ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

Ο Νίκος Περπερίδης γράφει για τα διοικητικά, αγωνιστικά και εσωτερικά προβλήματα που μαστίζουν την Μπαρτσελόνα τη φετινή σεζόν και θυμίζουν σε παλαιότερες, "σκοτεινές" ημέρες του συλλόγου.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

Η Μπαρσελόνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού σχήματος τον προσεχή Ιούνιο. Ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της, η τρέχουσα διοίκηση εξωθήθηκε εκ των πραγμάτων σε μια απόφαση που για πολλούς, θα έπρεπε να έχει λάβει εδώ και καιρό.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του συλλόγου, Χοσέ Μαρία Μπαρτομέου, δήλωσε ότι ο σημαντικότερος λόγος που προκήρυξε εκλογές, ήταν "για να μειωθεί η ένταση που βιώνει εσχάτως τον σύλλογο, σε όλα τα επίπεδα." Αυτό που δεν είπε, είναι ότι για την ένταση αυτή, φέρει τεράστιες ευθύνες ο ίδιος και κυρίως ο προκάτοχος του, Σάντρο Ροσέλ. Η εμμονή τους να αντιπαρατίθενται καθ' όλη την διάρκεια της θητείας τους, με την απελθούσα διοίκηση Λαπόρτα, συνετέλεσε στην σταδιακή απομάκρυνση σημαντικών στελεχών της ομάδας που βρέθηκαν σε προφανή αμηχανία, με τον Γουαρδιόλα να ανοίγει πρώτος την πόρτα της εξόδου. Ακολούθησαν πολλοί.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. Ο σύλλογος βρέθηκε δέσμιος μιας αμφιβόλου αξιοπιστίας χορηγικής συμφωνίας, για διαφήμιση στην φανέλα (το "Qatar Foundation" μετατράπηκε σε "Qatar Airways"), την διερεύνηση των δικαστικών αρχών για τις συνθήκες της μεταγραφής Νεϊμάρ, την παραίτηση ενός εκλεγμένου προέδρου του (Σάντρο Ροσέλ), την απόφαση της FIFA για απαγόρευση μεταγραφών και την αποχώρηση (για διαφορετικούς λόγους) μιας σειράς σημαντικών προσωπικοτήτων από το ποδοσφαιρικό τμήμα το περασμένο καλοκαίρι.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

Ο θάνατος του Τίτο Βιλανόβα τον Απρίλη του 2014, ήταν ένα γεγονός που γέμισε με θλίψη την ποδοσφαιρική και όχι μόνο, κοινότητα. Κατέδειξε δε, με τον πιο τραγικό τρόπο, την θετική επιρροή του εκλιπόντος στην ομάδα, η οποία ξεπερνούσε κατά πολύ τις αρμοδιότητες του ως προπονητής. Ήταν ο άνθρωπος που φρόντιζε, από την εποχή του Pep ακόμη, να διατηρείται η ηρεμία στα αποδυτήρια, ενώ είχε και τον απόλυτο σεβασμό του Λιονέλ Μέσι. Ο Τίτο υπήρξε καθοριστικός για την ενότητα στο ποδοσφαιρικό τμήμα, μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές.

Ενδεικτικό είναι ένα περιστατικό που δεν είναι ευρέως γνωστό και αποκάλυψε ο Εμίλιο Πέρες ντε Ρόσας σε άρθρο του στο ” El Periodico” την 31η Μάη του 2014. Στις 19 Απριλίου 2014, ο Μέσι είχε επισκεφθεί τον αείμνηστο Βιλανόβα στο σπίτι του, συνοδευόμενος από τον τερματοφύλακα Πίντο και τον προσωπικό του γυμναστή, τον Πέπε Κόστα.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

O Αργεντινός ήταν απογοητευμένος από την διοίκηση, λόγω της συνεχούς αγωνιστικής πτώσης της ομάδας αλλά και του γεγονότος ότι δεν τον στήριξε τουλάχιστον επικοινωνιακά, στο ζήτημα της πιθανολογούμενης ανάμειξης του σε υπόθεση φοροδιαφυγής. Υποσχέθηκε όμως στον Τίτο, μέσα από την τελευταία τους συζήτηση, ότι θα παρέμενε στην Μπάρσα.

Διοικητική ανεπάρκεια

Ο Σάντρο Ροσέλ που στις εκλογές του 2010 έλαβε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία του συλλόγου, έχοντας ως προεκλογική σημαία την οικονομική εξυγίανση του συλλόγου, παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου τον Γενάρη του 2014, λίγες ημέρες αφού η ισπανική δικαιοσύνη ξεκίνησε να ερευνά επισήμως τις συνθήκες μεταγραφής του Νεϊμάρ από τη Σάντος στην Μπαρσελόνα και ενώ ήδη είχε διαρρεύσει στον Τύπο, πιθανή εμπλοκή του σε ένα ακόμη οικονομικό σκάνδαλο (υπόθεση Αϊλάντο). Ο ίδιος επικαλέστηκε τότε ως δικαιολογία για την παραίτηση του, την προστασία του συλλόγου από ανυπόστατες κατηγορίες, αλλά ήταν πολλοί εκείνοι που τον κατηγόρησαν ότι πήδηξε από το καράβι στα δύσκολα.

Με την φυγή του, η προεδρία πέρασε στα χέρια του Χοσέ Μαρία Μπαρτομέου, που μέχρι τότε εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου. Η απόφαση βασίστηκε στο καταστατικό του συλλόγου, αλλά βρήκε κάθετα αντίθετη την πλειοψηφία του κόσμου, που υπερθεμάτιζε ότι ποτέ δεν τον ψήφισε για πρόεδρο και μετέφερε την δυσαρέσκεια του με την μορφή συνθημάτων και πανό, μέσα στο “Καμπ Νου”, απαιτώντας εκλογές.

Ο Μπαρτομέου δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους, που δεν είχαν ξεχάσει την στάση του, στο θέμα του Ερίκ Αμπιντάλ. Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2012, λίγους μήνες πριν ο Γάλλος αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη, ο Μπαρτομέου είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο του Eric είναι έτοιμος και μόλις παίξει τον πρώτο επίσημο αγώνα του, θα πέσουν οι υπογραφές. Λίγους μήνες αργότερα, ο “Άμπι” αποχαιρετούσε με δάκρυα στα μάτια. Η ομάδα, έχασε αβίαστα έναν ακόμη παράγοντα σταθερότητας. Έναν άνθρωπο - σύμβολο που θα τις κόστιζε ελάχιστα και θα προσέφερε πολλά στην ενότητα και την αρμονία στα αποδυτήρια.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

Εν μέσω αυτού του κλίματος, στις 3 Απρίλη του 2014 απασφάλισε στα χέρια του Μπαρτομέου η χειροβομβίδα της FIFA, η οποία τιμώρησε με απαγόρευση μεταγραφών για δύο περιόδους την Μπάρσα, λόγω παραβίασης ενός τροποποιημένου από το 2010, άρθρου της, που αφορά σε μεταγραφές ανηλίκων αθλητών. Ο νέος πρόεδρος, που γνώριζε για τον κίνδυνο τιμωρίας, καθώς το θέμα ανέκυψε όταν εκτελούσε καθήκοντα αντιπροέδρου με αρμοδιότητα στον αθλητικό τομέα, στάθηκε ανεπαρκής να προστατέψει τα συμφέροντα και κυρίως την υστεροφημία του συλλόγου, από μια τουλάχιστον περίεργη κατηγορία.

Η αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, επέτρεψε στους Καταλανούς να κάνουν μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι και έτσι ο Μπαρτομέου που στο μεταξύ και σε συνεργασία με τον Θουμπιθαρέτα, προχώρησαν στην πρόσληψη του (αγαπητού στον κόσμο) Λουίς Ενρίκε αντί του “Τάτα” Μαρτίνο, για την θέση του προπονητή, θεώρησε ότι έχει μια τελευταία ευκαιρία να σώσει την παρτίδα. Ταυτόχρονα, απομακρύνθηκαν οι Γκιγιέρμο Αμόρ και Άλμπερτ Πιγκ. Ο Αμόρ που διετέλεσε με εξαιρετική επιτυχία για 4 χρόνια γενικός διευθυντής των ακαδημιών, ήταν μεταξύ των εξιλαστήριων θυμάτων της υπόθεσης FIFA. Για τον “Μπάρτο” έφταιγαν όλοι, εκτός από την διοίκηση που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις.

Αγωνιστική στασιμότητα

Ο Άντονι Θουμπιθαρέτα, διετέλεσε τεχνικός διευθυντής την τελευταία τετραετία και απέτυχε κατά κοινή ομολογία, να ανταποκριθεί στον ρόλο που του ανατέθηκε. Οι μεταγραφές που έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας του, κρίνονται στην πλειοψηφία τους αποτυχημένες και σε αρκετές περιπτώσεις υπερκοστολογημένες. Η αδυναμία της Μπάρσα να ενισχυθεί (σε συνεχείς μεταγραφικές περιόδους) σε θέσεις που ήταν ξεκάθαρο ότι απαιτούνταν ποιοτική ενίσχυση, βαραίνει και τον ίδιο, όχι όμως αποκλειστικά, όπως θα ήθελε να συμπεράνουμε η διοίκηση, που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την απόλυση του Βάσκου.

Οι έχοντες τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος, λειτουργούσαν υπενθυμίζοντας διαρκώς, τις επιτυχίες του πρόσφατου παρελθόντος. Με το βλέμμα πίσω όμως, είναι αδύνατον να προχωρήσεις μπροστά.

Η απόκτηση το περασμένο καλοκαίρι του μέτριου (ακόμη και για τα δεδομένα του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος) Ντάγκλας και του τραυματία Βερμάλεν από την Άρσεναλ, είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου που κρύβει στη βάση του, περισσότερα από 400.000.000 ευρών για μεταγραφές την τελευταία τετραετία. Σχεδόν τα μισά απ' αυτά, δόθηκαν για την απόκτηση δύο σπουδαίων μεν επιθετικών (Νεϊμάρ το 2013 και Σουάρες το 2014) την ώρα όμως που η άμυνα της ομάδας φώναζε για ενίσχυση, ενώ από το πάλαι ποτέ κραταιό κέντρο, που άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και γήρανσης, αποχώρησαν διαδοχικά οι ηλικιακά νεότεροι, Τιάγκο και Σεσκ.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

Όσο κι αν ο Μπαρτομέου προσπάθησε να δείξει με το δάκτυλο, ως υπεύθυνο της αποτυχημένης γενικότερης στρατηγικής, τον Θουμπιθαρέτα, είναι κοινό μυστικό στη Βαρκελώνη ότι η απόκτηση του Νεϊμάρ ήταν διακαής επιθυμία του Ροσέλ που προσδοκούσε να χτίσει την "δική του" Μπάρσα με άξονα τον βραζιλιάνο, ενώ εκείνη του Σουάρες, αποτέλεσε το αντίτιμο που πλήρωσε ο Μπαρτομέου για να αποφύγει την διενέργεια εκλογών το περασμένο καλοκαίρι. Με λίγα λόγια, δεν ήταν ο “Θούμπι” εκείνος που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις.

Ο Θουμπιθαρέτα, ένας άνθρωπος με, αν μη τι άλλο, αδιαμφισβήτητο ήθος, έχοντας ενημερωθεί ότι τον προσεχή Ιούνιο θα απομακρυνόταν οι δύο άμεσοι συνεργάτες του, προκάλεσε ουσιαστικά την απόλυση του, δηλώνοντας μετά την ήττα της Μπάρσα στο “Ανοέτα” το αυτονόητο. Ότι δηλαδή για το θέμα της τιμωρίας από την FIFA, αυτός που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, είναι ο άνθρωπος που ήταν αντιπρόεδρος με αρμοδιότητες στον αθλητικό τομέα, την περίοδο που συνέβησαν οι παρατυπίες. Αυτός, δεν είναι άλλος από τον νυν πρόεδρο της Μπαρσελόνα.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

Στα χέρια αυτού του ανεπαρκή συνδυασμού, αφέθηκε ο αγωνιστικός σχεδιασμός της ομάδας, όχι μόνον για την τρέχουσα, αλλά και για την επόμενη περίοδο (2015-16), δεδομένης της οριστικοποίησης της προαναφερθείσας ποινής, από την παγκόσμια ομοσπονδία. Η δημιουργία ενός νέου συνόλου, εν μέσω και των ανορθογραφιών που περιγράφονται παραπάνω, προϋποθέτει χρόνο και κυρίως υπομονή από τους φιλάθλους. Και τα δύο εξαντλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας των χειρισμών της διοίκησης. Η ομάδα είναι εντός στόχων, δεν αποδίδει όμως το προσδοκώμενο ποδόσφαιρο και κανένας δεν έχει την αξιοπιστία για να πείσει τον κόσμο ότι θα το πράξει στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα το ποδοσφαιρικό τμήμα να είναι εκτεθειμένο.

Λουίς Ενρίκε και Λιονέλ Μέσι

Ένα ζήτημα που προέκυψε μετά την ήττα της Μπάρσα από την Σοσιεδάδ και αφορά στη σχέση του Μέσι με τον προπονητή του, παραλίγο να βάλει φωτιά στη Βαρκελώνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του καταλανικού τύπου, παραμονές του αγώνα με την Λα Ρεάλ, στην προπόνηση που ήταν ανοιχτή για φίλους και μέλη των οικογενειών των παικτών, εξαιτίας ασήμαντης αφορμής οι δύο άνδρες λογόφεραν.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

Ο Μέσι δεν ξεκίνησε βασικός στο “Ανοέτα”, έλειψε από την προπόνηση την επομένη του αγώνα -προφασιζόμενος γαστρεντερίτιδα- χωρίς όμως να ειδοποιήσει και μόνο η παρέμβαση των αρχηγών Τσάβι και Μπουσκέτς, απέτρεψε την όξυνση της κατάστασης, καθώς ο Λούτσο φαινόταν αποφασισμένος να του επιβάλει πρόστιμο.

Οι φήμες για αποχώρηση Μέσι

Ο ίδιος ο Λουίς Ενρίκε, την περασμένη Πέμπτη στη συνέντευξη τύπου πριν τον αγώνα κυπέλλου εναντίον της Έλτσε, αρνήθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, κρατώντας μια στάση που, σε συνδυασμό με την σιωπή του Μέσι, οδήγησε σε διχασμό λίγες ώρες αργότερα το κοινό στο “Καμπ Νου”, με μερίδα φιλάθλων να αποδοκιμάζεται όταν φώναξε συνθήματα υπέρ του αστουριανού.

Οι διαρροές πληροφοριών στα ΜΜΕ, που ανέφεραν ότι αρκετοί παίκτες αμφισβητούν τον προπονητή, πήραν την μορφή χιονοστιβάδας. Ο Μέσι εμφανιζόταν να μην έχει πειστεί ότι το πλάνο του Ενρίκε μπορεί να οδηγήσει σε τίτλους. Σε συνδυασμό με τα παράπονα του από την διοίκηση (γνωστή η κόντρα του με τον οικονομικό αντιπρόεδρο, Χαβιέ Φάους) η αντίδραση του την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε μπαράζ δημοσιευμάτων, που τον ήθελαν να αποχωρεί το καλοκαίρι.

Ο Αργεντινός που βρίσκεται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία, είναι λογικό να ανησυχεί με τις αγωνιστικές παλινδρομήσεις της ομάδας, για τις οποίες σίγουρα έχει ευθύνη και ο προπονητής. Οι 27 διαφορετικές ενδεκάδες σε 27 επίσημες αναμετρήσεις και ο παραγκωνισμός παικτών που εν μία νυκτί χρίζονται βασικοί (περίπτωση Μοντόγια), μαρτυρούν ότι και ο Λούτσο ακόμη ψάχνει τη χρυσή τομή. Ωστόσο ο τρόπος που ήρθαν ορισμένες σημαντικές νίκες, απέναντι σε Παρί Σεν Ζερμέν (όπου η Μπάρσα εξασφάλισε την πρωτιά του ομίλου στο Champions League) και Ατλέτικο στα πλαίσια του πρωταθλήματος, έδειξαν ότι ο αστουριανός, δεν στερείται ιδεών.

Βάλσαμο η νίκη επί της Πρωταθλήτριας

Η νίκη επί της Ατλέτικο το βράδυ της Κυριακής, κράτησε ζωντανή τη Μπαρσελόνα στο κυνήγι του τίτλου και το κυριότερο, έδωσε τέρμα στη φημολογία περί αποχώρησης του Μέσι, καθώς ο Αργεντινός μετά την λήξη του αγώνα μίλησε στο Barca TV, διαψεύδοντας τόσο τα σενάρια που θέλουν τον πατέρα του να έχει συζητήσεις με άλλες ομάδες, όσο και εκείνα που μιλάνε για ρήξη στην σχέση του με τον Λουίς Ενρίκε. Με αυτόν τον απλούστατο τρόπο, έκλεισε η κάνουλα της σπέκουλας.

Αποχώρηση Πουγιόλ

Η απόφαση του Κάρλες Πουγιόλ να αποχωρήσει, λανθασμένα συνδέεται με την απόλυση του Θουμπιθαρέτα. Ο Πουγιολ σταμάτησε το ποδόσφαιρο μόλις πριν από λίγους μήνες και είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο για να αποφορτιστεί και να καταρτιστεί στη συνέχεια, στον τομέα από τον οποίο θα επιλέξει εκείνος να ενισχύσει την ομάδα.

ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα

Ο Μπαρτομέου προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευρεία αποδοχή που απολαμβάνει δικαίως, ο εμβληματικός αρχηγός, παραχωρώντας του το περασμένο καλοκαίρι θέση στο τεχνικό επιτελείο, ωστόσο ήταν βέβαιο ότι ο απόλυτος επαγγελματισμός του "Ταρζάν", θα τον οδηγούσε στην απόφαση να αποτραβηχτεί, μέχρι να νιώσει 100% έτοιμος για να προσφέρει.

Υποψήφιοι για προεδρία

Οι δύο βασικές υποψηφιότητες για την προεδρία του συλλόγου, μέχρι στιγμής είναι δύο. Του νυν προέδρου Χοσέ Μαρία Μπαρτομέου και του Αγκούστι Μπενεντίτο. Ο Χοάν Λαπόρτα (που πρόσφατα δικαιώθηκε στην δικαστική του διαμάχη με τη νυν διοίκηση και εμφανίζεται πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου), ο Χαβιέ Μπορδάστ και ο Βίκτωρ Φοντ, είναι τα ονόματα που πιθανολογείται ότι θα συμπληρώσουν τον καμβά, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις.

Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν ξεχωριστή σημασία για την Μπαρσελόνα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, που κανένας υποψήφιος δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί προεκλογικά εντυπωσιακές μεταγραφές, λόγω της τιμωρίας από την FIFA. Η προεκλογική ρητορεία, θα εστιάσει υποχρεωτικά σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον σύλλογο, όπως είναι η ανακατασκευή του γηπέδου και το ζήτημα της χορηγίας στη φανέλα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και τα ονόματα που θα προκρίνει κάθε υποψήφιος για τις θέσεις τόσο του προπονητή, όσο και του τεχνικού διευθυντή.

Ο Λουίς Ενρίκε έχει συμβόλαιο για ακόμη δύο χρόνια, ωστόσο μετά την προκήρυξη εκλογών, οι πιθανότητες να το εξαντλήσει έχουν μειωθεί, ακόμη κι αν η ομάδα κατακτήσει τίτλο ή τίτλους, μέχρι τον Μάιο. Εν μέσω όλων αυτών των αναταράξεων, καλείται να κρατήσει συγκεντρωμένη την ομάδα στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις και το κυριότερο, θα πρέπει να πείσει τους παίκτες για το πλάνο του. Η νίκη στο “Καμπ Νου” επί της Ατλέτικο, απέναντι στην οποία οι “μπλαουγκράνα” μετρούσαν ένα σερί 6 αγώνων χωρίς νίκη, έδωσε μια βαθιά ανάσα τόσο στον ίδιο, όσο και στην ταλαιπωρημένη καταλανική αρμάδα, που πάντως δεν είναι άμαθη από φουρτούνες και έχει ένα όπλο που διαχρονικά την προστάτευε από κακοτοπιές. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την δημοκρατικότητα της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK