Το "φαβορί" Βέλγιο, το δίδυμο Οτσόα-Φρεδ και οι ομορφιές

Υπερεκτιμημένο ή φαβορί; Το Βέλγιο πρωταγωνιστεί στις περισσότερες διαφωνίες ποδοσφαιρόφιλων και το πρώτο δείγμα γραφής δεν βρήκε νικήτρια κάποια άποψη. Φρεδ και Γκιγέρμο Οτσόα διανύουν αντίθετους βίους από το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και η Ρωσία μας αποζημίωσε από τις εξέδρες.

Το "φαβορί" Βέλγιο, το δίδυμο Οτσόα-Φρεδ και οι ομορφιές

Βέλγιο, το φαβορί

Μεγάλη συζήτηση, αρκετοί τσακωμοί. Το εκ των πραγμάτων διχασμένο Βέλγιο προκρίθηκε στο Μουντιάλ για να διχάσει και όλους τους ποδοσφαιρόφιλους που δεν έχουν καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: τι είναι και τι μπορεί να κάνει. Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, οι μπουκ το έδιναν 5ο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι συζητήσεις είχαν αρχίσει νωρίτερα, η καλή παρουσία στα προκριματικά ήρθε ως επιβεβαίωση και ξαφνικά οι "κόκκινοι διάβολοι" έμπαιναν στις ίδιες συζητήσεις με Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, ως οι ομάδες της δεύτερης κλίμακας που αναζητούν μία θέση στον τελικό του "Μαρακανά".

Μόνο που η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Το ρόστερ του Βελγίου δεν απαρτίζεται από παγκόσμιας κλάσης παίκτες, αλλά κατά βάση από γνωστούς παίκτες. Οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν σε ομάδα του πιο δημοφιλούς πρωταθλήματος στον κόσμο και γι' αυτό απέκτησαν και το hype, παρότι αρκετοί είναι... αναπληρωματικοί στις ομάδες τους! Με εξαίρεση τους Τιμπό Κουρτουά, Σιμόν Μινιολέ, Εντέν Αζάρ και Βίνσεντ Κόμπανι, κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δεν είναι βασικός σε κορυφαίο σύλλογο. Οι υπόλοιποι έχουν βρει το ταβάνι τους είτε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Άρσεναλ είτε βγάζουν το ψωμί τους σε χαμηλότερου βεληνεκούς ομάδες, δίχως εμπειρία πρωταθλητισμού υψηλού επιπέδου, βασικό απαιτούμενο για μία πολύ καλή πορεία στο Μουντιάλ.

Η εμπειρία και η ποιότητα που μπορεί να λείπει από ένα Βέλγιο που έχει τοποθετήσει τον πήχη σε ημιτελικό και τελικό, δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τον πάγκο, όπου ο Μαρκ Βίλμοτς δεν διεκδικεί δάφνες τακτικής αριστείας.

Το "φαβορί" Βέλγιο, το δίδυμο Οτσόα-Φρεδ και οι ομορφιές

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη ανάγνωση. Το Βέλγιο ως μία ομάδα που απλά θέλουμε να δούμε λόγω ενδιαφέροντος και μία ομάδα που διεκδικεί μία θέση στις 8 καλύτερες του κόσμου. Σε αυτήν την κουβέντα, ο Μαρουάν Φελαΐνί, ο Τόμας Βερμάλεν, ο Άξελ Βίτσελ και ο Ρόμελου Λουκάκου είναι επαρκείς παίκτες για να κάνουν τη ζημιά στους αντιπάλους τους, έστω κι αν θα πρέπει να μάθουν να παίζουν απέναντι σε μαζικές άμυνες, αφού θα έχουν πλέον τον ρόλο του φαβορί στα περισσότερα παιχνίδια. Μία μεγάλη ομάδα με υψηλές βλέψεις μπορεί να κάμψει και τέτοιους αντιπάλους. Το Βέλγιο άρχισε καλά, αλλά έχει μέλλον.

Άτιμο Μουντιάλ, άλλους τους ανεβάζεις, άλλους τους κατεβάζεις

Πριν από έναν χρόνο, ο Γκιγέρμο Οτσόα έτρωγε τα λυσσακά του στον πάγκο του Μεξικού, ως αναπληρωματικός του Χεσούς Κορόνα, στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Μία συμμετοχή και ακολούθως δεν αποδέχθηκε νέα κλήση στην εθνική ομάδα, αφού ούτε ο Χοσέ Μανουέλ ντε λα Τόρε ούτε ο Λουίς Φερνάντο Τένα του έδιναν εγγυήσεις ότι θα είναι βασικός. Το γαϊτανάκι συνεχίστηκε όλη τη σεζόν 2013-2014, παρότι πραγματοποίησε μία από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με την Αζαξιό, η οποία υποβιβάστηκε ως ουραγός.

Το "φαβορί" Βέλγιο, το δίδυμο Οτσόα-Φρεδ και οι ομορφιές

Στον αντίποδα, ο Φρεδ εκμεταλλεύτηκε το έλλειμμα επιθετικών στη Βραζιλία και παγιώθηκε στην κορυφή του σχήματος από τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Σημείωσε 5 γκολ στο Συνομοσπονδιών, τα 2 στον τελικό απέναντι στην Ισπανία και δεν είχε να αποδείξει πολλά πράγματα πλέον στους συμπατριώτες του. Η συνεργασία του με τον Νεϊμάρ γινόταν σχεδόν με κλειστά μάτια. Η σωματοδομή του επιθετικού της Φλουμινένσε τον βοηθούσε να παίζει καλά με την πλάτη στο τέρμα, να ανοίγει χώρους για τον Νεϊμάρ και να του την σπάει αριστερά την κατάλληλη στιγμή. Η παρουσία του ήταν σχεδόν επιβεβλημένη, εφόσον ο Νεϊμάρ ήταν στον αγωνιστικό χώρο.

Το Μουντιάλ 2014 ανέτρεψε τα δεδομένα και για τους δύο. Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν και η σύγκριση της τροχιάς τους είναι αναπόφευκτη. Ο Μεξικανός κέρδισε τη μάχη από τους Κορόνα και Αλφρέντο Ταλαβέρα, με τον προπονητή Μιγκέλ Ερέρα να μην κρατάει για δεύτερο παιχνίδι τον ίδιο τερματοφύλακα από τον Σεπτέμβριο του 2013. Στο παιχνίδι με το Καμερούν πραγματοποίησε ορισμένες καταπληκτικές επεμβάσεις, αλλά το αποκορύφωμα ήρθε με εκείνη αλά Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Νεϊμάρ απέναντι στη Βραζιλία, η οποία ανέβασε την τιμή του και τον αριθμό μνηστήρων, αφού πλέον είναι ελεύθερος από τους Κορσικανούς.

Ο Φρεδ, από την πλευρά του, ήταν ένας από τους πιο σίγουρους παίκτες για την αποστολή της Βραζιλίας, έχοντας χριστεί και 4ος αρχηγός. Η συμμετοχή του στο βασικό σχήμα αδιαπραγμάτευτη, ως εκ τούτου ήταν ο φορ της "σελεσάο" στο εντός έδρας Παγκόσμιο Κύπελλο και οι απαιτήσεις είχαν εκτοξευθεί στην στρατόσφαιρα. Δύο 90λεπτά αργότερα, οι μοναδικοί φίλαθλοι που δικαιολογούν την παρουσία του στην ενδεκάδα είναι εκείνοι που κοιτάζουν τον πάγκο της Βραζιλίας και βλέπουν τον μοναδικό φυσικό αντικαταστάτη του, τον Ζο. Σημεία των καιρών...

Υπάρχει κι αυτό το Μουντιάλ

Εντάξει οι αναλύσεις, τα underlap και οι τακτικές, ΟΚ οι απόψεις και οι γνώμες επί παντός επιστητού, υπάρχουν όμως κι άλλες παραστάσεις από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Βραζιλία γαρ, το γυναικείο φύλο έχει την τιμητική του και η Τρίτη ήταν μία... καλή μέρα για το αντρικό κοινό με Ρωσία, Μεξικό αλλά και τη διοργανώτρια να βρίσκεται στη δράση.

Εμείς έχουμε Γιάννη Ντάλλα στη Βραζιλία, οι Μεξικανοί αυτήν τη δημοσιογράφο. Το λες και αδικία

Το "φαβορί" Βέλγιο, το δίδυμο Οτσόα-Φρεδ και οι ομορφιές

Προς το παρόν, πάντως, δεν του έχει τύχει κάτι τέτοιο του απεσταλμένου του Contra.gr

Από Ρωσία, με αγάπη

Έμεινε η Μεξικανή από τον Οτσόα

Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία - Μεξικό 0-0 (VIDEO)

Ρωσία - Νότια Κορέα 1-1 (VIDEO)

Βέλγιο - Αλγερία 2-1 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK