Ο Μέσι ή ο Ρονάλντο τα πιο σημαντικά γκολ: Ο "Economist" απαντάει (GRAPH)

Μέσι ή Ρονάλντο; Η ιστοσελίδα "economist" προσπάθησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό, αποδεικνύοντας με στοιχεία πως τα γκολ του Αργεντινού είναι πιο πολύτιμα από εκείνα του Πορτογάλου.

Ο Μέσι ή ο Ρονάλντο τα πιο σημαντικά γκολ: Ο "Economist" απαντάει (GRAPH)

Είναι και οι δύο δεινοί σκόρερ και πρωταγωνιστούν αν όχι σε όλα στα περισσότερα παιχνίδια των ομάδων τους. Ο λόγος για τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, οι οποίοι αποτελούν βασικά γρανάζια στις καλοκουρδισμένες μηχανές της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ αντίστοιχα, ενώ παράλληλα βοηθούν και τις εθνικές ομάδες τους.

Το δίλημμα Μέσι ή Ρονάλντο απασχολεί εδώ και καιρό το ευρωπαϊκό και όχι μόνο ποδόσφαιρο και η ιστοσελίδα του "Economist" ήρθε να δώσει απάντηση. Μετά από έρευνα, στην οποία υπολογίστηκε το βάρος - αξία των γκολ σε κρίσιμους αγώνες όπως αυτοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή των νοκ άουτ του Champions League και λήφθηκε υπόψη το πλαίσιο στο οποίο ένα γκολ σημειώθηκε, η ιστοσελίδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα γκολ του Αργεντινού αξίζουν περισσότερο από εκείνα του Πορτογάλου. Και δεν εννοούμε οικονομικά.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, ο άσος των "μπλαουγκράνα" σκοράρει σε πιο κρίσιμα ματς απ' ό,τι ο Ρονάλντο. Ως παράδειγμα, αναφέρεται πως ένα γκολ της τελευταίας στιγμής κόντρα στο Ιράν που έδωσε τη νίκη στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου Κυπέλλου είναι πολυτιμότερο από το 6ο τέρμα σε μια νίκη 6-1 κόντρα στην Λεβάντε.

Πολλά από τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν σημειωθεί σε... περιπάτους των Μαδριλένων στην Primera Division. Αντίθετα, ο Μέσι έχει κατορθώσει να βρει δίχτυα στο τελευταίο 20λεπτο αναμετρήσεων που ήταν ισόπαλες, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του πέντε φορές σε διάστημα ενός χρόνου.

Ο Μέσι ή ο Ρονάλντο τα πιο σημαντικά γκολ: Ο "Economist" απαντάει (GRAPH)

Στον αριστερό πίνακα φαίνεται ο συνολικός αριθμός των γκολ κάθε παίκτη, ενώ στον πίνακα δεξιά συνυπολογίζεται ο συντελεστής (EPA) των γκολ ανάλογα με τον αγώνα.

Η μελέτη βασίστηκε στον συντελεστή Expected Points Added, ήτοι τον συντελεστή που καταγράφει τη βαρύτητα που έχει κάθε γκολ στους βαθμούς που παίρνει μία ομάδα σε έναν παιχνίδι, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του και συνυπολογίζοντας όλες τις συνθήκες του αγώνα.

Για παράδειγμα, σε έναν αγώνα που βρίσκεται ισόπαλος στο 90ό λεπτό, η γηπεδούχος ομάδα έχει 11% πιθανότητες να κερδίσει, 82% να φέρει ισοπαλία και 8% να χάσει. Στην περίπτωση αυτή, αν λάβουμε υπόψη τους 3 βαθμούς της νίκης και τον έναν βαθμό της ισοπαλίας, οι πιθανότητες νίκη μεταφράζονται σε 1,13 EP (αναμενόμενους βαθμούς).

Εάν το σκορ είναι 1-0, οι πιθανότητες νίκης εκτοξεύονται στο 95%, το EP αυξάνεται και αγγίζει το 2.89, όμως αντίστοιχα μειώνεται το EPA (Expected Added Points), δηλαδή η βαρύτητα ενός γκολ, η οποία είναι μόλις 0,007 εάν το σκορ είναι ήδη στο 2-0. Με λίγα λόγια, ο αριθμός είναι 250 φορές μικρότερος απ' ό,τι θα ήταν στο γκολ που θα... έσπαγε την ισοπαλία.

Τα 105 γκολ του Ρονάλντο το 2013 και το 2014, τόσο με την εθνική όσο και με την Ρεάλ, είχαν συντελεστή 0,40 EPA κατά μέσο όρο. Αν και κατέκτησε τη δεύτερη διαδοχική "Χρυσή Μπάλα", βρίσκοντας δίχτυα 3 φορές στον ημιτελικό και στον τελικό του Champions League, τα γκολ αυτά ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Αντίθετα, το ποσοστό της βαρύτητας των γκολ του Μέσι είναι 0,47 EPA, δηλαδή 0,07 παραπάνω από τον αντίστοιχο συντελεστή του Πορτογάλου.

Φυσικά, ο αριθμός των γκολ δεν αποτελεί το βασικό κριτήριο μέτρησης της αξίας ενός ποδοσφαιριστή, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον "Economist", φανερώνουν πως ο Μέσι είναι ένα σκαλί πιο πάνω από τους αντιπάλους του.

Διαβάστε ακόμη:

Κίνδυνος τιμωρίας για Ρονάλντο για τον πανηγυρισμό στο Clasico

Καλύτερος ο Ρονάλντο από τον Μέσι για τον Κακά

Σχόλιο Τσάρλυ για Μπαρτσελόνα: Το τέλος του τίκι τάκα και οι αλλαγές του Ενρίκε

News 24/7

24MEDIA NETWORK