Ελβετία - Γαλλία 2-5 (VIDEOS)

Η απίθανη Γαλλία συνέτριψε 5-2 την Ελβετία στο ευρωπαϊκό ντέρμπι του 5ου ομίλου και επί της ουσίας εξασφάλισε την πρωτιά. Ξεπέρασαν τα 100 γκολ σε Μουντιάλ οι "τρικολόρ", σ' ένα παιχνίδι με επτά διαφορετικούς σκόρερ.

Ελβετία - Γαλλία 2-5 (VIDEOS)

Το live του αγώνα

Οι αρχικές 11άδες των δύο ομάδων

Ελβετία - Γαλλία 2-5 (VIDEOS)

Η εικόνα του αγώνα

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ ήθελε μια πιο επιθετική Γαλλία απέναντι στους Ελβετούς και δεν δίστασε παρά το 3-0 επί της Ονδούρας ν' αλλάξει πρόσωπα στην 11άδα (μέσα Ζιρού και Σισοκό, εκτός Γκριεζμάν και Πογκμπά). Ό,τι κι αν είχε στο μυαλό του αποτυπώθηκε στον αγωνιστικό χώρο, μια και προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για το 1-0 του Ζιρού στο 17' (κεφαλιά από κόρνερ του Βαλμπουενά) ήρθε στο 18' το δεύτερο γκολ από τον Ματουιντί (λάθος Μπεχράμι με τη σέντρα, ασίστ του Μπενζεμά και πλασέ στην κλειστή γωνία).

Η Ελβετία είχε σταθεί άτυχη χάνοντας στο 9' τον Βον Μπέργκεν με τραυματισμό, απώλεια που την αποσυντόνισε, την έκανε πιο ευάλωτη αμυντικά. Θα μπορούσε να είχε σταθεί στα πόδια του το συγκρότημα του Χίτσφελντ, αλλά αφενός ο Τζάκα στο 27' ήταν εκτεθειμένος όταν σκόραρε από κοντά, αφετέρου ο Λόρις απέκρουσε διαδοχικά τα επικίνδυνα σουτ των Μεχμέντι και Σακίρι στο 30' κλείνοντας κάθε δίοδο προς την εστία του.

Ήταν ουσιαστικά η πρώτη και τελευταία ευκαιρία των Ελβετών να επιστρέψουν στη διεκδίκηση του ματς. Γιατί μολονότι στο 32' ο Μπενάλιο έπιασε το πέναλτι που (κέρδισε κι) εκτέλεσε ο Μπενζεμά και ο Καμπάιγ σούταρε σε κενή εστία στο οριζόντιο δοκάρι, στο 40' ο Βαλμπουενά δεν λάθεψε. Το γκολ του Γάλλου μεσοεπιθετικού ήταν το αποτέλεσμα μιας τέλειας αντεπίθεσης που ξετυλίχθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου μετά από κόρνερ της Ελβετίας, ήταν ακόμη ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι μπορεί να πετύχει η ομάδα του Ντεσάμπ αν συναντήσει μια μπόσικη άμυνα που της δώσει δικαιώματα.

Ο Χίτσφελντ θέλησε με τη χρησιμοποίηση του Τζεμαϊλί στον άξονα να συμμαζέψει την κατάσταση, η Ελβετία είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της και στο 64' ο Μεχμέντι σούταρε άουτ από ευνοϊκή θέση. Παρά το 3-0 πάντως οι Γάλλοι ήταν ασυγκράτητοι. Ταχύτατες οι εναλλαγές της μπάλας στο τρίτο κομμάτι του γηπέδου, σε μικρό χώρο δηλαδή, απέναντι σε μια βαριά άμυνα που αδυνατούσε να φρενάρει την αντίπαλη ορμή. Ο Μπενάλιο δεν άντεξε, ο Μπενζεμά σκόραρε το τέταρτο γκολ στο 66' και στο 72' σέρβιρε το πέμπτο στον Σισοκό που άφησε κι αυτός το σημάδι του σε μια θριαμβευτική βραδιά για τους "τρικολόρ". Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά μετά το 1998 που πέτυχαν περισσότερα από τρία γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Ελβετία, που ίσως χρειαστεί τα γκολ τις ισοβαθμίες, φρόντισε να εκμεταλλευτεί τη χαλαρότητα των Γάλλων στο τελευταίο 10λεπτο και να σκοράρει δις με το φάουλ Τζεμαϊλί (81') και το μονοκόμματο σουτ του Τζάκα (87'), αλλά απλώς διασκέδασε τις εντυπώσεις σ' ένα εφιαλτικό βράδυ. Τουλάχιστον γλίτωσε το 6-2, αφού ο διαιτητής Κάιπερς είχε σφυρίξει τη λήξη προτού ο Μπενζεμά πετύχει με τρομερό πλασέ εκτός περιοχής το γκολ του αγώνα.

MVP

Είτε στο πλάι είτε στην κορυφή ο Καρίμ Μπενζεμά είναι το ίδιο επικίνδυνος. Με μόνο μία λάθος πάσα (24/25, 15/15 είχε στο τρίτο κομμάτι του γηπέδου), 2 ασίστ για γκολ, 4 πάσες που έγιναν ευκαιρίες, 8 τελικές, 1 κερδισμένο πέναλτι και 1 γκολ, λειτούργησε τόσο ως δημιουργός όσο και ως εκτελεστής, δείχνοντας ανεπηρέαστος από το γεγονός ότι ο Ντιντιέ Ντεσάμπ τον χρησιμοποίησε ως περιφερειακό επιθετικό. Ίσως τον απελευθέρωσε κιόλας.

Αδύναμος κρίκος

Ο Φιλίπ Σεντέρος μπήκε για ν' αντικαταστήσει τον άτυχο Βον Μπέργκεν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε στα μετόπισθεν. Βαρύς και με αργές αντιδράσεις, εκτέθηκε πολλάκις, έχοντας μόνο τρία διωξίματα από το 9' που μπήκε στο γήπεδο.

Σχόλιο

Η Γαλλία ήταν το φαβορί του αγώνα και το επιβεβαίωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο. Ευνοήθηκε από την εξέλιξη (δύο γκολ σε δύο λεπτά), αλλά ταυτόχρονα έφτιαξε τη μοίρα της, καταφέρνοντας να εκμεταλλευτεί κάθε περίσταση που της παρουσιάστηκε, πέρα φυσικά από το χαμένο πέναλτι. Η Ελβετία δεν είχε πείσει ούτε απέναντι στον Ισημερινό, έχοντας όμως ήδη τρεις βαθμούς στο σακούλι, θα έχει την ευκαιρία στο ματς με την Ονδούρα να σφραγίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την πρόκριση.

Το vine του αγώνα

Ο Μπενζεμά έχασε πέναλτι και ο Καμπάιγ βρήκε δοκάρι. Καμία διαφορά πάντως για τη Γαλλία.

Το γράφημα του αγώνα

Τώρα και δημιουργός ο Καρίμ Μπενζεμά: οι έξι πάσες που έφεραν δύο γκολ (μπλε βέλη) και τέσσερις ευκαιρίες (τέσσερις βέλη).

Ελβετία - Γαλλία 2-5 (VIDEOS)

Οι συνθέσεις

Ελβετία: Μπενάλιο, Λιχστάινερ, Βον Μπέργκεν (9' Σεντέρος), Τζουρού, Ροντρίγκες, Ινλέρ, Μπεχράμι (46' Τζεμαϊλί), Τζάκα, Σατσίρι, Μεχμέντι, Σεφέροβιτς (69' Ντρμιτς)

Γαλλία: Λορίς, Ντεμπισί, Βαράν, Σακό (66' Κοσιελνί), Εβρά, Καμπάιγ, Ματουιντί, Σισοκό, Βαλμπουενά (82' Γκριεζμάν), Ζιρού (63' Πογκμπά), Μπενζεμά

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

News 24/7

24MEDIA NETWORK