Το προφίλ της Κολομβίας

Η παρέα του Ρανταμέλ Φαλκάο αποτελεί το πρώτο εμπόδιο της Εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014. Η Κολομβία, με τις μνήμες του τραγικού 1994 να έχουν σβήσει, προσπαθεί να επιβεβαιώσει ότι αξίζει να βρίσκεται στις κορυφαίες ομάδες της κατάταξης της FIFA.

Το προφίλ της Κολομβίας

Πώς πέρασε: Με άνεση. Συγκεκριμένα, μέχρι την τελευταία αγωνιστική διεκδικούσε την πρώτη θέση του προκριματικού ομίλου της CONMEBOL με την Αργεντινή και η απώλεια βαθμών από τη Χιλή (έχανε 3-0 εντός έδρας στο ημίχρονο, αλλά απέσπασε ισοπαλία 3-3) την άφησε δεύτερη. Σε 16 αγώνες κατέγραψε 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες, σκοράροντας 27 φορές και μαζεύοντας την μπάλα από τα δίχτυα μόλις 13 (καλύτερη άμυνα στον όμιλο). Πέραν των δύο ηττών από την "αλμπιτσελέστε", Χιλή κι Εκουαδόρ κατάφεραν να καταβάλουν το συγκρότημα του Χοσέ Πέκερμαν, που, όμως, εκτός έδρας είχε μόλις μία νίκη σε 8 ματς (2-0 την ουραγό Παραγουάη).

Τι έχει κάνει σε Μουντιάλ: Η 5η παρουσία της Κολομβίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο πιθανότατα να είναι κι η καλύτερη, αφού στις προηγούμενες 4 μετράει 3 αποκλεισμούς στη φάση των ομίλων (1962, 1994, 1998) και μία πρόκριση στη φάση των 16 (1990), όταν η παρέα του Κάρλος Βαλντεράμα αποκλείστηκε από το Καμερούν εξαιτίας του περίφημου λάθους του Ρενέ Ιγκίτα, που διαδέχθηκε ο ακόμα πιο ιστορικός πανηγυρισμός του Ροζέ Μιλά.

Προϊστορία: Ελλάδα και Κολομβία έχουν συναντηθεί μόλις μια φορά στο παρελθόν στις 5 Ιουνίου του 1994, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Μουντιάλ 1994, με τους λατινοαμερικάνους να επικρατούν 2-0.

