Φιλίπο Ιντζάγκι: Γεννημένος σε θέση... onside

Ο Φιλίπο Ιντζάγκι γιορτάζει τα 42α γενέθλια του και το Contra.gr παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής αλλά και της σπουδαίας καριέρας του. Η χρονιά-σταθμός με την Αταλάντα, η ατάκα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο παραγκωνισμός από τον Νταβίντ Τρεζεγκέ, η μεταπήδηση από την Γιουβέντους στην Μίλαν.

Φιλίπο Ιντζάγκι: Γεννημένος σε θέση... onside
Ιντζάγκι

Ανήμερα των 42ων γενεθλίων του Φιλίπο Ιντζάγκι, το Contra.gr σας παραθέτει το story ενός εκ των πιο χαρισματικών σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου και φυσικά από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα videos που αποδεικνύουν την εκτελεστική του δεινότητα.

Γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1973 στην Πιατσέντζα, ο "Superpippo" (σ.σ. το ιταλικό όνομα του Γκούφι στα κόμικ του Ντίσνεϊ) μυήθηκε στην τέχνη του σκοραρίσματος παρακολουθώντας τους Πάολο Ρόσι και Μάρκο φαν Μπάστεν, ενώ παράλληλα άρχισε να κλωτσάει αρχικά στις ακαδημίες της άσημης Σαν Νικολό κι εν συνεχεία της Πιατσέντζα.

Φιλίπο Ιντζάγκι: Γεννημένος σε θέση... onside

Με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Η ατάκα του Φέργκιουσον

Ο Φιλίπο Ιντζάγκι δεν έπαιρνε υψηλό βαθμό στην τεχνική κατάρτιση ή την ταχύτητα. Ήταν, όμως, γεννημένος σκόρερ. Γνώριζε τη μεγάλη περιοχή καλύτερα από το... σπίτι του και διέθετε ένα μαγικό τρόπο προσέγγισης της μπάλας.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε πει για τον "Superpippo" ότι "γεννήθηκε σε θέση οφσάιντ". Υπερβολικός; Όχι, αφού ο χαρισματικός επιθετικός έπαιζε με την ευθεία, έψαχνε την ευκαιρία για το ξεπέταγμα και, φυσικά, πολλές φορές δεν δικαιωνόταν. Εντούτοις, ακόμα και όταν ο εκάστοτε βοηθός τον ανέκοπτε με το σήκωμα της σημαίας, εκείνος συνήθιζε να συνεχίζει τη φάση. Και να βρίσκει δίχτυα...

Φιλίπο Ιντζάγκι: Γεννημένος σε θέση... onside

Ο Ιντζάγκι σε νεαρή ηλικία

Διαπρέποντας στη Γ' Ιταλίας

Σε ηλικία 18 ετών ο Φιλίπο Ιντζάγκι πραγματοποίησε δύο συμμετοχές με την Πιατσέντζα, προτού παραχωρηθεί ως δανεικός στην Λέφε, ομάδα Γ' Ιταλίας, για τη σεζόν 1992-93. Με 13 γκολ σε 21 συμμετοχές δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος.

Δείτε στο 0:47 και το 1:05 τα δύο γκολ σε ματς με την Πέζαρο

Δείτε στο 1:13 το γκολ του Ιντζάγκι σε ματς με την Ραβένα

Τη σεζόν 1993-94, ο νεαρός επιθετικός "προάχθηκε" στη Serie B και πάλι ως δανεικός από την Πιατσέντζα στην Βερόνα, με τη φανέλα της οποίας έβαλε 13 γκολ σε 36 αγώνες. Κοινώς και το δεύτερο δείγμα ήταν θετικό.

Δείτε στην αρχή του video τις δηλώσεις του "αμούστακου" Ιντζάγκι και τα γκολ του σε ματς με την Πεσκάρα (1:13 και 2:20)

Η διοίκηση και το τεχνικό τιμ της Πιατσέντζα αποφάσισαν να εμπιστευθούν τον Ιντζάγκι κι εκείνος τους δικαίωσε με 15 γκολ σε 37 ματς, συμβάλλοντας τα μέγιστα για την άνοδο της ομάδας στη Serie A τον Ιούνιο του 1995.

Το ντεμπούτο του, πάντως, στην υψηλότερη κατηγορία της χώρας δεν έμελλε να γίνει με τη φανέλα της Πιατσέντζα, αλλά με εκείνη της Πάρμα τη σεζόν 1995-96. Μάλιστα, όπως θα δείτε στο 2:17 του παρακάτω video, ο "Superpippo" σκόραρε κατά της πρώην ομάδας του στο 90ό λεπτό, υποχρεώνοντάς την σε ήττα με 3-2. Ήταν φυσικό κι επόμενο να λυγίσει...

