Ο πρώην άσος του Ηρακλή που έμαθε τον Νεϊμάρ την τέχνη του πέναλτι

Είναι από τους κορυφαίους μπόμπερ στην ιστορία της Serie A και στη δύση της καριέρας του άφησε για πρώτη φορά την πατρίδα του για τον Ηρακλή. Διαβάστε για τον παλαίμαχο Ιταλό στράικερ που αποκάλυψε εσχάτως ότι έμαθε στον Νεϊμάρ πώς πρέπει να χτυπάει τα πέναλτι!

ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ / Α' ΕΘΝΙΚΗ / ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ-ΣΙΝΙΟΡΙ
ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ / Α' ΕΘΝΙΚΗ / ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ-ΣΙΝΙΟΡΙ MOTION TEAM - ()

Ο Εμπαγιέ Νιάνγκ πήρε την ευθύνη της εκτέλεσης του πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο του Ρόμα-Μίλαν την περασμένη Δευτέρα και απέτυχε παταγωδώς καθώς αστόχησε στο 4ο από τα 7 τελευταία πέναλτι που έχει χτυπήσει και καταδίκασε την ομάδα του σε ήττα από τους Ρωμαίους στο "Olimpico".

Η αστοχία του Γάλλου φορ έκανε μάλιστα πολλούς να θυμηθούν αρκετές περιπτώσεις παικτών που λάθεψαν σε κρίσιμα ματς από τα 11 βήματα (π.χ Ρομπέρτο Μπάτζο στον τελικό του Μουντιάλ του 1994 κόντρα στην Βραζιλία) αλλά και αυτούς που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, που είχαν τόσο "κρύο αίμα" που σπάνια δεν έβρισκαν δίχτυα.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει μάλιστα και ένας παίκτης που στα ποδοσφαιρικά του... γεράματα αποφάσισε να αφήσει την πατρίδα του μετά από μία ένδοξη καριέρα και έρθει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή.

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ / Α' ΕΘΝΙΚΗ /
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ / Α' ΕΘΝΙΚΗ / ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπορεί να έπαιξε μόλις πέντε ματς στον "Γηραιό" και να έμεινε άσφαιρος ωστόσο ουδείς αμελεί το γεγονός πως πέτυχε 188 γκολ στην κορυφαία κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος (9ος στην κατάταξη των σκόρερ, μαζί με τους Ντελ Πιέρο και Τζιλαρντίνο) ενώ ήταν από τους πιο δεινούς εκτελεστές πέναλτι.

Αναφερόμαστε στον Τζουζέπε "Μπέπε" Σινιόρι ο οποίος μπορεί να καμαρώνει για το γεγονός πως έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας στη Serie A (84,6%) πως μόνο τα "ιερά τέρατα" Ντιέγκο Μαραντόνα (88,2% ποσοστό ευστοχίας) και Ρομπέρτο Μπονισένια (84,6%) ήταν καλύτεροι από εκείνον σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

"Ωραίες αναμνήσεις αλλά τώρα έχω αφοσιωθεί στο εστιατόριό μου στη Μπολόνια: τορτελίνια και ταλιατέλες μία τέχνη όπως η εκτέλεση των πέναλτι", αναφέρει ο Μπέπε Σινιόρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Libero", για να μιλήσει κατόπιν για την περίπτωση του Νιανγκ και των χαμένων πέναλτι:

Ο πρώην άσος του Ηρακλή που έμαθε τον Νεϊμάρ την τέχνη του πέναλτι

"Ο Νιανγκ έχει την αποστολή να χτυπάει τα πέναλτι όταν απουσιάζει ο Μπάκα, συνεπώς είναι σωστό να τα χτυπάει εκείνος, ιδίως μετά από ένα λάθος. Δεν έχει σημασία ποιός κερδίζει το πέναλτι, πρέπει να υπάρχει πάντα μία ιεραρχία που θα είναι σεβαστή από όλους, διαφορετικά θα υπάρχει σύγχυση. Η σειρά αλλάζει μόνο όταν είναι ο παίκτης που δεν επιθυμεί να χτυπήσει το πέναλτι.

Για μένα δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να εκτελέσεις το πέναλτι. Η πραγματική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως οι τερματοφύλακες είναι πιο προετοιμασμένοι, ξέρουν τα πάντα για αυτούς που εκτελούν τα πέναλτι.

Οι εκτελεστές θα πρέπει να διαφοροποιούν πάντα τον τρόπο του χτυπήματος. Το πρόβλημα όμως είναι πως εκείνος που εκτελεί τα πέναλτι θα πρέπει να κάνει προπόνηση σε πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους".

Ο πρώην άσος του Ηρακλή που έμαθε τον Νεϊμάρ την τέχνη του πέναλτι

Ο Μπαλοτέλι είναι ένας από τους Ιταλούς της σύγχρονης εποχής που έχουν καλό ποσοστό στα χτυπήματα πέναλτι έχοντας την τάση να... επιβραδύνει όσο πλησιάζει στην άσπρη βούλα, με τον άλλοτε άσο του Ηρακλή να επισημαίνει:

"Η συνταγή της επιβράδυνσης είναι μία ριψοκίνδυνη τεχνική. Εγώ εκτελούσα τα πέναλτι χωρίς φόρα επειδή στα πέναλτι δεν έχει σημασία η δύναμη αλλά η ακρίβεια. Υπήρχε ένα μυστικό: υποχρέωνα τον γκολκίπερ να αποφασίζει πριν από μένα.

Ο τερματοφύλακας κρατούσε το ένα γόνατο πιο χαμηλά από το άλλο, μία κίνηση ασυναίσθητη, αλλά μία ένδειξη σημαντική επειδή μου έδειχνε ότι έπαιρνε ώθηση από εκείνη τη γάμπα οπότε θα πήγαινε προς την άλλη κατεύθυνση".

Ο πρώην άσος του Ηρακλή που έμαθε τον Νεϊμάρ την τέχνη του πέναλτι

Εκείνο πάντως το "μυστικό", o Σινιόρι το αποκάλυψε πριν λίγο καιρό σε ένα αστέρι παγκοσμίου επιπέδου όπως τουλάχιστον εκμυστηρεύτηκε ο 48χρονος πρώην άσος του Ηρακλή αλλά και των Λάτσιο, Σαμπντόρια και Μπολόνια:

"Λίγους μήνες πριν με κάλεσε το τεχνικό τιμ της Μπαρτσελόνα. Αυτό που μου ζήτησαν ήταν να δώσω μερικές συμβουλές στον Νεϊμάρ. Του αποκάλυψα το μυστικό του γονάτου. Πρόσφατα χτύπησε μερικά πέναλτι με αυτό τον τρόπο, χωρίς να πάρει φόρα, αλλά έκανε μερικά λάθη. Είναι δύσκολο να υπάρχει συγχρονισμός.

Είναι καλύτερο να χτυπάς στις γωνίες αλλά σε εκείνο το σημείο παίζει ρόλο και το ύψος που θα φτάσει το χτύπημα. Τα ψηλά χτυπήματα είναι άπιαστα αλλά εμπεριέχουν και ρίσκο συνεπώς είναι καλύτερο να μη σηκώνεται πολύ η μπάλα από το χορτάρι. Χτυπώντας τη μπάλα και στέλνοντάς την σε ύψος από τα 70 μέχρι τα 150 εκατοστά έχεις μόνο 50% πιθανότητες να σκοράρεις...".

News 24/7

24MEDIA NETWORK