Έρευνες της FIFA με στόχο τον Μπέκενμπαουερ και το Μουντιάλ 2006

Ο Φραντς Μπέκενμπαουερ και άλλοι κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο "στόχαστρο" της FIFA για πιθανή δωροδοκία στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

Έρευνες της FIFA με στόχο τον Μπέκενμπαουερ και το Μουντιάλ 2006
Μπεκενμπάουερ-Μπλάτερ © AFP/GETTY IMAGES

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 από τη Γερμανία, αναζητώντας πιθανές παραβάσεις κανονισμών από έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Φραντς Μπέκενμπαουερ.

Ο κορυφαίος Γερμανός ποδοσφαιριστής μαζί με τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας της χώρας (DFB) και νυν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, καθώς και με άλλους αξιωματούχους της Γερμανίας, βρέθηκαν στο στόχαστρο έρευνας του δικηγορικού γραφείου "Freshfields" πριν από τρεις εβδομάδες, κατόπιν παραγγελίας από τηn DFB.

Τα υπό έρευνα πρόσωπα φέρονται να συνδέονται με παράτυπες πληρωμές και συμβόλαια στη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τη διοργάνωση του 2006. Η Γερμανία νίκησε τη Νότια Αφρική στην τελική ψηφοφορία με 12-11 ψήφους μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA.

Τον Φεβρουάριο, το πόρισμα των 361 σελίδων επιχείρησε να ξετυλίξει το κουβάρι των πληρωμών ύψους 6.700.000 ευρώ και 10.000.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 9.100.000 ευρώ) που συνδέονται με τον Μπέκενμπαουερ, τον τέως πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, τον πρώην πρόεδρο της ασιατικής ομοσπονδίας και υποψήφιο πρόεδρο της FIFA, Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, και τον πρώην επικεφαλής της Adidas και συνιδιοκτήτη εταιρίας μάρκετινγκ "Infront", Ρομπέρ Λουί Ντρεϊφί.

Ο Νίρσμπαχ μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα της DFB, Χέλμουτ Σάντροκ, φέρονται να μην κατήγγειλαν παραβάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Ο Μπέκενμπαουερ μαζί με τον διάδοχό του στην Εκτελεστική Επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας και πρόεδρο της DFB από το 2006 μέχρι το 2012, Τέο Τσβάντσιγκερ, τον αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ, Χορστ Σμιντ, και τον επικεφαλής οικονομικών των διοργανωτών, Στέφαν Χανς, βρίσκονται στο "στόχαστρο" για πιθανή δωροδοκία.

Οι έρευνες της γερμανικής εισαγγελείας και των εφοριακών για πιθανή φοροδιαφυγή της ομοσπονδίας οδήγησε τους Νίρσμπαχ και Σάντροκ σε παραίτηση προ μηνών. Οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν επίσης τις κατηγορίες δωροδοκίας για την ανάθεση του Μουντιάλ 2006 ως μέρος της γενικότερης έρευνας διαφθοράς στη FIFA.

Ο 70χρονος Μπέκενμπαουερ είχε τιμωρηθεί τον Φεβρουάριο με επίπληξη και πρόστιμο 7.000 ελβετικά φράγκα για άρνηση συνεργασίας με την έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA για την ανάθεση των Μουντιάλ 2018 και 2022.

Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει οδηγήσει τη χώρα του ως αρχηγός (1974) και ως προπονητής (1990) στην κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη θέση του τηλεοπτική αναλυτή του "Sky Germany", επικαλούμενος ανάγκη για διακοπές μετά από 50 συναπτά έτη στα φώτα της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Spiegel: "Η Γερμανία αγόρασε το Μουντιάλ του 2006"

Αρνείται τον χρηματισμό για το Μουντιάλ 2006 ο Μπεκενμπάουερ

News 24/7

24MEDIA NETWORK