Τα δύο γκολ του Ιντζάγκι στο πρωτάθλημα με την Πάρμα

Capocannoniere και Γιουβέντους!

Όταν αγωνίζεσαι σε μία ομάδα δεύτερης ταχύτητας ( Αταλάντα ) και αναδεικνύεσαι πρώτος σκόρερ της Serie A (24 γκολ σε 33 συμμετοχές), "ματώνοντας" τα δίχτυα όλων των υπόλοιπων συμμετεχόντων του πρωταθλήματος, τότε δεν είσαι τυχαίος. Επιπλέον, αναδείχθηκε κορυφαίος Νέος ποδοσφαιριστής της σεζόν 1996-97 και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο τελευταίο ματς με την Ρετζιάνα.

Στις 23 Μαΐου 1997, ο μεγαλύτερος αδερφός του Σιμόνε Ιντζάγκι παραβίασε την εστία της Γιουβέντους στο ματς που την έστεψε πρωταθλήτρια και μαθηματικά. Δεν θα ξανασκόραρε εναντίον της για περίπου μια εξαετία, αφού λίγες εβδομάδες αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό της.

Το γκολ στο 0:20

Ας όψεται ο Τρεζεγκέ...

Η Γιουβέντους κατέβαλε ένα ποσό της τάξης των 23.000.000.000 λιρετών για να αποκτήσει τον Φιλίπο Ιντζάγκι και να δημιουργήσει μία ασύλληπτη επιθετική τριπλέτα με τους Ζινεντίν Ζιντάν, Αλεσάντρο ντελ Πιέρο. Συνολικά, κατά την τετραετία 1997-2001, ο "Superpippo" έβαλε 89 γκολ σε 165 αγώνες και έγινε ο πρώτος παίκτης που πέτυχε δύο χατ τρικ στο Champions League, αλλά το παλμαρέ του δεν μεγάλωσε ιδιαίτερα (ένα πρωτάθλημα κι ένα ιταλικό Σούπερ Καπ).

Η έλευση του Νταβίντ Τρεζεγκέ το καλοκαίρι του 2000 παραγκώνισε τον σπουδαίο Ιταλό επιθετικό, ο οποίος το 2001 πήρε την απόφαση να μεταγραφεί στην Μίλαν, προκειμένου να κάνει μία νέα αρχή σε ηλικία 28 ετών.

Ο "Σούπερ Πίπο" εν δράσει με τη φανέλα της Γιουβέντους

To γκολ του επί του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Champions League τη σεζόν 1998-99 (1:05)

To γκολ του επί του Ολυμπιακού στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1999-00 (5:26)

To γκολ του επί του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2000-01 (0:26)

Τραυματίστηκε, αλλά βρήκε την... υγειά του

Η Γιουβέντους είπε "grazie" στην Μίλαν για το γεγονός ότι έβγαλε κέρδος 31.000.000 λίρες, ενώ αντίθετα, ο Φιλίπο Ιντζάγκι μπήκε με το αριστερό στη νέα εποχή της καριέρας του, αφού τραυματίστηκε στο γόνατο κι έχασε το πρώτο μισό της σεζόν 2001-02.

Ο διεθνής άσος, πάντως, επέστρεψε πιο δυνατός, αποτέλεσε δίδυμο-φωτιά με τον Αντρέι Σεβτσένκο στην επίθεση και μέχρι τον Νοέμβριο του 2004, όπου ανανέωσε τη συνεργασία τους με τους "ροσονέρι", είχε προλάβει να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο, ένα ιταλικό Σούπερ Καπ, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και, βέβαια, το Champions League της σεζόν 2002-03.

Ο "Superpippo" εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού και γι' αυτό το λόγο μάλιστα απουσίασε από τον τελικό του Champions League με την Λίβερπουλ το 2005, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, έβαλε δύο γκολ στον τελικό του ΟΑΚΑ και χάρισε στην Μίλαν το τελευταίο μέχρι σήμερα Champions League της.

Ο "ατζούρο" Πίπο

Μέλος της αποστολής της εθνικής Ιταλίας που συμμετείχε το 1998 και το 2002 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς και το 2000 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Παίκτης κυρίως των προκριματικών, αφού σε αυτά του Μουντιάλ της Κορέας και της Ιαπωνίας σημείωσε επτά γκολ σε έξι αγώνες (πρώτος σκόρερ των Ιταλών) και στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 έβαλε έξι γκολ σε πέντε ματς, ωστόσο οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να επιβραβεύσει την επίδοσή του με παρουσία στην Πορτογαλία.

Το 2006 δεν είχε σημαντική συνεισφορά στην πορεία της Ιταλίας μέχρι την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο αγωνίστηκε στο ματς με την Τσεχία, έβαλε γκολ και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ της στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη.

Ο Φιλίπο Ιντζάγκι δεν κλήθηκε από τον Ρομπέρτο Ντοναντόνι στην αποστολή των "ατζούρι" για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008, με συνέπεια η τελευταία του διεθνής συμμετοχή να καταγραφεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2007 (0-0 με την Γαλλία).

Φιλίπο Ιντζάγκι: Γεννημένος σε θέση... onside

Τα τελευταία χρόνια

Ένα χρόνο και πλέον χρειάστηκε ο Φιλίπο Ιντζάγκι για να σκοράρει στη Serie A (σ.σ. το γκολ μπήκε επί της Παλέρμο στις 24 Φεβρουαρίου 2008), εν συνεχεία όμως βρήκε ουκ ολίγες φορές το δρόμο προς τα δίχτυα.

Μάλιστα, στις 19 Απριλίου 2009 έβαλε τρία γκολ κατά της Τορίνο κι έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα χατ τρικ στη Serie A (10) για τα τελευταία 30 χρόνια. Συνολικά, πέτυχε ένα με την Αταλάντα , τέσσερα με την Γιουβέντους και πέντε με την Μίλαν .

Επιπλέον, λίγο νωρίτερα, είχε σκοράρει στο 5-1 επί της Σιένα και είχε φτάσει τα 300 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο.

Υπό τις οδηγίες του Λεονάρντο τη σεζόν 2009-10, ο Ιντζάγκι παραγκωνίστηκε, αλλά στις 21 Μαΐου 2010 του έγινε πρόταση μονοετούς ανανέωσης, στην οποίαν απάντησε καταφατικά.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου 2010, ο "Super Pippo" πέρασε ως αλλαγή σε ένα ματς Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης , έβαλε δύο γκολ και ξεπέρασε το ίνδαλμά του Μάρκο φαν Μπάστεν στη λίστα των σκόρερ του συλλόγου (έγινε έκτος). Μία εβδομάδα αργότερα τραυματίστηκε ξανά σε έναν αγώνα με την Παλέρμο ...

Η Μίλαν αποφάσισε να ανανεώσει για ακόμα ένα χρόνο τη μεταξύ τους συνεργασία παρά το γεγονός ότι ο σπουδαίος επιθετικός απουσίαζε για περισσότερους από έξι μήνες.

Το φινάλε

Μόλις εννέα συμμετοχές (οι δύο Coppa Italia) κατέγραψε ο Ιταλός γκολτζής στην τελευταία σεζόν της καριέρας του, ωστόσο το φινάλε του κόντρα στην Νοβάρα ήταν ονειρικό.

Οι φίλαθλοι συνέρρευσαν μαζικά στο "Σαν Σίρο" τη 13η Μαΐου 2012 επιθυμώντας να τον δουν να σκοράρει για τελευταία φορά. Επιπλέον, σ' εκείνο το ματς το κοινό της Μίλαν αποχαιρέτησε θρυλικές μορφές της ομάδας όπως ο Τζενάρο Γκατούζο, ο Αλεσάντρο Νέστα και ο Κλάρενς Ζέεντορφ.

Το ρολόι σημάδευε το 82ο λεπτό και το σκορ ήταν 1-1, όταν ο Ζέεντορφ βρήκε με μία μαγική μπαλιά τον "Super Pippo", εκείνος κοντρόλαρε ιδανικά και πλάσαρε πάνω από τον Αλμπέρτο Μαρία Φοντάνα, χαρίζοντας τη νίκη στους "ροσονέρι".

Φιλίπο Ιντζάγκι: Γεννημένος σε θέση... onside

Ο Ιντζάγκι πανηγυρίζει το τελευταίο γκολ της καριέρας του

Η έκφρασή του τη στιγμή που πνίγεται στην αγκαλιά του Αλεσάντρο Νέστα τα λέει όλα. Ένα πλακάτ που γράφει Super Pippo κάνει την εμφάνισή του. Παλιοί και νέοι συμπαίκτες τον συγχαίρουν για το γκολ. Για όλα αυτά που πέτυχε. Γιατί ο Φιλίπο Ιντζάγκι έκανε πάντα πράξη το σύνθημα "Pippo Inzaghi segna per noi" (μετ. "Πίπο Ιντζάγκι σκόραρε για εμάς"). Μία τελευταία αγκαλιά με τον Ζέεντορφ. Είναι η ώρα του. Ο "Πίπο" πέφτει στα γόνατα, σηκώνει τα χέρια, φιλάει -σχεδόν κλαίγοντας- τη φανέλα της Μίλαν και γνωρίζει την αποθέωση.

Αντί επιλόγου. Μα τι άλλο; Γκολ, γκολ, γκολ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK