Το ήξερες ότι ο Big Lebowski έχει τη δική του ομάδα;

Στην Ιταλία υπάρχει μια παρέα Ιταλών που ανέλαβαν τα ηνία μιας ομάδας αφιερωμένης στον "Big Lebowski", των αδερφών Κοέν. Αυτό είναι το μοντέλο διαχείρισης που χρησιμοποιούν.

Το ήξερες ότι ο Big Lebowski έχει τη δική του ομάδα;

"Hey dudes, βαρέθηκα την Serie Α και τις ομάδες που το μόνο που τις νοιάζει είναι το χρήμα. Δεν ψήνεστε να φτιάξουμε μια δικιά μας ομάδα και να τους γράψουμε όλους μας στα παλιά μας τα παπούτσια";

Αυτή θα μπορούσε να είναι η ατάκα του Big Lebowski στην οποία οφείλεται η ίδρυση της ιταλικής ομάδας "CS Lebowski". Μιας και ο "Big Lebowski" δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά χαρακτήρας της ομώνυμης ταινίας των αδερφών Κοέν, μερικοί Ιταλοί που αγαπούν το ποδόσφαιρο αποφάσισαν, αηδιασμένοι από τον πακτωλό χρημάτων στον oποίο βασίζεται το ιταλικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο, να ιδρύσουν την "CS Lebowski".

Το ήξερες ότι ο Big Lebowski έχει τη δική του ομάδα;

Ποιος είναι ο "Big Lebowski";

Γιατί διάλεξαν, όμως, να δώσουν το όνομα αυτού του κινηματογραφικού ήρωα στην ομάδας τους; Εύλογη ερώτηση για όσους δεν έχουν δει την συγκεκριμένη ταινία.

(Ο μόνος λόγος για τον οποίο επιτρέπεται να σταματήσεις την ανάγνωση του παρόντος άρθρου είναι για να ψάξεις να βρεις την ταινία και να κάτσεις να την δεις).

Όσοι, λοιπόν, δεν ξέρουν τον Big Lebowski, πρόκειται για έναν τύπο άνεργο, χίπη, πρώην βετεράνο του Βιετνάμ που η κοσμοθεωρία του μπορεί να επικεντρωθεί στο "fuck it all, let's go bowling". Μπορεί αυτή η στάση ζωής να φαίνεται εξαιρετικά απλοϊκή, ωστόσο πάνω της έχει στηριχτεί μια ολόκληρη θρησκεία ο dudeism.

Το ήξερες ότι ο Big Lebowski έχει τη δική του ομάδα;

Πώς λειτουργεί η ομάδα;

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην ιταλική ομάδα, είναι αυτοδιαχειριζόμενη και πήρε την σημερινή της μορφή το 2010 από μερικούς Ιταλούς, περισσότεροι των οποίων ήταν πρώην οπαδοί της Φιορεντίνα, τους "Ultras Lebowski" που δεν τους άρεσε ο τρόπος που αναπτυσσόταν το σύγχρονο ποδόσφαιρο, ενώ ήθελαν ταυτόχρονα να γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στους φιλάθλους και τις ομάδες. Η "CS Lebowski" είναι η εξέλιξη της "AC Lebowski" μιας ομάδας που φημιζόταν για τις αποτυχίες της. Μέσα σε μία σεζόν κατάφερε να δεχθεί 99 γκολ, ενώ πολλές σεζόν τερμάτισε στον πάτο της βαθμολογίας.

Το ήξερες ότι ο Big Lebowski έχει τη δική του ομάδα;

( Φίλοι και οπαδοί της ομάδας)

Συγκεκριμένα η ιδέα της δημιουργίας του κλαμπ ήρθε σε τρεις Ιταλούς, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους, δημιουργώντας μια ομάδα που ανήκει στους οπαδούς της. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην Ιταλία. Όποιος έχει στην διάθεση του ένα εισιτήριο διαρκείας, το οποίο κοστίζει 20 ευρώ, μπορεί να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για τη διοίκηση της ομάδας με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ένα πρόσφατο ιταλικό ντοκιμαντέρ δείχνει το πάθος και τις αρχές που διέπουν όσους ασχολούνται με το κλαμπ. Το ντοκιμαντέρ δείχνει φιλάθλους να μαγειρεύουν και να τρώνε μαζί πριν από κάθε ματς, να κάνουν δουλειές στον αγωνιστικό χώρο, ενώ μιλάει και για ένα μπάτζετ 70.000 ευρώ 70% του οποίου προέρχεται από εράνους.

