέροντος. Μεγάλος προσωπικός στόχος ήταν μέσα σε ένα σκηνικό αδιαφορίας να μπορέσουμε να σταθούμε αξιοπρεπέστατα και να μη διασυρόμαστε. Το καταφέραμε στα 9 από τα 10 ματς των πλέι άουτ. Σταθήκαμε πολύ καλά ως ομάδα και ήμασταν ισάξιοι ή καλύτεροι από τους αντίπαλους. Μόνο με την Ερμιονίδα πληρώσαμε ακριβά αυτό το σκηνικό και ηττηθήκαμε με ευρύ σκορ. Μας έλλειψε το κάτι παραπάνω που έρχεται από το κίνητρο και τη φιλοδοξία. Σίγουρα για εμένα κάθε εμπειρία είναι χρήσιμη και οι εντυπώσεις είναι θετικές".

News 24/7

24MEDIA NETWORK