Επιστροφή στο... παρελθόν για την Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα φαίνεται ότι βαδίζει σε ένα δρόμο που για χρόνια είχε αφήσει: εκείνον των συχνών εναλλαγών προπονητών. Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Sport αποδεικνύει ότι η διοίκηση έχει ήδη κάνει αρκετά βήματα αναφορικά με το μέλλον, προτού καν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

Επιστροφή στο... παρελθόν για την Μπαρτσελόνα

Ο Άντονι Θουμπιθαρέτα, τεχνικός διευθυντής των "μπλαουγκράνα", είχε συνάντηση με τον Λουίς Ενρίκε, ο οποίος έχει συμβόλαιο με την Θέλτα, ωστόσο αυτό ελάχιστη σημασία συγκεντρώνει από τη στιγμή που και ο Χεράρδο Μαρτίνο δεσμεύεται μέχρι το 2015.

Επί της ουσίας η Μπαρτσελόνα κοιτάζει το μέλλον με οδηγό το... παρελθόν, καθώς όλα δείχνουν ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια θα χρησιμοποιήσει ισάριθμους προπονητές (Πεπ Γκουαρδιόλα, Τίτο Βιλανόβα, Χεράρδο Μαρτίνο και ο αντικαταστάτης του τελευταίου).

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί από τον Μάιο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2003, με τη σημαντική διαφορά ότι ο Λόρεντς Σέρα Φερέρ, ο Κάρλες Ρέσακ, ο Λουίς φαν Χάαλ και ο Ράντομιρ Άντιτς δεν κατέκτησαν ούτε έναν τίτλο!

Επιστροφή στο... παρελθόν για την Μπαρτσελόνα

Εκείνη την τριετία ο πρόεδρος Ζοάν Γκασπάρ εμπιστεύθηκε δύο τεχνικούς που είχαν εργαστεί κατά το παρελθόν στην Μπαρτσελόνα, υπό διαφορετικές συνθήκες. Ο Ρέσακ είχε αποτελέσει λύση ανάγκης το Μάιο του 1988 και το Μάιο του 1996, ενώ αντίθετα ο Φαν Χάαλ είχε κατακτήσει 2 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, κατά την τριετία 1997-2000.

Η αποχώρηση του Γκουαρδιόλα τον Ιούνιο του 2012 άλλαξε τα δεδομένα, καθώς η " Pep Team" μεταφέρθηκε προς Μόναχο μεριά (σ.σ. στις 16 Ιανουαρίου 2013 επισημοποιήθηκε η έναρξη της συνεργασίας με την Μπάγερν) και η αχτύπητη Μπαρτσελόνα έχασε μέρος της δυναμικής της.

Ο αείμνηστος Βιλανόβα φρόντισε να μην φανεί άμεσα το κενό του Γκουαρδιόλα, καθώς η καταλανική ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2013 με 15 βαθμούς διαφορά από την Ρεάλ Μαδρίτης και κατέρριψε μία σειρά από ρεκόρ του συλλόγου. Συγκεκριμένα συγκέντρωσε 100 βαθμούς, έβαλε 52 γκολ εκτός έδρας και 115 στο πρωτάθλημα, σκόραρε σε 64 σερί ματς πρωταθλήματος και σε 32 συνεχόμενα εκτός έδρας.

Επιστροφή στο... παρελθόν για την Μπαρτσελόνα

Η αποχώρηση του Βιλανόβα ήταν αναπόφευκτη εξαιτίας του γνωστού προβλήματος της υγείας του, ωστόσο ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλος της Μπάρτσα δεν περίμενε ότι επί των ημερών του Μαρτίνο, η ομάδα του θα αποκλειόταν στην προημιτελική φάση του Champions League, θα έχανε εύκολα στον τελικό του Copa del Rey και θα βρισκόταν στο -3 από την Ατλέτικο δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε του πρωταθλήματος.

Η έλευση του Λουίς Ενρίκε (ή οποιουδήποτε άλλου τεχνικού) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ποδοσφαιριστές που δημιούργησαν το θρύλο της Μπαρτσελόνα είτε θα αποχωρήσουν το προσεχές καλοκαίρι είτε έχουν πατήσει τα 30 (Βίκτορ Βαλδές, Κάρλες Πουγιόλ, Τσάβι Ερνάντες). Αφού στεγνώσουν τα δάκρυα για το χαμό του Βιλανόβα, το καμάρι της Καταλονίας καλείται να ξαναπαίξει θελκτικό ποδόσφαιρο, να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών και κατ' επέκταση να μείνει ανεπηρέαστη από τις συνεχείς αλλαγές προπονητών.

Διαβάστε ακόμη:

Κρυφό ραντεβού Θουμπιθαρέτα-Λουίς Ενρίκε

News 24/7

24MEDIA NETWORK