Οι φίλαθλοι αντιτίθενται στις υπερβολές του σύγχρονου ποδοσφαίρου και δηλώνουν πως αγωνίζονται κατά όποιου προσπαθεί να κατευθύνει το παιχνίδι. Παρατηρούν τι συμβαίνει μεταξύ των προέδρων των ομάδων, των χορηγών, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, της κυβέρνησης, των ΜΜΕ, της δικαιοσύνης και θεωρούν πως οι φίλαθλοι είναι εκείνοι που είναι μονίμως ριγμένοι. Οι οπαδοί της "CS Lebowski" θεωρούν πως οι μεγαλύτερη μερίδα των φιλάθλων παγκοσμίως παρατηρούν παθητικά όλα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Αντιθέτως, με βάση το μοντέλο της ομάδας τους οι οπαδοί είναι απαραίτητοι και αποφασίζουν για καθετί που την αφορά.

Μπορεί αυτή η ιδέα να μοιάζει εντελώς ρομαντική και μακριά από την πραγματικότητα, αλλά οι οπαδοί της ομάδας του Lebowski έχουν αποδείξει ότι μπορούν με αυτές τις ιδέες να οδηγήσουν τον σύλλογο σε επιτυχίες. Ξεκινώντας από την μικρότερη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου η πρώτη ομάδα της CS Lebowski πέτυχε δύο ανόδους σε πέντε χρόνια. Πέρα από την πρώτη ομάδα ο σύλλογος διαθέτει γυναικεία ομάδα, ομάδα τζούνιορ και ερασιτεχνική.

Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση, όμως, δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος. Καταλυτικό ρόλο παίζει πάντα η χρηματοδότηση. Οι οπαδοί της CS Lebowski είναι περήφανοι που δεν χρειάζονται χρηματοδότηση από τρίτους, οι οποίοι ίσως θέλουν να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα.

Η ατμόσφαιρα και το μειονέκτημα

Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι οπαδοί της ομάδας είναι εντυπωσιακή σε κάθε παιχνίδι. Μπορεί να είναι σχετικά λίγοι σε αριθμό, αλλά τα μεγάφωνα τους, τα χρωματιστά πανό και τα συνθήματα τους κάνουν να φαίνονται πολύ περισσότεροι. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη γκάμα εμπορικών αντικειμένων που θα έκαναν ακόμα και μεγάλες ομάδας να ζηλέψουν.

Το μεγάλο μείον του συλλόγου είναι ότι δεν έχει καταφέρει να βρει σταθερή "στέγη". Το γήπεδο που αγωνίζεται την τρέχουσα σεζόν στον Σαν Ντονίνο είναι το τρίτο διαφορετικό που χρησιμοποιούν τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ έχουν ξοδέψει 10.000 ευρώ ανά έτος για την δημιουργία κάποιων βασικών εγκαταστάσεων.

Το ήξερες ότι ο Big Lebowski έχει τη δική του ομάδα;

Οπότε, η εύρεση μόνιμης "στέγης" αποτελεί βασικό στόχο για τον σύλλογο. Οι φίλαθλοι θεωρούν πως το γήπεδο είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους δρόμους και στην ομάδα. Σκοπεύουν να επενδύσουν στην τοπική κοινωνία, ούτως ώστε οι ντόπιοι να νιώσουν πιο κοντά στην ομάδα. Στα πλαίσια του κοινωνικού τους έργου, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν με τέτοιο τρόπο τον χώρο δίπλα στο γήπεδο, ώστε τα παιδιά της περιοχής να μπορούν παίζουν ποδόσφαιρο με ασφάλεια.

Παρόλη τη δράση του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα, η ομάδα αντιμετωπίζει σοβαρά τον κίνδυνο να χάσει ακόμα και αυτή την έδρα. Υπάρχει άλλη μια τοπική ομάδα που διεκδικεί το συγκεκριμένο γήπεδο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η CS Lebowski τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας αυτή την περίοδο. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια προσπαθούσαν να κρατηθούν μακριά από τα ΜΜΕ. Η στάση τους, όμως, άλλαξε και θεωρούν πως αυτή είναι οι κατάλληλη στιγμή για να κερδίσει η ομάδα την δημοσιότητα που της αξίζει.

Ο στόχος

Ο στόχος είναι απλός: να μαζέψουν likes στη σελίδα τους στο Facebook και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα social media. Επίσης, να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα ενεργά μέλη με στόχο τα 500 (αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου στη μέση της επίτευξης του στόχου). Πιστεύουν πως έτσι θα έρθουν στην ομάδα και μέλη από άλλες χώρες, που δεν συμφωνούν με τον τρόπο που λειτουργεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με 20 ευρώ ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας και να παίρνει μέρος στη λήψη αποφάσεων που την αφορούν μέσω online ψηφοφορίας.

Βλέποντας για άλλη μια φορά το "Big Lebowski" - ή έστω για πρώτη φορά για μερικούς- δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να μην στηρίξει την τρέλα των Ιταλών.

Πηγή: Theguardian.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK