Αργεντινή - Ιράν 1-0

Με γκολ του Λιονέλ Μέσι στο 91ο λεπτό η Αργεντινή έκαμψε την αντίσταση του αξιόμαχου Ιράν με 1-0 και εξασφάλισε το εισιτήριο για τη φάση των "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Καθοριστικές οι αποκρούσεις του Σέρχιο Ρομέρο στο δεύτερο ημίχρονο.

Αργεντινή - Ιράν 1-0

Το live του αγώνα

Οι αρχικές 11άδες

Αργεντινή - Ιράν 1-0

Η εικόνα του αγώνα

"Νομίζω ότι θα καλύψουν καλά όλους τους χώρους του γηπέδου και πιθανότατα θα αναζητήσουν το γκολ μέσω των στημένων φάσεων". Μέσα έπεσε ο Αλεχάντρο Σαμπέγια, αφού οι 11 Ιρανοί μαχητές είχαν διαβάσει καλά τα μαρκαρίσματα και δεν έχασαν ούτε λεπτό τη συγκέντρωσή τους.

Ενδεικτική της εικόνας του πρώτου ημιχρόνου είναι η παρακάτω φωτογραφία που δείχνει τον Λιονέλ Μέσι να γυρίζει αρκετά πίσω για να πάρει μπάλα και τους 11 Ιρανούς να βρίσκονται μπροστά του, προκειμένου να κρατήσουν το "μηδέν" για τρίτο συνεχόμενο 45λεπτο.

Αργεντινή - Ιράν 1-0

Υπό το βλέμμα περίπου 50.000 υποστηρικτών της, η Αργεντινή επέτρεψε στο Ιράν να κάνει μόλις τέσσερις πάσες στα πρώτα 14 λεπτά, ενώ ο Χαβιέρ Μαστσεράνο έκανε 46 στο αντίπαλο μισό του γηπέδου, ήτοι 11 περισσότερες από την ασιατική ομάδα στο σύνολο! Επί της ουσίας, όμως, απείλησε μόνο από στημένες φάσεις: στο 24' με κεφαλιά του Μάρκος Ρόχο (έπειτα από κόρνερ) και στο 36' με τον Εσέκιελ Γκαράι (μετά από φάουλ). Επιπλέον, ο Αλιρεζά Χαγιγί δήλωσε "παρών" στο 13ο λεπτό, όταν χρειάστηκε να πέσει στα πόδια του Γκονσάλο Ιγκουαΐν και στο 22ο που απέκρουσε το σουτ του Σέρχιο Αγκουέρο.

Τα διπλά και τριπλά μαρκαρίσματα των Ιρανών, ουσιαστικά, έβγαλαν εκτός αγώνα τον Μέσι, ενώ οι συνεχόμενες εναλλαγές θέσεων των Ιγκουαΐν-Αγκουέρο και οι προωθήσεις των Ρόχο-Πάμπλο Σαμπαλέτα δεν έφερναν αποτέλεσμα. Σαν να μην έφτανε αυτό για την "αλμπισελέστε", ο Τζαλάλ Χοσεϊνί απείλησε με κεφαλιά στο 42ο λεπτό.

Ο Σαμπέγια προτίμησε να μην προβεί σε αλλαγές κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Ομοίως και ο Κάρλος Κεϊρός, μόνο που εκείνος δεν είχε λόγο να το κάνει, αφού οι παίκτες ακολουθούσαν πιστά το πλάνο του. Τα λεπτά κυλούσαν και η Αργεντινή παρέμενε ακίνδυνη. Το Ιράν, αντίθετα, άγγιξε το γκολ τόσο στο 53ο λεπτό με την κεφαλιά του Ρέζα Κουτσανετζάντ όσο και στο 67ο με την κεφαλιά του Ασκάν Ντεζαγκά. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι οποίες προήλθαν από τη δεξιά πτέρυγα, απέκρουσε σωτήρια ο Σέρχιο Ρομέρο.

Οι μεσοεπιθετικοί της "αλμπισελέστε" ήταν εξαφανισμένοι στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σαμπέγια δεν βοηθούσε από τον πάγκο και όσο περνούσε η ώρα οι Ιρανοί πίστευαν ολοένα και περισσότερο στο "θαύμα". Στο 86ο λεπτό, μάλιστα, το άγγιξαν, όταν ο Κουτσανετζάντ ξεχύθηκε στην κόντρα, αλλά η πίεση που του άσκησε ο Σαμπαλέτα και η κόπωση δεν του επέτρεψαν να "σκοτώσει" τη δις πρωταθλήτρια κόσμου.

Το ρολόι σημάδευε το 91' και το Ιράν βρισκόταν, ως συνήθως, σε θέση άμυνας καθώς απέμεναν τρία λεπτά καθυστερήσεων. Ο Μέσι πήρε την μπάλα και με μία γνώριμή κίνησή του, βρήκε οπτικό πεδίο προς την εστία του Χαγιγί, έκανε το σουτ και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα και τρέλανε τον κόσμο στις κερκίδες.

MVP

Ο Λιονέλ Μέσι. Μία ενέργεια, ένα γκολ, τρεις βαθμοί, μία πρόκριση. Ακούγεται κυνικό, αλλά...

Αδύναμος κρίκος

Ο Αλεχάντρο Σαμπέγια. Πέρασαν 77 λεπτά για να κάνει την πρώτη του αλλαγή κι ενώ η εικόνα της ομάδας του ήταν τραγική στο δεύτερο ημίχρονο. Τότε έβαλε τον Εσέκιελ Λαβέτσι, ο οποίος σε 13 λεπτά δημιούργησε δύο ευκαιρίες (η μία ήταν η ασίστ του γκολ) και έκανε τρεις ντρίμπλες.

Σχόλιο

Ελάχιστες συνεργασίες, έλλειψη φαντασίας και ταχύτητας, απειλές μόνο από στημένες φάσεις και -μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού- λάθη αντιπάλων. Αυτή ήταν η εικόνα της Αργεντινής, απέναντι σε μία ομάδα που πριν από ακριβώς 16 χρόνια πανηγύρισε την πρώτη και τελευταία νίκη της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (σ.σ. 2-1 τις ΗΠΑ). Το Ιράν πήρε πολύ καλό βαθμό στο αμυντικό κομμάτι (δεν πήρε άριστα γιατί δέχθηκε γκολ) και διεκδίκησε με αξιώσεις τη νίκη, αλλά πολύ απλά δεν διαθέτει Μέσι.

Το vine του αγώνα

Ποιος να το περίμενε ότι η πιο κλασική ευκαιρία του αγώνα θα χαθεί στο 67ο λεπτό και, μάλιστα, από παίκτη του Ιράν; Το γκολ δεν μπήκε και η Αργεντινή λυτρώθηκε στις καθυστερήσεις.

Το γράφημα του αγώνα

Αναμενόμενο; Βέβαια. Το Ιράν κατέγραψε 43 αποκρούσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων μέσα από τη μεγάλη περιοχή, 16 επιτυχημένα τάκλιν και 9 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες. Αναμενόμενο δεν ήταν το γεγονός ότι το γκολ θα μπει στην εκπνοή.

Αργεντινή - Ιράν 1-0

ΤΟ VIDEO ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

News 24/7

24MEDIA NETWORK