Ντι Κάνιο: Τρελός, εκρηκτικός και ασυμβίβαστος

Με αφορμή τα γενέθλια του Πάολο Ντι Κάνιο (9/7) το Contra.gr θυμάται στιγμές από την τρελή ζωή και καριέρα του Ιταλού. Από τον τσαμπουκά του με τον διαιτητή Όλκοκ, μέχρι τις καυστικές δηλώσεις του και τους φασιστικούς πανηγυρισμούς.

Ντι Κάνιο: Τρελός, εκρηκτικός και ασυμβίβαστος

Ο Πάολο Ντι Κάνιο γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1968 στην Ρώμη της Ιταλίας και από μικρός είχε έφεση στο ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Λάτσιο από την ηλικία των 17 ετών, για να αγωνιστεί στην συνέχεια στις Τερνάνα, Γιουβέντους, Νάπολι και Μίλαν και να συνεχίσει την καριέρα του στην Μεγάλη Βρετανία.

Αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης του σκωτσέζικου πρωταθλήματος το 1997 έχοντας πετύχει 15 γκολ σε 37 αγώνες με την Σέλτικ. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή κατά σειρά για την Σέφιλντ Γουένσντεϊ, την Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ, και έπειτα την Τσάρλτον Αθλέτικ.

Κατά τη διάρκεια του περάσματός του από την Premier League ο Πάολο Ντι Κάνιο αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης της σεζόν 1999-2000 από τους οπαδούς της Γουέστ Χαμ και το τέρμα που πέτυχε απέναντι στην Γουίμπλεντον ΦΚ επιλέχτηκε ως το καλύτερο της σεζόν από το BBC.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙ ΛΟΓΙΚΗ

Ο Ντι Κάνιο ανέτρεψε τον διαιτητή Πολ Όλκοκ μετά την αποβολή του απέναντι στην Άρσεναλ, κατά την περίοδο που φόραγε τα χρώματα της Σέφιλντ το 1998. Η κίνησή του αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ποινή αποκλεισμού του για διάστημα έντεκα αγώνων και πρόστιμο ύψους περίπου 15 000 ευρώ!

Παρόλα αυτά έλαβε το βραβείο fair play της FIFA το 2001, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε μια φανταστική φάση fair play. Σε αγώνα κόντρα στην Έβερτον, με το σκορ στο 1-1, ενώ είχε τη δυνατότητα να πετύχει τέρμα, σταμάτησε τη μπάλα επειδή ο τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας ήταν πεσμένος στο έδαφος!

Εγκατέλειψε την Αγγλία το 2004 για να επιστρέψει στην ομάδα που τον "άντρωσε" ποδοσφαιρικά, την Λάτσιο. Στη διάρκεια ενός ντέρμπι με αντίπαλο της Ρόμα, την αιώνια αντίπαλο, ο Ντι Κάνιο χαιρέτησε φασιστικά το κοινό.

Η χειρονομία αυτή επαναλήφτηκε τον Δεκέμβριο απέναντι στην Λιβόρνο, γνωστή για την αριστερή της πολιτική ιδεολογία, και στην συνέχεια στην Γιουβέντους, και τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα από την πειθαρχική επιτροπή της Ιταλική Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η ομάδα του προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις, υποστηρίζοντας την απόρριψη του της πολιτικοποίησης του ποδοσφαίρου. Με αυτή την ευκαιρία ο παίκτης ανακοίνωσε στον τύπο : " Είμαι φασίστας, αλλά όχι ρατσιστής.

Κάνω τον ρωμαϊκό χαιρετισμό για να χαιρετίσω τους κολλητούς μου και αυτούς που μοιράζονται τις ιδέες μου. Το τεντωμένο αυτό χέρι δεν αποτελεί προτροπή για βία ή για φυλετικό μίσος." Ο Ντι Κάνιο φέρει τα αρχικά DUX σε τατουάζ στο χέρι του, που σημαίνουν Ντούτσε στα λατινικά.

Η τελευταία ομάδα της καριέρας του ήταν, από τον Ιούλιο του 2006 ως τον Μάρτιο του 2008, η ημιεπαγγελματική, Σίσκο Ρόμα, όπου πέτυχε 14 τέρματα σε 46 αγώνες. Έβαλε τέλος στην καριέρα του μετά από μια σειρά τραυματισμών.

ΕΝΑ ΤΡΕΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Μετά το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τα γήπεδα, αλλά αντ' αυτού να καθίσει στους πάγκους ως προπονητής. Στις 20 Μαΐου του 2011 προσλήφθηκε στην Σουίντον, η οποία μόλις είχε υποβιβαστεί στην League 2.

Κατάφερε να σοκάρει το Νησί, αποκλείοντας στο FA Cup την Γουίγκαν που αγωνιζόταν στην Premier League (2-1), ενώ στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε την άνοδο με την ομάδα του, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Τον Γενάρη του 2013 και με τα οικονομικά του συλλόγου να μην είναι καθόλου καλά, ο Ντι Κάνιο έβαλε από την τσέπη του περίπου 50.000 ευρώ για να πληρώσει μερικά από τα συμβόλαια των παικτών του. Μετά από πολλές οικονομικές δυσκολίες, εμπάργκο μεταγραφών, αλλά και πώληση παίκτη εν αγνοία του, τελικά αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του τον Φεβρουράριο του 2013.

Δεν πρόλαβε να μείνει για πολύ καιρό όμως άνεργος, καθώς ανέλαβε τη Σάντερλαντ η οποία πάλευε για την παραμονή της στην Premier League. Τελικά έβγαλε εις πέρας την αποστολή του, τερματίζοντας μία θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Το καλοκαίρι όμως πούλησε σχεδόν τη μισή ομάδα, αγόρασε 14 (!) παίκτες με αποτέλεσμα να αλλάξει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια. Αυτό φυσικά είχε και αντίκτυπο στο αγωνιστικό κομμάτι, με τη Σάντερλαντ να ξεκινάει με τραγικά αποτελέσματα το νέο πρωτάθλημα.

Τελικά στις 22 Σεπτεμβρίου ο Ντι Κάνιο απολύθηκε. Ήταν το 13ο του συνολικά παιχνίδι στον πάγκο της ομάδας και από τότε παραμένει ανενεργός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK