Μισός αιώνας Μάρκο Φαν Μπάστεν (PHOTOS+VIDEOS)

Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς που πέρασαν από τα γήπεδα. Ο λόγος φυσικά για τον Μάρκο Φαν Μπάστεν. Με αφορμή τα γενέθλια του Ολλανδού, το Contra.gr του κάνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Μισός αιώνας Μάρκο Φαν Μπάστεν (PHOTOS+VIDEOS)

Θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς που πέρασαν από τα γήπεδα. Ο λόγος φυσικά για τον Ολλανδό, Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος σήμερα (31/10) κλείνει τα 50 χρόνια και το Contra.gr του κάνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Άγιαξ με το ντεμπούτο του να γίνεται το 1982. Ο 17χρονος τότε Φαν Μπάστεν συστήθηκε με το "καλημέρα" στο κοινό του Αίαντα σκοράροντας στο πρώτο του κιόλας ματς στο 5-0 κόντρα στην NEC (Ναϊμέγκεν).

Μισός αιώνας Μάρκο Φαν Μπάστεν (PHOTOS+VIDEOS)

Συνολικά πέχτυχε 128 γκολ σε 133 εμφανίσεις στην Eredivisie όντας ο κορυφαίας σκόρερ της κατηγορίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Μετά από τρία πρωταθλήματα και κύπελλα με τη φανέλα του Άγιαξ, ο Φαν Μπάστεν παίρνει μεταγραφή στην Μίλαν.

Ο Ολλανδός συνέχισε κι εκεί να βρίσκει ακατάπαυστα δίχτυα, βοηθώντας τους "ροσονέρι" να κατακτήσουν δύο συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Κύπελλα το 1989 και το 1990. Ενώ με την εθνική Ολλανδίας κατέκτησε και το Euro 1988.

Με 112 γκολ σε 179 αγώνες με τη φανέλα της Μίλαν, συνείσφερε τα μέγιστα στην κατάκτηση τεσσάρων τίτλων Serie A στα 8 χρόνια που έμεινε στο σύλλογο. Ωστόσο, η καριέρα του τελείωσε στην ηλικία των 30 ετών εξαιτίας επαναλαμβανόμενων τραυματισμών.

Μισός αιώνας Μάρκο Φαν Μπάστεν (PHOTOS+VIDEOS)

Ο πρώην προπονητής της Μίλαν, Αρίγκο Σάκι που προπόνησε για 4 χρόνια τον Φαν Μπάστε δήλωσε με αφορμή τα 50στά γενέθλια του Ολλανδού: "Ο Μάρκο φαν Μπάστεν παραμένει για μένα ο καλύτερος επιθετικός όλων των εποχών. Θυμάμαι πολύ καλά όταν έφτασε για πρώτη φορά στο Μιλάνο: ήταν πολύ νέος με μεγάλο ταλέντο.

Κέρδισε τη χρυσή μπάλα τρεις φορές και εξακολουθώ να είμαι τόσο περήφανος γι 'αυτόν γι' αυτό που κατάφερε. Ειλικρινά μπορώ να πω ότι η Μίλαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου."

Μισός αιώνας Μάρκο Φαν Μπάστεν (PHOTOS+VIDEOS)

Μετά το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, ο Φαν Μπάστεν ακολούθησε προπονητική καριέρα. Ξεκίνησε ως κόουτς στον πάγκο διάφορων ολλανδικών ομάδων και ανέλαβε την Εθνική ομάδα της χώρας του το 2004 μέχρι το 2008. Σήμερα βρίσκεται στον πάγκο της Αλκμάαρ ως βοηθός προπονητή.

Οι ατομικοί του τίτλοι:

Τρεις φορές κάτοχος Χρυσής Μπάλας

Τρεις φορές παίκτης της χρονιάς από την UEFA

Καλύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής (1984/85)

Πρώτος σκόρερ Euro 1988

Τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ της Eredivisie

Δύο φορές πρώτος σκόρερ της Serie A

Απολαύστε τον Ολλανδό αρχισκόρερ εν δράσει:

News 24/7

24MEDIA NETWORK