Μήτρογλου: Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση

Τα κατορθώματά του Κώστα Μήτρογλου με την Μπενφίκα έχουν προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στην Πορτογαλία. Γι' αυτό το λόγο το Contra.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον δημοσιογράφο της "Record", Μιγκέλ Μπέλο, ο οποίος μας αποκάλυψε τις σκέψεις των Πορτογάλων για τον Έλληνα επιθετικό που κέρδισε, με την παρουσία του, τους οπαδούς της ομάδας.

Μήτρογλου: Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση

Το αποτυχημένο εξάμηνο στη Φούλαμ, όπου δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα, σε συνάρτηση με τη μέτρια χρονιά που πραγματοποίησε με τη φανέλα του Ολυμπιακού την επόμενη σεζόν (2014-15) ως δανεικός από την αγγλική ομάδα έφεραν σ' ένα τέλμα την καριέρα του Κώστα Μήτρογλου. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για τον Έλληνα επιθετικό.

Παρά το γεγονός πως βρισκόταν σε καθοδική πορεία, το όνομά του δεν είχε... ξεθωριάσει. Με δεδομένο πως η Φούλαμ δεν θα τον κρατούσε στο ρόστερ της, στη μάχη για την απόκτησή του μπήκαν δύο από τις τρεις κορυφαίες ομάδες της Πορτογαλίας. Αρχικά, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας εξέτασε σοβαρά την περίπτωσή του, όμως τελικά η Μπενφίκα ήταν αυτή που ήρθε σε συμφωνία μαζί του, με τον 27χρονο άσο να υπογράφει συμβόλαιο ενός έτους, με οψιόν αγοράς.

Ύστερα από ένα μέτριο ξεκίνημα, ο Μήτρογλου βγήκε τα πατήματά του, δείχνοντας "αναγεννημένος". Απόδειξη; Τα 19(!) γκολ που έχει σημειώσει σε 36 αγώνες σ' όλες τις διοργανώσεις με τους "Αετούς της Λισαβόνας", οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους με τον "Mitrogolo".

"Κανείς δεν περίμενε να βάλει τόσα γκολ"

Όπως είναι λογικό, τα κατορθώματα του Έλληνα επιθετικού έχουν προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στις τάξεις των Πορτογάλων δημοσιογράφων, αλλά και των οπαδών της Μπενφίκα, οι οποίοι... πίνουν νερό στο όνομα του. Τα συνθήματα για τον "Μητρογκόλ" δονούν σε κάθε παιχνίδι την ατμόσφαιρα του "Ντα Λουζ", με τον Κώστα να έχει γίνει ο νέος ήρωας της πόλης, ύστερα κι από το γκολ που σημείωσε κόντρα στη μισητή αντίπαλο Σπόρτινγκ στο ντέρμπι των δύο ομάδων.

Μήτρογλου: Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρήσαμε σωστό να απευθυνθούμε σ' έναν Πορτογάλο δημοσιογράφο, ο οποίος ζει καθημερινά τον Μήτρογλου και μπορεί να εκφέρει ξεκάθαρη άποψη για την ποιότητά του, αλλά και την πορεία του. Καταφέραμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον Μιγκέλ Μπέλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ της Μπενφίκα στην έγκυρη Πορτογαλική εφημερίδα " Record".

Αρχικά, τον ρωτήσαμε για το μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού, αλλά και για τις πρώτες αντιδράσεις όταν ακούστηκε το όνομά του για την Μπενφίκα.

"Ήταν ένα παίκτης, ο οποίος είχε συνδεθεί μεταγραφικά με τη Σπόρτινγκ και το όνομά του ακούστηκε αρκετά. Η Μπενφίκα περίμενε αρκετά και κατάφερε να τον πάρει. Λίγες ημέρες αφότου έφθασε έπαιξε στο ματς του Super Cup με την Σπόρτινγκ. Είναι διεθνής Έλληνας με περάσματα από τον Ολυμπιακό και θεωρήθηκε μια καλή μεταγραφή, ένας παίκτης που θα ήταν πολύ χρήσιμος για την Μπενφίκα, ειδικά μετά τη φυγή του Λίμα. Αλλά ακόμη κι έτσι, κανείς δεν περίμενε να βάλει τόσα γκολ και να είναι τόσο σημαντικός".

"Κέρδισε τους οπαδούς"

Απ' την πλευρά τους οι οπαδοί της ομάδας τι έλεγαν; Τον πίστευαν ή φοβόντουσαν, λόγω του περάσματος από τη Φούλαμ, πως θα αποδεικνυόταν μία αποτυχημένη μεταγραφή;

"Το βιογραφικό του μας έδινε πίστη. Ακόμη κι αν στη Φούλαμ δεν είχε επιτυχία, ο Μήτρογλου ήταν ένας γκολτζής, ο οποίος είχε δείξει τα διαπιστευτήρια του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες στην αρχή, αλλά κι η ομάδα δεν ήταν καλά. Όταν πήρε λεπτά συμμετοχής κι έπαιξε πλάι στον Ζόνας κέρδισε τους οπαδούς".

Μήτρογλου: Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση

Η διοίκηση των "Αετών της Λισαβόνας", όπως αποκαλύπτει ο Μπέλο, απέκτησε ένα παραπάνω κίνητρο να ντύσει στα χρώματα της ομάδας, εξαιτίας του ενδιαφέροντος της μισητής αντιπάλου, Σπόρτινγκ. Παράλληλα, τα εξαιρετικά λόγια των -μελλοντικών- συμπαικτών του, με... πρωτοστάτη τον Ανδρέα Σάμαρη, τον οποίο σέβονται και οι οπαδοί, είχαν καθοριστική σημασία ώστε οι άνθρωποι της Μπενφίκα να πειστούν να κάνουν την κίνησή τους.

"Οι διοικούντες στοιχημάτισαν σε αυτόν και το γεγονός πως τον ήθελε η Σπόρτινγκ αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς το έβλεπαν ως μια νίκη απέναντι στη μισητή αντίπαλο. Οι συμπαίκτες του τον στήριξαν, λέγοντας ότι είναι καλός παίκτης και ότι μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα. Πιστεύω ότι ο Σάμαρης, ένα παίκτης που χρίζει σεβασμού και οι οπαδοί τον θέλουν, ήταν επίσης σημαντικός για να προσαρμοστεί γρήγορα ο Μήτρογλου".

"Με Μήτρογλου βασικό, η Μπενφίκα στην καλύτερη φάση"

Εκτός από τον Μήτρογλου, η Μπενφίκα το περασμένο καλοκαίρι πήρε το Ραούλ Χιμένες, καταβάλλοντας 9.000.000 ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης για το 50% των δικαιωμάτων του παίκτη. Όμως, ο Μεξικανός, παρότι αποκτήθηκε "μετά βαΐων και κλάδων", παρακολουθεί τα περισσότερα παιχνίδι από τον πάγκο λόγω της εξαιρετικής παρουσίας του Μήτρογλου.

"Ο Χιμένες θεωρήθηκε μεγαλύτερο όνομα, γιατί ήρθε από την Ατλέτικο. Ακόμη κι ο προπονητής τον χρησιμοποιούσε περισσότερες φορές στο αρχικό σχήμα, αλλά ο Μήτρογλου όταν έμπαινε σκόραρε. Και ήταν ολοφάνερο ότι είχε καλύτερη χημεία με τον Ζόνας. Ο Ζόνας παίζει πιο πίσω και ο Μήτρογλου είναι επιθετικός κορυφής. Απ' τη στιγμή που ο Ρουί Βιτόρια χρησιμοποίησε αυτό το δίδυμο, η Μπενφίκα βρέθηκε στην καλύτερη φάση της".

Μήτρογλου: Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση

Βάσει των όσων μας είπε ο Μιγκέλ Μπέλο, αλλά και των πορτογαλικών δημοσιευμάτων, ο Κώστας Μήτρογλου πολύ δύσκολα θα αποχωρίσει από το "Ντα Λουζ" το προσεχές καλοκαίρι. Μάλιστα, η "O Jogo" το πήγε ένα βήμα παραπάνω, αποκαλύπτοντας πως οι "Αετοί" είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν τη ρήτρα των 7.000.000 ευρώ στη Φούλαμ και να αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματά του Έλληνα επιθετικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος έχει δώσει τα χέρια για αύξηση του ετήσιου συμβολαίου του από τα 1.300.000 ευρώ στα 1.700.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Το προσεχές διάστημα θα μας κάνει σοφότερους. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Μήτρογλου άφησε πίσω τη δύσκολη περίοδο και κοιτάει με αισιοδοξία το -ποδοσφαιρικό- μέλλον του.

Για σχόλια, ενστάσεις, παρατηρήσεις τα λέμε και στο twitter: @ilkallonas

*Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο Βασίλη Τεμπέλη για την πολύτιμη βοήθεια στη μετάφραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Συμφώνησε με Μπενφίκα για 4 χρόνια ο Μήτρογλου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK