Αυτό το κάτι που θέλει

Ο Δημήτρης Κριτής καταγράφει τους "αριθμούς" του αρνητικού Σαλπιγγίδη, του τακτικά του απείθαρχου Χολέμπας, του κάθε άλλο παρά περιπατητή Κατσουράνη και των άλλων παιδιών της Εθνικής Ελλάδας στο 3-0 από την Κολομβία, αποτέλεσμα που δεν συνιστά ήττα με κάτω τα χέρια.

Αυτό το κάτι που θέλει
INTIME SPORTS

Προσοχή: το σχόλιο που ακολουθεί μπορεί να βλάψει σοβαρά την ψυχική υγεία όσων είδαν περιπατητή τον δεύτερο παίκτη σε χιλιόμετρα στο χορτάρι, αυτών που θεωρούν ότι η εθνική οφείλει να περάσει στην επόμενη φάση και εκείνων που πιστεύουν ότι το να κρατήσεις την παραγωγικότερη, σε τελικές προσπάθειες, ομάδα της Λατινικής Αμερικής στο 60% του μέσου όρου της (και μάλιστα τις περισσότερες εξ αυτών με κόντρα επίθεση σε προχωρημένο χρόνο υποχρεωτικής ανάληψης ρίσκου), συνιστά ήττα με κάτω τα χέρια.

Πλασματικό σκορ

Ήττα στις λεπτομέρειες, από εκείνες όμως που κάνουν τη διαφορά και κάποτε οδηγούν και σε πλασματικά σκορ, υπέστη η εθνική μας στην πρεμιέρα του 20ού παγκοσμίου κυπέλλου, από την -κατά τεκμήριο- καλύτερη ομάδα του ομίλου, την Κολομβία.

Σ' ένα παιχνίδι που η στατιστική περιγράφει ως ισορροπημένο σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, οι Κολομβιανοί κατάφεραν να πετύχουν ένα γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα και η εθνική μας να δεχθεί άλλα δύο με αντιδράσεις-παραδείγματα προς αποφυγήν. Ή αλλιώς, η εθνική μας κατάφερε να μην σκοράρει σε κενή εστία και απέφευγε τις επαφές με τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, παρά τα εξαιρετικά χαμηλά γεμίσματα του Τοροσίδη, ενώ οι Κολομβιανοί ήταν πάντα εκεί που έπρεπε, όταν χρειάστηκε μία επαφή για να πάει η μπάλα στα δίχτυα.

Η εθνική μας δεν είχε ελεύθερο παίκτη σε επιτελικό ρόλο για -να δοκιμάσει έστω- να περάσει τις κάθετες πάσες στην επιθετική τριάδα, με αποτέλεσμα να επωμισθεί ΚΑΙ τη συγκεκριμένη δουλειά, ο μοναδικός -βάσει συστήματος- ανασταλτικός μέσος και όχι οι εσωτερικοί μέσοι που επέλεγαν συνήθως την κοντινή πτέρυγα.

Οι Κολομβιανοί είχαν τον -υπερφίαλο συχνά, φαφλατά έστω- Χάμες Ροντρίγκες μέσα σε όλες τις φάσεις και τον καμάρωσαν με το βραβείο του MVP της αναμέτρησης, μ' ένα γκολ και μια ασίστ.

Η εθνική μας είχε σε αρνητική ημέρα τον Σαλπιγγίδη, σε διαρκή τακτική απειθαρχία τον Χολέμπας, σε παρατεταμένη γκίνια-αφλογιστία (αλλά και με ελάχιστη τροφοδότηση) τον Γκέκα και εξαιρετικά φλύαρο τον Σαμαρά. Έτσι, οι Κολομβιανοί που δεν είχαν ανοικτή ψαλίδα σε ατομική απόδοση, δεν πλήρωσαν τα προβλήματά τους στο ανασταλτικό κομμάτι.

Καλύτερος παίκτης της εθνικής, μακράν ο Τοροσίδης. Τα περισσότερα χιλιόμετρα (10,666), αλλά χωρίς ρίσκο στην κυκλοφορία της μπάλας και στις μεταβιβάσεις (για εσωτερικός μέσος) ο Μανιάτης που 1 στις 3 φορές επέλεξε να τη δώσει δίπλα του στον Τοροσίδη. Θετικός ο Μανωλάς, αν είχε και καλύτερη αντίδραση στο πρώτο γκολ...

