Φορτούνης: Ένας ευαίσθητος, Έλληνας Κακά

Ο Γιάννης Ντάλλας αναλύει τον άνθρωπο και τον παίκτη Κώστα Φορτούνη, τον ποιοτικότερο Έλληνα ποδοσφαιριστή σε χαρακτηριστικά...

Φορτούνης: Ένας ευαίσθητος, Έλληνας Κακά
INTIME SPORTS

Πάνε τριάμισι χρόνια από την εποχή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ευελπιστούσε και ανακοίνωνε τη μεταγραφή του Κώστα Φορτούνη στον Ολυμπιακό... Σε εκδήλωση της ΕΠΣ Πειραιά, το Γενάρη του 2011, ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών εξέφραζε το θαυμασμό του για έναν ποδοσφαιριστή που χάθηκε μέσα από τα χέρια των ανθρώπων των ακαδημιών.

Παιδί που αγωνίστηκε στις μικρές ομάδες του Ολυμπιακού, έφυγε απογοητευμένο από το Ρέντη διότι δεν αναγνωρίστηκε το ταλέντο του. Μέσω Αστέρα Τρίπολης διέδωσε τη φήμη του σε ολόκληρη την Ευρώπη και την ώρα που ο Ολυμπιακός τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες, μπήκε στο αεροπλάνο κι έφυγε για τη Γερμανία. Η Καϊζερσλάουτερν ήταν η ομάδα που κατέθεσε την καλύτερη πρόταση το καλοκαίρι του 2011 και η διοίκηση των Αρκάδων τον πούλησε στο γερμανικό κλαμπ έναντι σοβαρού χρηματικού ποσού (1.000.000).

Φορτούνης: Ένας ευαίσθητος, Έλληνας Κακά

Όσοι είναι κοντά στην οικογένεια Φορτούνη από τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του Κώστα, γνωρίζουν καλά τον ευαίσθητο χαρακτήρα του 22χρονου μεσοεπιθετικού. Για πολλούς, αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπόρεσε να επιβιώσει στις δυσκολίες που συνάντησε όταν ακόμη έπαιζε στις ακαδημίες των ερυθρόλευκων.

Ο Φορτούνης είναι ο ποιοτικότερος Έλληνας ποδοσφαιριστής σε χαρακτηριστικά. Ένας "δαντελένιος" μεσοεπιθετικός που όσοι τον έχουν ζήσει σε αγώνες και προπονήσεις, τον φωνάζουν "Κακά της Ελλάδας". Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που αγγίζει την μπάλα ο Φορτούνης, παραπέμπει στον σπουδαίο βραζιλιάνο.

Για πρώτη φορά τον είδα από κοντά σε φιλικό της Ελπίδων με την Ολλανδία στο Περιστέρι. Είχε "γυρίσει ταινία" τους οράνιε, έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο και στο τέλος δέχθηκε συγχαρητήρια και εισέπραξε θαυμασμό από αντιπάλους και συμπαίκτες. Στον Αστέρα είχε φτάσει με ταξίδι που έκανε ο ίδιος ο Μπάκος στα Τρίκαλα, μετά από προτροπές του Νίκου Γαλανακόπουλου, ο οποίος σήμερα είναι σκάουτερ των Αρκάδων ενώ τότε ήταν τεχνικός διευθυντής στα Τρίκαλα.

Ο Φορτούνης μετά τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, επέστρεψε στον τόπο του, αγωνίστηκε στη Δήμητρα Τρικάλων και από εκεί βρέθηκε στον ΑΟ Τρίκαλα. Μαζί με τον Αστέρα τότε τον διεκδίκησε και ο ΠΑΟΚ, αλλά ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής όπως και η οικογένεια του είχαν πειστεί πως η Τρίπολη ήταν ένα πιο ασφαλές σκαλοπάτι για τις πρώτες εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο.

Φορτούνης: Ένας ευαίσθητος, Έλληνας Κακά

Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει. Ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος τότε εργαζόταν στον Αστέρα, τον έριξε στα βαθιά. Σε αγώνα με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ τον πέρασε αλλαγή και με ένα απίστευτο σλάλομ και σουτ-βολίδα έξω από την περιοχή, είδε την επόμενη μέρα το όνομα του πρωτοσέλιδο σε όλη την Ελλάδα.

Η υπερπροβολή μετά από εκείνη την αναμέτρηση είχε προβληματίσει τους ανθρώπους του Αστέρα. Οι σκέψεις είχαν να κάνουν με τον τρόπο που ένα παιδί άβγαλτο και ευαίσθητο, θα διαχειριζόταν τον ντόρο που γινόταν γύρω από το όνομα του.

Άνθρωποι της διοίκησης, αλλά ακόμη και τα ίδια τα αφεντικά (Μπάκος-Καϋμενάκης) ασχολήθηκαν μαζί του με τις ώρες. Ήθελαν να προστατεύσουν αυτό το μεγάλο ταλέντο, ώστε να μην παρεκκλίνει της πορείας του και να συνεχίσει τη δουλειά. Ο Φορτούνης είχε όλα τα προσόντα να γίνει ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής και την ίδια ώρα αποτελούσε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τον Αστέρα. Τελικά λίγους μήνες μετά την επίσημη πρεμιέρα του στη Super League, έκλεινε το "deal" με την Καϊζερσλάουτερν και ήταν η πρώτη φορά που οι κιτρινομπλέ πουλούσαν ποδοσφαιριστή!

Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή και τον κύκλο που μένει μισάνοιχτος στη Γερμανία, ο Φορτούνης έφτασε και πάλι να είναι στο στόχαστρο του Ολυμπιακού. Αυτή τη φορά χωρίς προαναγγελίες, αλλά με έργα και μάλιστα εντυπωσιακά. Τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ ήταν με το τηλέφωνο στο χέρι και περίμενε (για δεύτερη φορά στην ιστορία) απάντηση, ο Ολυμπιακός φέρνει στο λιμάνι τον Φορτούνη και κερδίζει πρώτα σε ποιότητα και ουσία, κι έπειτα σε επικοινωνία.

Φορτούνης: Ένας ευαίσθητος, Έλληνας Κακά

Το να φύγει ένας ποδοσφαιριστής από το γερμανικό πρωτάθλημα και να επιστρέψει στην Ελλάδα, μοιάζει με πισωγύρισμα. Στην περίπτωση του "Κωστάκη" (έτσι τον αποκαλούν οι δικοί του άνθρωποι), τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρώτον, διότι φεύγει από ένα πρωτάθλημα που κυριαρχούν η δύναμη και το ασταμάτητο πρέσινγκ, στοιχεία που δεν κολακεύουν το παιχνίδι του, και δεύτερον έρχεται σε μια ομάδα που παίζει Τσάμπιονς Λιγκ και η οποία έχει ανοιχτό δίαυλο (τα τελευταία χρόνια) με τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης.

Ο Φορτούνης έφυγε παιδάκι, στη Γερμανία έγινε παιδί, τώρα επιστρέφει άνδρας και στην πρώτη ευκαιρία στοχεύει να ξαναεπιστρέψει σε προηγμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έτσι ώστε να μην αφήσει ανεκπλήρωτο το όνειρο της μεταγραφής σε ένα τοπ κλαμπ. (Πέρυσι η Ντόρτμουντ έφτασε πολύ κοντά στο να τον ντύσει στα κιτρινόμαυρα...).

Φορτούνης: Ένας ευαίσθητος, Έλληνας Κακά

Ίσως όλα να έγιναν για βάσει ενός απροσδιόριστου σχεδίου για κάτι ακόμη πιο μεγάλο στην καριέρα του… Άλλωστε οι προπονητές που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με την περίπτωση του 22χρονου, ισχυρίζονται πως η Ισπανία είναι το ιδανικό πρωτάθλημα που αν όλα του πήγαιναν καλά θα μπορούσε να φτάσει και μέχρι την πόρτα της Ρεάλ Μαδρίτης. Για να περάσει μέσα βέβαια, θέλει πολλή δουλειά και μια σειρά συγκυριών...

News 24/7

24MEDIA NETWORK