Ένας μισο-Ολλανδός στην εθνική Νιγηρίας

Παιδί Ολλανδής, που έμαθε μπάλα στην Αγγλία και από πέρυσι είναι βασικός σε τουρκική ομάδα. Η ποδοσφαιρική ιστορία του Γουίλιαμ Έκονγκ και οι ομοιότητες με την αντίστοιχη του Λέον Μπάλογκαν.

Croatia's Mario Mandzukic, left, and Nigeria's William Ekong challenge for the ball during the group D match between Croatia and Nigeria at the 2018 soccer World Cup in the Kaliningrad Stadium in Kaliningrad, Russia, Saturday, June 16, 2018. (AP Photo/Michael Sohn)
Γουίλιαμ Τροστ-Έκονγκ AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Αν σου προκάλεσε ερωτηματικά η παρουσία του ανοιχτόχρωμου Γουίλιαμ Έκονγκ στην 11άδα που παρέταξε ο Ζερνό Ρορ, υπάρχει απάντηση. Η μητέρα του 25χρονου κεντρικού αμυντικού είναι Ολλανδή και ο ίδιος έχει γεννηθεί στο Χάρλεμ, πόλη που απέχει 15 λεπτά από το Άμστερνταμ.

Ο Έκονγκ μάλιστα φέρει και το επώνυμο της μητέρας του, αφού το πλήρες όνομά του είναι Γουίλιαμ Τροστ-Έκονγκ.

Πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Φούλαμ και της Τότεναμ προτού το 2013 υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στη Χρόνινχεν. Ακολούθως αγωνίστηκε στην Ντόρντεχτ, στη Γάνδη (Βέλγιο), στη Χάουγκεσουντ (Νορβηγία) και πλέον ανήκει στο δυναμικό της Μπούρσαρπορ (13η στην Τουρκία).

Πέρυσι μέτρησε 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας και σκόραρε δύο φορές. Θηρίο πραγματικό, βλέπει τον κόσμο από τα 191 εκατοστά και για το ύψος του θεωρείται εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια.

Οι Ολλανδοί τον είχαν ξεχωρίσει από νωρίς και του κάλεσαν στις μικρές εθνικές ομάδες. Ωστόσο ο ίδιος, όταν έφτασε η ώρα να διαλέξει εθνόσημο, προτίμησε να παίξει με τα χρώματα της πατρίδας του πατέρα του παίρνοντας μάλιστα μέρος στην ολυμπιακή ομάδα του 2016 (χάλκινο μετάλλιο) ως βασικό στέλεχος.

Ο Έκονγκ έγινε διεθνής το 2015, σε παιχνίδι το Τσαντ, και στις 28 Μαΐου του τρέχοντος, στο φιλικό 1-1 με το Κονγκό πέτυχε το παρθενικό γκολ του.

Αντίστοιχη και η ιστορία του έτερου, του πιο δυναμικού, στόπερ των "υπεραετών", του 30χρονου Λέον Μπάλογκαν, ο οποίος γεννήθηκε στο Βερολίνο από Νιγηριανό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Αυτός όμως είναι περισσότερο δημοφιλής, μια και έχει μακρά πορεία στα γερμανικά γήπεδα και τα τελευταία τρία χρόνια έπαιζε στη Μάιντς, ενώ πλέον ανήκει στην αγγλική Μπράιτον της Πρέμιερλιγκ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK