Σαν σήμερα: Το ντεμπούτο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα

O Λιονέλ Μέσι, σαν σήμερα, 16 Οκτωβρίου του 2004, έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στο Μοντζουίκ, απέναντι στην Εσπανιόλ. Ένα βράδυ που άλλαξε για πολλούς την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Σαν σήμερα: Το ντεμπούτο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα

Το ξεκίνημα στη Νιούελς Ολντ Μπόις και το πρόβλημα υγείας

Ο Μέσι γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1987 στο Ροζάριο της Αργεντινής. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 5 ετών, σε μία ομάδα της περιοχή του, την Γκραντόλι, από όπου και μεταπήδησε στα 8 του χρόνια στις περίφημες ακαδημίες της Νιούελς Ολντ Μπόις.

Στο παιδικό πρωτάθλημα απέκτησε τεράστια φήμη με τα "τσικό", καθώς σε 4 χρονιές οι μικροί της Νιούελς έχασαν μόλις 1 παιχνίδι, με τους ντόπιους να αποκαλούν την φουρνιά των πιτσιρικάδων ως "Οι μηχανές του '87", λόγω του έτους γέννησης.

Στα 11 του όμως, ο Αργεντινός διαγνώστηκε με έλλειψη αυξητικής ορμόνης, κάτι που θα δυσκόλευε την ομαλή ανάπτυξή του. Η Ρίβερ Πλέιτ ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει, όμως το κόστος της θεραπείας, το οποίο ήταν 700 ευρώ το μήνα, θεωρήθηκε αρκετά υψηλό, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στην Αργεντινή.

Κάπου εδώ εμφανίζεται η Μπαρτσελόνα, η οποία μέσω του αθλητικού διευθυντή, Κάρλες Ρετσάκ, προσκάλεσε το Μέσι μαζί με τον πατέρα του στην Βαρκελώνη, με σκοπό να περάσει από δοκιμή ο νεαρός Αργεντινός.

Σαν σήμερα: Το ντεμπούτο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ύστερα από τη δοκιμή, ο Κάρλες Ρετσάκ, εντυπωσιασμένος από τα αγωνιστικά προσόντα του Μέσι, ζήτησε από τον μικρό να υπογράψει πάνω σε μία... χαρτοπετσέτα, καθώς δεν είχε τα επίσημα έγγραφα μαζί του.

Ο Καταλανικός σύλλογος προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στην θεραπεία του Μέσι, σε περίπτωση που ο Αργεντινός μετακόμιζε στην Ισπανία. Ο πατέρας του συμφώνησε μ' αυτή την πρόταση και μετακόμισε μαζί με τον Μέσι στην Βαρκελώνη, ενώ παράλληλα ο "Λίο" ενσωματώθηκε στις ακαδημίες των "μπλαουγκράνα". Το πρόβλημα υγείας ξεπεράστηκε, με τον Αργεντινό να επικεντρώνεται στην καριέρα του.

Η ώρα για το επίσημο ντεμπούτο

Ύστερα από εξαιρετικές χρονιές με την "Μασία", ο Μέσι πήρε την ευκαιρία να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα σε ανεπίσημο φιλικό απέναντι στην Πόρτο, σε ηλικία 16 ετών και 145 ημερών, στις 16 Νοεμβρίου του 2003.

Το επίσημο ντεμπούτο όμως θα έρθει περίπου ένα χρόνο αργότερα. Στις 16 Οκτωβρίου του 2004 ο Μέσι "ανοίγει τα φτερά του" στο ισπανικό πρωτάθλημα στο ντέρμπι της Καταλονίας απέναντι στην Εσπανιόλ, αντικαθιστώντας τον σκόρερ του αγώνα, Ντέκο, στο 82ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο μικρός με το "30" στην πλάτη ήταν μία κίνηση τακτικής, καθώς η Εσπανιόλ πίεζε ασφυκτικά για την ισοφάριση.

Σαν σήμερα: Το ντεμπούτο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα

Είναι χαρακτηριστικό πως καμία εφημερίδα δεν αναφέρθηκε στο ντεμπούτο του σε πρωτοσέλιδο, ενώ αρκετές ασχολήθηκαν με τον Μέσι την επόμενη μέρα, κάνοντας μία απλή αναφορά.

Σαν σήμερα: Το ντεμπούτο του Μέσι με την Μπαρτσελόνα

Ένας Ισπανός δημοσιογράφος, ο Μοϊσές Γιορένς, αναφερόμενος στον αγώνα του "Μοντζουίκ", σχολίασε πως ο Αργεντινός ήταν περισσότερος γνωστός στους φιλάθλους της Εσπανιόλ, οι οποίοι είχαν δει τα κατορθώματά του στους αγώνες των ακαδημιών απέναντι στην ομάδα τους, παρά στους φίλους της "Μπάρτσα". Ίσως να ήταν οι πρώτοι που... συνειδητοποίησαν πως αποτελούσαν μάρτυρες μίας πολύ σημαντικής στιγμής για την ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο ίδιος μετά το τέλος της αναμέτρησης έδωσε τη φανέλα στη μητέρα του. "Αυτά τα 10 λεπτά θα τα θυμάμαι για το υπόλοιπο της ζωής μου. Είμαι πραγματικά χαρούμενος", ήταν τα... προφητικά λόγια του.

Η πραγματικότητα είναι πως εκείνο το βράδυ κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο πιτσιρίκος θα μετατραπεί σε έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το αποδεικνύουν άλλωστε οι 4 "χρυσές μπάλες", τα 3 Champions League, τα 7 πρωταθλήματα Ισπανίας, τα 2 Παγκόσμια κύπελλα συλλόγων, τα 3 ισπανικά Κύπελλα και τα 418 γκολ που έχει πετύχει μέχρι στιγμής στην καριέρα με τους Καταλανούς, όντας μόλις 28 ετών.

Ο Μέσι εντυπωσιάζει στην ηλικία των 6 ετών

Μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του, το 2001

Πλάνα από παιχνίδια στις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK