Μουρίνιο-Βιλανόβα: Μία αναμέτρηση που βγάζει... μάτια

Ζοζέ Μουρίνιο και Τίτο Βιλανόβα τίθενται ξανά αντιμέτωποι στο ισπανικό σούπερ καπ, αυτήν τη φορά σε αγωνιστικό πλαίσιο, και αναπόφευκτα ξυπνούν οι μνήμες από το περίφημο "σκάλισμα του ματιού" της περσινής διοργάνωσης. Θυμηθείτε το περιστατικό, το μυστακοφόρο "παρατηρητή", τις προσβλητικές αιχμές του "Special One", την απολογία του, καθώς και την πρώτη συνάντησή τους το 1998.

Μουρίνιο-Βιλανόβα: Μία αναμέτρηση που βγάζει... μάτια

"Προφανώς και δεν έπρεπε να κάνω αυτό που έκανα". Η φράση αυτή που ακούστηκε προ λίγων ημερών έμεινε στην ιστορία ως το "παρθενικό" δημόσιο mea culpa του Ζοζέ Μουρίνιο, λίγο αφότου ζητήσει από τους δημοσιογράφους να του αλλάξουν το προσωνύμιο "Special One" σε "Only One", ως ο μοναδικός προπονητής που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα στην πρώτη κατηγορία Αγγλίας, Ιταλίας κι Ισπανίας.

Έστω κι αυτή η διστακτική (τη διαδέχθηκε η δήλωση "δεν είμαι ηλίθιος που κάνει κάτι χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι άλλο που να με κάνει να χάσω τον έλεγχο") απολογία του Ζοζέ Μουρίνιο, ένα χρόνο μετά το περίφημο περιστατικό με τον Τίτο Βιλανόβα, ρίχνει τους τόνους εν όψει των 2 clasico που συνθέτουν (και) το φετινό ισπανικό σούπερ καπ.

Η στάση του Πορτογάλου τεχνικού της Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να εξηγηθεί από διάφορες οπτικές γωνίες. Αφενός, δεν έχει απέναντί του το βοηθό προπονητή της Μπαρτσελόνα, όπως πέρυσι, αλλά τον πρώτο προπονητή. Αφετέρου, λίγους μήνες μετά από το συμβάν, ο Μουρίνιο ήδη είχε ρίξει τους τόνους, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στο Βιλανόβα, όταν ο Ισπανός υποβλήθηκε σε 5ωρη επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τους σιελογόνους αδένες και μάλιστα επανήλθε στο πλευρό του Πεπ Γκουαρδιόλα στους πάγκους κατά το clasico πρωταθλήματος στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου".

Ο Βιλανόβα, από την πλευρά του, σιωπηλός τύπος ανθρώπου γαρ, αποφεύγει να ρίχνει "λάδι στη φωτιά". "Θα μας τιμωρεί για πάντα η τηλεοπτική εικόνα που αποδεικνύει τι κάναμε κι οι δύο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ασχολείστε ακόμα, ένα χρόνο μετά. Είναι ώρα να προχωρήσουμε", συμβουλεύει τους δημοσιογράφους που τον ρωτούν για το περιστατικό, αφού τόσο εκείνοι, όσο και ο ίδιος, έχουν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν πριν από το πρώτο clasico της σεζόν.

Το... σκάλισμα του ματιού και ο... "Πέος Βιλανόβα"

Ήταν 18 Αυγούστου του 2011, όταν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης τέθηκαν αντιμέτωπες στον επαναληπτικό αγώνα του ισπανικού σούπερ καπ. Το πρώτο ματς είχε λήξει ισόπαλο 2-2 στην πρωτεύουσα και οι Καταλανοί είχαν το πάνω χέρι, αφού στα τελευταία λεπτά του αγώνα στο "Καμπ Νου" βρίσκονταν μπροστά στο σκορ με 3-2.

Στις καθυστερήσεις ο Μαρσέλο έκανε ένα εγκληματικό μαρκάρισμα στον Τσεσκ Φάμπρεγας κι αποβλήθηκε. Ακολούθησε σύρραξη, ο Μουρίνιο προσέγγισε ύπουλα την περιοχή, έφτασε πίσω από το Βιλανόβα κι έβαλε το δάχτυλό του στο μάτι του (τότε) βοηθού προπονητή των "μπλαουγκράνα. Εκείνος αντέδρασε με μία... σβερκιά στο "Special One" κι οι δυο τους μας χάρισαν ένα στιγμιότυπο που έχει μείνει στην ιστορία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν κι οι δηλώσεις του Μουρίνιο στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το παιχνίδι, όταν ρωτήθηκε τι έκανε στον Τίτο Βιλανόβα. "Πίτο Βιλανόβα; Για τον Πίτο Βιλανόβα ή όπως κι αν είναι το όνομά του, δεν γνωρίζω πως λέγεται, δεν έχω κάτι να πω". Σημαντική σημείωση: "πίτο" στα ισπανικά είναι αργκό για τη λέξη "πέος". Όταν λίγο αργότερα ρωτήθηκε ξανά για το περιστατικό, απάντησε: "Πίτο Βιλανόβα; Τίτο Βιλανόβα, ναι. Δεν γνωρίζω ποιος είναι αυτός".

Η τιμωρία-ανέκδοτο

Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF), ίσως η μοναδική που ανταγωνίζεται τις ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές σε παραλογισμό, τιμώρησε τους 2 πρωταγωνιστές της σύρραξης με ποινές αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Δύο παιχνίδια για το Μουρίνιο, ένα για το Βιλανόβα, όμως η τιμωρία αφορούσε μόνο παιχνίδια της διοργάνωσης, όπου προκάλεσαν τα περιστατικά.

Ήτοι, θα μπορούσε να μην εφαρμοστούν ποτέ οι κυρώσεις της ομοσπονδίας, εάν οι 2 ομάδες δεν κατάφερναν να διεκδικήσουν ξανά το συγκεκριμένο τρόπαιο, όσο Μουρίνιο και Βιλανόβα βρίσκονταν στον πάγκο τους. Η υπόθεση άγγιξε τα όρια της γελοιότητας λίγο καιρό αργότερα, όταν με προσωπική παρέμβαση του προέδρου της RFEF, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, άρθηκαν και οι 2 ποινές και το μοναδικό στοιχείο (εκτός του τηλεοπτικού βίντεο) που θύμιζε πως κάτι έγινε σε εκείνο το παιχνίδι. ήταν το πρόστιμο 600 ευρώ που επιβλήθηκε στο "Special One".

Σημειώνεται ότι για τη φανέλα με το μήνυμα αγάπης προς την οικογένειά του μετά τα όσα πέρασε την περσινή σεζόν, την οποία επέδειξε ο Ντάβιντ Βίγια όταν σκόραρε στην πρεμιέρα της φετινής Primera Division κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, η ομοσπονδία του επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.

Μουρίνιο-Βιλανόβα: Μία αναμέτρηση που βγάζει... μάτια

Όταν ο Βιλανόβα... έβγαλε το μάτι του Μουρίνιο

Ίσως ο Μουρίνιο να εννοούσε μία βραδιά του 1998, όταν δήλωνε πως "κάτι είχε προηγηθεί" από την απαράδεκτη πράξη του. Ίσως να εννοούσε την πρώτη φορά που οι 2 άντρες τέθηκαν αντιμέτωποι σε ποδοσφαιρικό σκηνικό. Τότε, που ο Πορτογάλος ήταν βοηθός του Λουίς φαν Χάαλ στον πάγκο της Μπαρτσελόνα κι ο Ισπανός ήταν ποδοσφαιριστής της Γέιδα.

Οι 2 σύλλογοι αναμετρήθηκαν σε αγώνα για το Κύπελλο Καταλονίας και παρότι τους χώριζε μία κατηγορία, η Γέιδα αντιστάθηκε σθεναρά. Ο Ολλανδός προπονητής άφησε το Μουρίνιο να καθοδηγήσει τους "μπλαουγκράνα", με συνέπεια αυτό το παιχνίδι να αποτελεί ουσιαστικά την "παρθενική" παράσταση του Μουρίνιο ως πρώτος προπονητής. Η νίκη, έστω και δύσκολα, ήρθε με 2-1, ωστόσο το γκολ της Γέιδα σημειώθηκε με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βιλανόβα, ο οποίος, ως εκ τούτου, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε κόντρα σε ομάδα του Μουρίνιο!

Μουρίνιο-Βιλανόβα: Μία αναμέτρηση που βγάζει... μάτια

News 24/7

24MEDIA NETWORK