Δεν ήταν "περιπατητής" ο Κατσουράνης

Ο κατά τα άλλα "περιπατητής" Κατσουράνης ήταν ο δεύτερος σε αποστάσεις (10,618 χλμ), με διαφορά ο πρώτος σε ολοκληρωμένες πάσες (60 στις 77) και μακρινές αλλαγές παιχνιδιού και κάθετες πάσες (11 στις 16). Δεν θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο δημιουργικά, πρώτον διότι ήταν στενά μαρκαρισμένος για να μην δεχθεί ξεκούραστα τη μπάλα και δεύτερον διότι ως μοναδικός αμυντικός μέσος όφειλε απλά να την μεταφέρει με ασφάλεια στους εσωτερικούς μέσους Μανιάτη και Κονέ. Και όταν το παιχνίδι να πάρει τη μπάλα ο Κατσουράνης για να τη δώσει στον Μανιάτη, που θα τη δώσει στον Τοροσίδη δεν “τσούλαγε”, αναγκάστηκε να ψάξει με μακρινές μπαλιές κυρίως τον Σαμαρά και ΄λιγότερο τον Χολέμπας στα αριστερά ή απευθείας τον Τοροσίδη στα δεξιά και είχε ελάχιστες αστοχίες.

Ο Κονέ είχε τα δύο καλύτερα σουτ της εθνικής όταν πήρε τα μέτρα που απαιτούσε η θέση του εσωτερικού μέσου, αλλά δημιουργικά δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο, παρ' ότι προσπάθησε φιλότιμα. Υστέρησε στα επιτελικά καθήκοντα του μέσου, φάνηκε όποτε προσπάθησε να λειτουργήσει ο δεύτερος επιθετικός.

Το επόμενο παιχνίδι κόντρα στους Ιάπωνες, απαιτεί δίδυμο αμυντικών μέσων (Σάμαρης;) και ελεύθερο τον Κατσουράνη ή Μανιάτη αμυντικό μέσο και Κατσουράνη, Κονέ προωθημένους εσωτερικούς μέσους και προσφέρεται για Φετφατζίδη στα δεξιά και Σαλπιγγίδη στην κορυφή. Ίσως και αλλαγή αριστερού μπακ...

Υ.Γ.: Και μερικά στατιστικά, τροφή για σκέψη:

Συνολικά μέτρα: Μανιάτης 10.666, Κατσουράνης 10.618, Σαμαράς 9.897, Τοροσίδης 9.796, Κονέ 9.656, Χολέμπας 9.509, Μανωλάς 8.383, Παπασταθόπουλος 8.326, Σαλπιγγίδης 6.565 και Γκέκας 6.454.

Μέτρα σε έντονο τέμπο: Μανιάτης 3.684, Κονέ 3.102, Κατσουράνης 2.777, Τοροσίδης 2.681, Σαμαράς 2.567, Χολέμπας 2.234, Σαλπιγγίδης 2.044, Παπασταθόπουλος 1.680, Μανωλάς 1.624, Γκέκας 1.341.

Μεγαλύτερη ταχύτητα (km/h): Σαμαράς 30.71, Χολέμπας 30.49, Μανιάτης 30.17, Κατσουράνης 29.95, Τοροσίδης 29.77, Μανωλάς 28.84, Κονέ 28.66, Γκέκας 28.15, Σαλπιγγίδης 28.12, Παπασταθόπουλος 25.42.

Συνολικές πάσες (επιτυχημένες): Κατσουράνης 77(60), Τοροσίδης 60(43), Μανιάτης 58(45), Κονέ 41(28).

Μακρινές πάσες (επιτυχημένες): Κατσουράνης 16(11), Κονέ 10(4), Μανιάτης 7(5), Τοροσίδης 6(2).

Πάσες που δέχθηκαν: Κατσουράνης 59, Μανιάτης 53, Τοροσίδης 48, Σαμαράς 34, Χολέμπας 34, Κονέ 31, Μανωλάς 30, Παπασταθόπουλος 30, Σαλπιγγίδης 18, Γκέκας 7.

Ανάπτυξη παιχνιδιού (αριστερά – άξονας – δεξιά): Ελλάς (45 – 10 – 45), Κολομβία (21 – 34 - 45).

Διαβάστε ακόμη:

"Κατάπιαν" χιλιόμετρα Κατσουράνης, Μανιάτης

Tactical analysis: Αλλάξαμε, αλλά βουλιάξαμε

Η κριτική των Ελλήνων διεθνών

Σάντος: "Αν μιλήσουμε για αδικία, είναι σαν να μην βλέπουμε την αλήθεια"

Κολομβία-Ελλάδα 3-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK