Ο Σταύρος Κοντονής στο Contra.gr: "Οι ΠΑΕ δεν θέλουν να συγκρουστούν με το σάπιο κατεστημένο"

Ο Σταύρος Κοντονής μιλά στο Contra.gr για την προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου της βίας στα ελληνικά γήπεδα.

Ο Σταύρος Κοντονής στο Contra.gr: "Οι ΠΑΕ δεν θέλουν να συγκρουστούν με το σάπιο κατεστημένο"
Κοντονής Υπουργείο

Από μία έρευνα σχετική με τη βία στα γήπεδα και τις προσπάθειες εξάλειψης του φαινομένου δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει η άποψη της Πολιτείας. Από την αρχή της θητείας στο Υπουργείου Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι θέλει να συγκρουστεί με το σύνολο των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου και νομοθέτησε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τις τελευταίες ημέρες ο Υφυπουργός Αθλητισμού βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα λόγω της απόφασή του για κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών στη Λεωφόρο, παρόλα αυτά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Contra.gr δεν θέλησε να κάνει βήμα πίσω.

Προανήγγειλε την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου (περίπου στα τέλη Μαρτίου) και τόνισε ότι άμεσα με νέες διατάξεις θα ρυθμιστεί και το θέμα των οικονομικών ελέγχων στην ΕΠΟ. Εξαπολύει τέλος επίθεση κατά των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "δεν μπορούν να παριστάνουν τις αθώες περιστερές.

"Θα χτυπήσουμε τη βία!"

- Κ. Υπουργέ, αν θέλατε να παρουσιάσετε συνοπτικά τις δράσεις που αναλάβατε για την καταπολέμηση της βίας, τι θα λέγατε;

"Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στο Υπουργείο στοχεύσαμε στη σύνδεση της βίας με τη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είχαμε και έχουμε επίσης σταθερή απόσταση από κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο του αθλητισμού. Φέρνουμε έναν νέο αθλητικό νόμο που ξεκαθαρίζει τις καταστάσεις και επιβάλλει τη διαφάνεια.

Η βία στα γήπεδα κατά την άποψή μας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Θέλουμε να την χτυπήσουμε! Και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας φέραμε το νομοθέτημα στην προηγούμενη θητεία μας, νομοθέτημα κατά της βίας και υπέρ της διαφάνειας, του εκδημοκρατισμού της ΕΠΟ και της συνταγματικότητας που είχε παραβιαστεί.

Εφαρμόσαμε επίσης το ηλεκτρονικό εισιτήριο και το σύστημα ελέγχου εισόδου στα γήπεδα ενώ έχουμε δρομολογήσει και την κάρτα φιλάθλου.

Προχωρήσαμε τέλος στην αναβάθμιση της ΔΕΑΒ η οποία πλέον βρίσκεται στα γήπεδα ενώ συγκροτήσαμε την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού που ελέγχει όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της".

Ο Σταύρος Κοντονής στο Contra.gr: "Οι ΠΑΕ δεν θέλουν να συγκρουστούν με το σάπιο κατεστημένο"

- Κάποιος όμως κ. Υπουργέ θα σας έλεγε ότι αυτά δεν φτάνουν... Απαιτούνται και άλλα βήματα...

"Ναι. Εναρμονίζουμε με σταθερότητα το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΠΟ και στο νέο νόμο περί ντόπινγκ θα υπάρξουν διατάξεις για το θέμα των οικονομικών ελέγχων της ΕΠΟ. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως προς αυτό είχε εξαιρεθεί με τρόπο προκλητικό.

Η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στην άλλη. Η εφαρμογή του νόμου όμως, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου με την ίδια ένταση προς όλους μπορεί να δημιουργήσει πλέον την πεποίθηση ότι η στάση της πολιτείας είναι διαφορετική".

Δεν διαπραγματευόμαστε με τον χουλιγκανισμό

- Είναι όμως;

"Είναι απλό. Δεν θεωρούμε μέρος του αθλητισμού τον χουλιγκανισμό και δεν διαπραγματευόμαστε μαζί του. Πήραμε και την υπουργική απόφαση για τις λέσχες φιλάθλων, ένα θέμα που κανείς δεν άγγιζε και εμείς είχαμε το θάρρος να το κάνουμε.

Οι ΠΑΕ θα πρέπει να τον πάρουν απόφαση ότι μία αθλητική ομάδα δεν πρέπει να είναι μέρος αυτού που συγκροτούν κάποιοι αλητήριοι στα γήπεδα. Αυτοί δηλαδή που προκαλούν επεισόδια, ακόμα και βαριές σωματικές βλάβες σε άλλους φιλάθλους, εργαζόμενους κτλ."

- Ποια θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

"Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και αυτό κυρίως αποτυπώνεται στην επεξεργασία του νέου νόμου τον οποίο θα έχω στα χέρια μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Η κυβέρνηση όμως από μόνη της δεν μπορεί να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι υπάρχει σύνδεση των ΠΑΕ με αντικοινωνικά στοιχεία, δεν υπάρχει διάθεση από μέρους τους για σύγκρουση με το σάπιο κατεστημένο.

Θέλουν να διατηρηθεί ένα καθεστώς πελατειακό που κατά καιρούς εξυπηρετεί πότε τον έναν και πότε τον άλλο. Οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου δεν είναι αθώες περιστερές που εμφανίζονται να στενοχωριούνται κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά.

Τους καλώ λοιπόν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση. Τότε ναι, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συγκλονιστική μαρτυρία στο Contra.gr: Πίσω από το κράνος ενός άνδρα των ΜΑΤ

Η εξομολόγηση: Έτσι ζούσα τα επεισόδια

Το αιώνιο παραμύθι της Θάτσερ, τα αστεία μέτρα και η βία που έγινε Κυπριακό

Η θέση της NOVA για το θέμα των επεισοδίων

News 24/7

24MEDIA NETWORK