Προπονητής: Από τα χέρια του πέρασαν όλοι οι Αργεντινοί των τελευταίων 20 ετών. Από το 1981 μέχρι το 1994 εργαζόταν στις ακαδημίες των Τσακαρίτα Τζούνιορς, Αρχεντίνο Τζούνιορς και Κόλο Κόλο, ενώ από το 1994 μέχρι το 2001 ήταν στην Αργεντινή κ-20. Η δουλειά του αναγνωρίστηκε το 2004, όταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του τον έχρισε εθνικό προπονητή. Στόχος ήταν το Μουντιάλ 2006, όπου πέρασε με άνεση από τον όμιλο (με Ολλανδία, Ακτή Ελεφαντοστού, Σερβία/Μαυροβούνιο), απέκλεισε στην παράταση το Μεξικό και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Γερμανία, στη διαδικασία των πέναλτι. Αυτό ήταν και το "κύκνειο άσμα" του στον πάγκο, αφού χρεώθηκε αμυντικές αλλαγές απέναντι στα "πάντσερ" και παραιτήθηκε, παρά την προσπάθεια του προέδρου της ΠΟ, Χούλιο Γκροντόνα, να τον μεταπείσει. Τα περάσματα από Τολούκα και Τίγκρες μεσολάβησαν μέχρι την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Κολομβίας τον Ιανουάριο του 2012. Στην εντός έδρας πρεμιέρα του, οδήγησε τους Κολομβιανούς σε θρίαμβο 4-0 επί της κατόχου του Κόπα Αμέρικα, Ουρουγουάης, και ακολούθησε η επιτυχημένη πορεία στα προκριματικά του Μουντιάλ, που τον φέρνει ξανά στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Αστέρι: Είναι ο κορυφαίος επιθετικός περιοχής τούτη τη στιγμή και τα 60.000.000 ευρώ που δαπάνησε η Μονακό για να τον αποκτήσει αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο Ρανταμέλ Φαλκάο υπήρξε ότι πιο κοντινό σε Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο τα τελευταία δύο χρόνια στην Primera Division και όταν ο Πέκερμαν βρήκε τον τρόπο να τον αξιοποιεί στην Κολομβία, δεν έχει σταματήσει να σκοράρει ούτε με το εθνόσημο στο στήθος. Προσφάτως, η αντικατάστασή του από τον Κλαούντιο Ρανιέρι σε αγώνα με τη Ναντ τον εκνεύρισε και έκτοτε απουσιάζει από τις επόμενες 3 υποχρεώσεις των Μονεγάσκων με... τραυματισμό. Αυτό κάλλιστα μπορεί να μεταφραστεί με νέα μεταγραφή σύντομα, αλλά μέχρι τότε θα διεκδικεί μαζί με τους Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και Έντινσον Καβάνι τον τίτλο του αρχισκόρερ της φετινής Ligue 1. Μετά από την ταραχώδη πορεία του στη Ρίβερ Πλέιτ, το ξεπέταγμά του στην Πόρτο στη δεύτερη σεζόν, την καθιέρωσή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης και την απόκτηση του... τίτλου "βασιλιάς του Europa League" (2 κατακτήσεις, 2 φορές πρώτος σκόρερ), ήρθε η ώρα να "φτιάξει" και το διεθνές όνομά του, στην πρώτη αποστολή ως ηγέτης που έχει με την Κολομβία.

Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα: Η Κολομβία δεν τέθηκε τυχαία επικεφαλής του ομίλου. Η πορεία της τα τελευταία χρόνια την καθιστούν απόλυτο φαβορί του ομίλου. Η ανάδειξή της σε υπερδύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, αλλά αυτή είναι η ευκαιρία της. Και αυτό προσμένει αρκετός κόσμος. Όπως συνέβη και το 1993, όταν διέλυε 5-0 την Αργεντινή μέσα στο Μπουένος Άιρες για να ακολουθήσει ο θλιβερός αποκλεισμός που οδήγησε στη δολοφονία του Αντρές Εσκπομπάρ. Το πάθημα έγινε μάθημα για τους Κολομβιανούς, που διατηρούνται προσγειωμένοι. Η παρουσία του Πέκερμαν βοηθάει σε αυτό, αλλά οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί.

Σε αυτούς θα αποδοθεί πιο πιστή εικόνα της πραγματικής δύναμης της αντιπάλου της Ελλάδας και κυρίως του τρόπου παιχνιδιού της. Ο Αργεντινός δεν διστάζει να μεταβάλει τα συστήματα που χρησιμοποιεί και με μία τέτοια αλλαγή κατάφερε να αξιοποιήσει και το μεγαλύτερο αστέρι του ρόστερ, τον Φαλκάο. Χρησιμοποιώντας οργανωτή και καλούς χειριστές της μπάλας πίσω του, ο άσος της Μονακό δεν χρειάζεται να βγαίνει από την περιοχή ή να παίζει με την πλάτη στο τέρμα. Χάμες Ροδρίγκες, Φρέντι Γκουαρίν και εσχάτως Χουάν Φερνάντο Κιντέρο αποτελούν εγγύηση ότι ο "τίγρης" θα τροφοδοτηθεί σωστά στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, ώστε να εκτελέσει, ή θα πάρει την κάθετη μπαλιά στην αντεπίθεση, ώστε να ξεχυθεί πίσω από τους αμυντικούς. Οι μεταβιβάσεις αυτές θα πρέπει να ανακοπούν από τους έμπειρους Έλληνες αμυντικούς, ώστε να αχρηστευτεί ο τρόπος παιχνιδιού της Κολομβίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK