Γιάγια Τουρέ: Το τζούντο, τα τρύπια παπούτσια και ο... μ@λ@κ@ς

Με αφορμή τον αγώνα της Τρίτης της Εθνικής Ελλάδας με την Ακτή Ελεφαντοστού, ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Γιάγια Τουρέ του Ολυμπιακού που φαινόταν ότι θα γινόταν ο παικταράς που έγινε.

Γιάγια Τουρέ: Το τζούντο, τα τρύπια παπούτσια και ο... μ@λ@κ@ς

Γιάγια Τουρέ. Ένα όνομα πολλές ιστορίες. Ποιος θα το περίμενε ότι ο ψηλόλιγνος Ιβοριανός που εμφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα στου Ρέντη από τη Μέταλουργκ του Ντόνετσκ, το καλοκαίρι του 2005 λόγω των διασυνδέσεων του τότε προπονητή των «ερυθρολεύκων» Τρόντ Σόλιντ, θα «τρέλαινε» μέσα στα επόμενα χρόνια την ποδοσφαιρική υφήλιο;

Ποιος επίσης θα περίμενε ότι ο πρώην άσος του Ολυμπιακού θα αποτελούσε και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια της Εθνικής μας ομάδας για διάκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ενόψει του αγώνα της Τρίτης;

Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες μαρτυρίες σχετικά με το πέρασμα του 31χρονου –σήμερα- box to box μέσου από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, οι οποίες είναι ικανές να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητά του εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων.

Γιάγια Τουρέ: Το τζούντο, τα τρύπια παπούτσια και ο... μ@λ@κ@ς
INTIME SPORTS

Ο Γιάγια φανέρωσε πολλά στους τότε συμπαίκτες του από τις πρώτες του ώρες στο αθλητικό κέντρο της ομάδας. Παρότι ήταν κλειστός-εσωστρεφής χαρακτήρας και δεν είχε πολλά-πολλά παρά μόνο με τον κοντούλη αλλά «σφαιράτο» Αρούνα Μπαμπανγκίντα, ο οποίος τον ακολούθησε με διαφορά μερικών ημερών στην Ελλάδα από την Ουκρανία, έδειξε στους παροικούντες του Ρέντη από την πρώτη… ανάσα ότι είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής.

Από την πρώτη πάσα

«Στην πρώτη προπόνηση που έγινε με συμμετοχή του Τουρέ, ο Σόλιντ μας είχε βάλει να παίξουμε διπλό…», θυμάται ένας πρώην συμπαίκτης του και συνεχίζει: «Το πρώτο του κοντρόλ και η πρώτη του πάσα ήταν ικανά για να καταλάβουμε ότι ξέρει καντάρια ποδόσφαιρο. Η ποιότητά του φαινόταν από χιλιόμετρα… Από εκείνη την ημέρα καταλάβαμε ότι δεν θα μείνει για πολύ καιρό μαζί μας…».

Ο Γιάγια για όσους δεν το γνωρίζουν, είχε ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα πριν αφιερωθεί στο ποδόσφαιρο. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τζούντο και από εκεί έχει αποκτήσει το πολύ καλό του «πάτημα» στο τερέν, αλλά και το «σπάσιμο» της μέσης που του επιτρέπει να κάνει σλάλομ ανάμεσα στους αντιπάλους παρά τα 191 εκατοστά μπόι.

Ήταν και παραμένει χαμηλών τόνων άνθρωπος χωρίς ίχνος τουπέ, με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού, σε μια ομάδα που είχε στις τάξεις της εκείνη την περίοδο τους Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Γεωργάτο, Νικοπολίδη, Στολτίδη, Πάντο, Οκκά, Κωνσταντίνου, Ανατολάκη, Καστίγιο και δεν συμμαζεύεται…

Η μεγάλη πλάκα που γινόταν στου Ρέντη μαζί του αφορούσε την πρώτη λέξη που έμαθε στα ελληνικά και δεν είναι άλλη από την εθνική μας… βρισιά. Το μαλ@κας πήγαινε σύννεφο όταν απευθυνόταν στους συμπαίκτες του ή όταν αυτοί απευθύνονταν σε εκείνον. Έτσι τον φώναζαν οι περισσότεροι, έτσι τους φώναζε κι εκείνος, πάντα με φιλική διάθεση και χιούμορ!

Ακόμη κι όταν επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στο φιλικό κατά της φτώχιας με αντιπάλους τον Ζινεντίν Ζιντάν και την παρέα του, με όσους από τους παλιούς του συμπαίκτες συναντήθηκε μαλ@κες τους φώναζε, μαλ@κα τον φώναζαν ακόμη και στη διάρκεια του αγώνα. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες…

Γιάγια Τουρέ: Το τζούντο, τα τρύπια παπούτσια και ο... μ@λ@κ@ς
INTIME SPORTS

Τα τρύπια παπούτσια!

Ο Τουρέ είχε από τότε τεράστια αδυναμία στη σύζυγό του και τον νεογέννητο γιο του και τις ελεύθερες ώρες του ήταν διαρκώς στο σπίτι μαζί τους. Τη μία και μοναδική φορά που τον είδαν συννεφιασμένο στου Ρέντη ήταν όταν του χάλασε η δορυφορική τηλεόραση και από την ΠΑΕ δεν είχαν προλάβει να στείλουν τεχνικό για να του την επιδιορθώσει αυθημερόν.

Μια άλλη του αδυναμία ήταν (και είναι) τα χρήματα. Όπως λένε εκείνοι που πρόλαβαν να τον γνωρίζουν καλά, απεχθανόταν να βάλει το χέρι στην τσέπη. Μεγαλωμένος σε πολύ φτωχή οικογένεια, δεν ήθελε να χαλάει ούτε ευρώ. Αυτός ήταν και ο λόγος που έμεινε μόλις ένα χρόνο στον Πειραιά, όπως, επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι άλλαξε τρεις ομάδες από τότε (Μονακό, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι) μόνο και μόνο για να γεμίσει περισσότερο το τραπεζικό του κομπόδεμα.

Όταν ήρθε στην Ελλάδα για το φιλικό «κατά της φτώχιας», κάποιοι από τους παλιούς του γνώριμους διαπίστωσαν στα αποδυτήρια ότι είχε φέρει μαζί του ένα ζευγάρι παπούτσια, το ένα εκ των οποίων είχε σε ένα σημείο τρυπήσει. Ένας, λοιπόν, δεν άντεξε και του είπε στα ελληνικά: «Καλά ρε, παίρνεις 11 εκατομμύρια ευρώ στη Σίτι και δεν έχεις δεύτερο ζευγάρι παπούτσια;». Ο Γιάγια τον άκουσε, του έκλεισε το μάτι, χαμογέλασε και βγήκε για ζέσταμα…

Η αποδοχή του, πάντως, στις τάξεις των ποδοσφαιριστών στο διάστημα που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν καθολική κι επειδή ήταν καλό παιδί, αλλά κι επειδή ήταν παικταράς. Υπάρχει, μάλιστα, κι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πριν από ένα παιχνίδι πρωταθλήματος στο «Καραϊσκάκη» με αντίπαλο την ΑΕΚ, ο Γιάγια είχε υποχρεώσεις με την Εθνική του ομάδα στο Κόπα Άφρικα. Παρότι, λοιπόν, αναμενόταν να επιστρέψει μεσοβδόμαδα, εκείνος προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Σάββατο μεσημέρι, μία ημέρα πριν από το σημαντικό παιχνίδι, χωρίς στο μεσοδιάστημα να έχει κάνει προπόνηση.

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 11:   Yaya Toure of Manchester City poses with the trophy at the end of the Barclays Premier League match between Manchester City and West Ham United at the Etihad Stadium on May 11, 2014 in Manchester, England.  (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
MANCHESTER, ENGLAND - MAY 11: Yaya Toure of Manchester City poses with the trophy at the end of the Barclays Premier League match between Manchester City and West Ham United at the Etihad Stadium on May 11, 2014 in Manchester, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images) GETTY IMAGES

"Μίστερ τον χρειαζόμαστε"

Ο τότε προπονητής του, Τροντ Σόλιντ, μάζεψε τις «παλιοσειρές» της ομάδας θέλοντας να κρατήσει και τις ισορροπίες στα αποδυτήρια και τους έθεσε το εξής ερώτημα: «Ο Γιάγια άργησε να επιστρέψει, δεν έχει προπονηθεί και σκέφτομαι να τον αφήσω εκτός ενδεκάδας. Ποια είναι η γνώμη σας;». Τότε όλοι οι παίκτες που συμμετείχαν στη μίνι σύσκεψη τάχθηκαν υπέρ της χρησιμοποίησής του, λέγοντας του κόουτς: «Δεν πειράζει μίστερ, ο Γιάγια είναι σημαντικός για την ομάδα και τον χρειαζόμαστε».

Ο Σόλιντ άλλο που δεν ήθελε. Έριξε τον Τουρέ στον αγώνα από το ξεκίνημα και ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0. Ο Γιάγια έκανε πολύ μεγάλο παιχνίδι, παρότι απροπόνητος για μέρες, εξαπέλυσε και μια οβίδα που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι, ενώ έγινε αλλαγή λίγο πριν το φινάλε εξουθενωμένος από την κούραση. Πρόκειται για τον αγώνα, στον οποίο κάθισε για αρκετά λεπτά μπροστά από τον πάγκο κι έκανε διατάσεις, καθώς τον έπιασαν κράμπες από την υπερπροσπάθεια.

Αυτός είναι ο Γιάγια Τουρέ όπως τον περιγράφουν εκείνοι που τον έζησαν καλά στο διάστημα που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αυτός ο παίκτης θα αποτελέσει ίσως και τον πιο επικίνδυνο σκόπελο που θα πρέπει να ξεπεραστεί χωρίς ζημιά, το βράδυ της Τρίτης από τους διεθνείς μας, προκειμένου να εξαντλήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης για τους «16» καλύτερους του πλανήτη.

BRASILIA, BRAZIL - JUNE 19:  Yaya Toure of the Ivory Coast controls the ball during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group C match between Colombia and Cote D'Ivoire at Estadio Nacional on June 19, 2014 in Brasilia, Brazil.  (Photo by Christopher Lee/Getty Images)
BRASILIA, BRAZIL - JUNE 19: Yaya Toure of the Ivory Coast controls the ball during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group C match between Colombia and Cote D'Ivoire at Estadio Nacional on June 19, 2014 in Brasilia, Brazil. (Photo by Christopher Lee/Getty Images) GETTY IMAGES

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προεξοφλήσει την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο κορυφαίος -για πολλούς- κεντρικός μέσος της Ευρώπης από τη στιγμή που πριν από μερικές ημέρες έχασε τον μικρό του αδερφό Ιμπραΐμ στο 28 του χρόνια. Το αν αυτή η μεγάλη απώλεια για τον Γιάγια και τον μεγαλύτερο αδερφό του Κόλο, τους επηρεάσει θετικά ή αρνητικά θα το γνωρίζουμε τα ξημερώματα της Τετάρτης…

News 24/7

24MEDIA NETWORK