Το παιχνίδι που δεν ξέρουμε να κάνουμε

Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για το άδικο 3-0, τα λάθη που έγιναν και πρέπει να επισημανθούν, αλλά και την απουσία του Κλάους από την επίθεση της Εθνικής ομάδας.

Το παιχνίδι που δεν ξέρουμε να κάνουμε

Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται: Η Εθνική Ελλαδός δεν ξέρει και για αυτό δεν της αρέσει να κάνει παιχνίδι κατοχής. Οι Κολομβιανοί προηγήθηκαν, μετά μας άφησαν τη μπάλα στα πόδια σχεδόν σε ολόκληρο το ματς. Κι εμείς, φυσικά, δεν είχαμε ιδέα τι να την κάνουμε. Κι όμως. Η Ελλάδα διαθέτει δυο πολύ γρήγορα στόπερ στο ρόστερ της, Παπασταθόπουλο και Μανωλά, που της δίνουν τη δυνατότητα να βγει ψηλά και να πιέσει όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Αρκεί να δουλέψει τακτικά πάνω στο συγκεκριμένο στιλ. Κάτι που δεν έχει συμβεί, για λόγους βαθμοθηρίας. Στα προκριματικά, το 1-0 κουτσά – στραβά θα έρθει, δε χρειάζονται ρίσκα. Στην τελική φάση του Μουντιάλ εντούτοις, χρειάζονται. Η ομάδα δεν γνωρίζει πώς ακριβώς να τα πάρει.

Μας αδικεί το 3-0

Δεν παίξαμε άσχημα ασφαλώς. Το 3-0 μας αδικεί, η Κολομβία δεν μας τρόμαξε κιόλας (αλλά παρ’ όλα αυτά έδειξε τη δεδομένη ποιοτική ανωτερότητα της), βρήκαμε και δυο – καθαρές ευκαιρίες για να σκοράρουμε και να αλλάξουμε την τροπή της αναμέτρησης, πλην όμως ήταν προφανές ότι πήγαμε σε ένα αγωνιστικό ρυθμό που δεν μας ταιριάζει καθόλου. Η αντίπαλος μας, με το γρήγορο 1-0 στα πόδια, έκανε αυτό που θα προτιμούσαμε να κάνουμε εμείς. Δεν αποτελεί ελαφρυντικό ότι βρεθήκαμε γρήγορα πίσω στο σκορ (εξαιτίας φτηνών ατομικών λαθών). Αποτελεί λόγο προβληματισμού. Ένα τέρμα στο 5ο λεπτό αρκεί για μας τελειώσει; Πώς αντιδρούμε αν βρεθούμε νωρίς πίσω στο σκορ; Ποιο είναι το εναλλακτικό μας πλάνο;

Το αποτέλεσμα και η εμφάνιση ορισμένων παικτών προφανώς δίνουν τη δυνατότητα για σκληρή κριτική. Δεν πρόκειται να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προτιμώ να τα γράφω όταν κερδίζουμε ή προκρινόμαστε. Και άλλωστε με βάση όσα είχα επισημάνει πριν τον αγώνα, δεν έχω παράπονο. Παίξαμε στα ίσια, προσπαθήσαμε να αναπτυχθούμε σωστά και όχι με γιόμες, δικαιολογήσαμε την παρουσία μας στο γήπεδο. Κόντρα στην Νότια Κορέα πριν από τέσσερα χρόνια, παρότι είχαμε ηττηθεί με 2-0, δεν κάναμε τίποτα από τα παραπάνω.

Έγιναν και λάθη

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν λάθη που δεν γίνεται να μην επισημανθούν. Για παράδειγμα, σε αυτό το επίπεδο, με αυτές τις ταχύτητες , η χρησιμοποίηση του Κατσουράνη σαν καθαρό «εξάρι» μοιάζει παράλογη. Θεωρητικά ο «Κατσούρ» έχει το μυαλό και την εμπειρία να κερδίζει φάσεις με τις τοποθετήσεις του. Πρακτικά, δεν προλαβαίνει. Επιθετικά ο Σάντος θέλει από τον Κατσουράνη να παίρνει την πρώτη πάσα και να βγάζει την Εθνική μπροστά. Θεωρητικά επίσης. Διότι πρακτικά πρόκειται για ένα πλάνο τόσο προβλέψιμο που με ελάχιστη πίεση από τα αντίπαλα χαφ, ο αρχηγός βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Όπως συνέβη δηλαδή απέναντι στην Κολομβία.

Έλειψε ο Κλάους

Το έτερο λάθος, κατά τη γνώμη μου αφορά, όχι κάποιον από όσους πήγαν στην Βραζιλία. Αλλά έναν που δεν πήγε. Εντάξει, ξέρω, ξέρω οι καλύτεροι είναι πάντα όσοι δεν παίζουν. Ωστόσο, με τον Μήτρογλου ανέτοιμο και τον Γκέκα σε μια ξεκάθαρα πτωτική περίοδο της καριέρας του, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν βρήκε θέση στην αποστολή ο πρώτος Έλληνας σκόρερ μέσα στο 2014: Ο Κλάους Αθανασιάδης.

Διαβάστε ακόμη:

Η κριτική των Ελλήνων διεθνών

Σάντος: "Αν μιλήσουμε για αδικία, είναι σαν να μην βλέπουμε την αλήθεια"

Κολομβία-Ελλάδα 3-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK