Γκάνα - ΗΠΑ 1-2 (VIDEO)

Σε ένα ματς με συναρπαστικό φινάλε, οι ΗΠΑ που είχαν προηγηθεί στο 29 δευτερόλεπτο, ισοφαρίστηκαν από την Γκάνα στο 82ο λεπτό με γκολ του Αγιού και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με το τέρμα του Μπρουκς στο 87'.

NATAL, BRAZIL - JUNE 16:  Clint Dempsey of the United States reacts after scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group G match between Ghana and the United States at Estadio das Dunas on June 16, 2014 in Natal, Brazil.  (Photo by Michael Steele/Getty Images)
NATAL, BRAZIL - JUNE 16: Clint Dempsey of the United States reacts after scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group G match between Ghana and the United States at Estadio das Dunas on June 16, 2014 in Natal, Brazil. (Photo by Michael Steele/Getty Images) GETTY IMAGES

Το live του αγώνα

Οι αρχικές 11άδες των ομάδων

Γκάνα - ΗΠΑ 1-2 (VIDEO)

Η εικόνα του αγώνα

Το γρήγορο γκολ του Ντέμπσεϊ έβαλε τις ΗΠΑ σε ρόλο οδηγού, πριν καν συμπληρωθούν 30" στον αγώνα ( 5ο πιο γρήγορο γκολ σε Μουντιάλ). Η Γκάνα χρειάστηκε αρκετή ώρα για να συνέλθει από το σοκ και εν τέλει κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι μετά το πρώτο 20λεπτο.

Οι παίκτες του Γιούργκεν Κλίνσμαν όμως κατάφεραν να διαφυλάξουν το προβάδισμα, μην επιτρέποντας στους Αφρικανούς να βρουν ανοιχτούς διαδρόμους και να απειλήσουν την εστία Χάουαρντ. Το πρώτο 45λεπτό κύλησε δίχως αλλαγή στο σκορ με τους Αμερικανούς να πηγαίνουν στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Άπια δεν προχώρησε σε αλλαγές, ενώ ο Κλίνσμαν έριξε στο παιχνίδι τον Τζον Άντονι Μπρουκς, ο οποίος έμελλε να λυτρώσει την ομάδα του στο τέλος. Χωρίς αλλαγές η Γκάνα λοιπόν, δεν κατάφερε να διαφοροποιήσει τον τρόπο του παιχνιδιού της. Η είσοδος του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ στο 59' όμως, όπως και αυτή του Μίκαελ Εσιέν στο 71', έδωσαν στην αφρικανική ομάδα τις λύσεις που χρειαζόταν για να δραστηριοποιηθεί επιθετικά.

Στο 82' ο Αντρέ Αγιού κατάφερε να τρυπώσει στην περιοχή των ΗΠΑ και με κοντινό σουτ να νικήσει τον Χάουαρντ για το 1-1.

Η χαρά για την Γκάνα όμως δεν έμελλε να κρατήσει πολύ, αφού ο Μπρουκς με κεφαλιά από κόρνερ στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης έδωσε ξανά το προβάδισμα στις ΗΠΑ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1.

* Στο 20ο λεπτό ο Τζόζι Άλτιντορ ένιωσε τράβηγμα στον δικέφαλο και αποχώρησε από το παιχνίδι, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θλάση. Αν επαληθευτεί κάτι τέτοιο σημαίνει πως ο άσος των ΗΠΑ θα χάσει το υπόλοιπο της διοργάνωσης.

MVP

Ποιος άλλος από τον Ντέμπσεϊ. Ο άνθρωπος που όντας κρύος ακόμη, κατάφερε να "σπάσει" δύο φορές τη μέση του και να "χορέψει" τρεις αντιπάλους, σκοράροντας πριν ακόμη οι συμπαίκτες του καθίσουν στον πάγκο για να δουν το ματς. Απασχόλησε πολύ την άμυνα της Γκάνας μετά το τέρμα που σημείωσε, αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνου. Παράλληλα έγινε ο πρώτος Αμερικανός που καταφέρνει να σκοράρει σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ.

Αδύναμος κρίκος

Η Γκάνα είχε την κατοχή στο ματς (59%-41%). Την ώρα που χρειάστηκε όμως να κρατήσει και να κυκλοφορήσει την μπάλα, προκειμένου να μην κινδυνέψει από τους χωρίς ψυχολογία Αμερικανούς (αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης), δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά τα δεδομένα του αγώνα και μοιραία δέχτηκε δεύτερο γκολ, λίγο πριν από την εκπνοή.

Σχόλιο

Με ένα γκολ στην αρχή και ένα στο τέλος, οι ΗΠΑ πήραν αυτό που ζητούσαν από το παιχνίδι. Οι παίκτες του Κλίνσμαν έδειξαν ότι έπαιξαν όσο ακριβώς χρειαζόταν για να πετύχουν τον σκοπό τους, ενώ για να καταφέρουν να επικρατήσουν χρειάστηκε να συνδράμει και ο παράγοντας τύχη, αφού βρήκαν αμέσως απάντηση, εκεί που η νίκη έμοιαζε να χάνεται. Η Γκάνα από την άλλη πλευρά, παρουσίασε τα κλασικά συμπτώματα αφρικανικής ομάδας. Φλύαρη πολύ και με αδυναμία στο συγκροτημένο και προσανατολισμένο παιχνίδι, πλήρωσε τα λάθη της και ηττήθηκε από έναν αντίπαλο με στοιχεία ορθολογικού ποδοσφαίρου.

Οι συνθέσεις του αγώνα:

Γκάνα: Κουαράσεϊ, Οπάρε, Μένσα, Μπόι, Κουατζού Ασαμόα, Ράμπιου (71' Εσιέν), Μουντάρι, Αντρέ Αγιού, Τζόρνταν Αγιού (59' Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ), Ατσού (78' Αντόμα), Ασαμόα Τζαν.

ΗΠΑ: Χάουαρντ, Φάμπιαν Τζόνσον, Κάμερον, Μπέσλερ (46' Μπρουκς), Μπίσλεϊ, Μπέκερμαν, Μπεντόγια, Τζερμέιν Τζόουνς, Μπράντλεϊ, Ντέμπσεϊ, Άλτιντορ (23' Άρον Γιόχανσον).

Το γράφημα του αγώνα

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τους χώρους που αναλώθηκε κυρίως το παιχνίδι της Γκάνας. Οι Αφρικανοί αν και είχαν την κατοχή, περιορίστηκαν σε εναλλαγές της μπάλας στον χώρο του κέντρου, αδυνατώντας να πατήσουν την αντίπαλη περιοχή.

Γκάνα - ΗΠΑ 1-2 (VIDEO)

Το vine του αγώνα

Ο Τζον Μπόι με καρατιά χτυπάει τον Ντέμπσεϊ στο πρόσωπο, σε μια από τις πλέον σκληρές φάσεις στον αγώνα.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα

News 24/7

24MEDIA NETWORK