H μυστική συνταγή της επιτυχίας των "οράνιε"

Σοκ σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη προκάλεσε το 5-1 της Ολλανδίας κόντρα στην Ισπανία, ενώ με τη δεύτερη νίκη τους κόντρα στην Αυστραλία, οι "οράνιε" βρίσκονται ήδη στην επόμενη φάση. Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας της ομάδας του Φαν Χάαλ; Η απάντηση είναι το... χόκεϊ επί χόρτου! Διαβάστε αναλυτικά για την απίστευτη ιδέα των Ολλανδών.

SALVADOR, BRAZIL - JUNE 13: Arjen Robben (L) and Robin van Persie of the Netherlands walk off the field after scoring two goals each and defeating Spain 5-1 during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Spain and Netherlands at Arena Fonte Nova on June 13, 2014 in Salvador, Brazil.  (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)
SALVADOR, BRAZIL - JUNE 13: Arjen Robben (L) and Robin van Persie of the Netherlands walk off the field after scoring two goals each and defeating Spain 5-1 during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Spain and Netherlands at Arena Fonte Nova on June 13, 2014 in Salvador, Brazil. (Photo by Quinn Rooney/Getty Images) GETTY IMAGES

Η Ολλανδία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μας δείξει μια απίστευτη εικόνα ομάδας, αλλά και ποδοσφαίρου. Το 5-1 κόντρα στην πρωταθλήτρια κόσμου άλλωστε μιλάει από μόνο του. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, ήρθε και η νίκη απέναντι στην Αυστραλία με 3-2 για να τους στείλει από τώρα στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πολλοί ήταν αυτοί δεν υπολόγιζαν τους "οράνιε" για κάτι καλό φέτος μετά και την αποτυχημένη πορεία τους στο Euro 2012, ωστόσο ο Φαν Χάαλ είχε άλλη άποψη. Ποιο όμως είναι το μυστικό για αυτές τις επιτυχίες των Ολλανδών; Η απάντηση μπορεί να φανεί περίεργη σε αρκετούς, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή: Το χόκεϊ επί χόρτου!

"Θα μπορούσαμε να πούμε πως το χόκεϊ επί χόρτου έχει επηρεάσει αρκετά τον τρόπο που αγωνίζεται η εθνική μας", είχε σχολιάσει ένα πρώην μεγάλο αστέρι των "οράνιε", ο Έντγκαρ Ντάβιντς.

H μυστική συνταγή της επιτυχίας των "οράνιε"

Ο Φαν Χάαλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του χόκεϊ επί χόρτου. Είναι μάλιστα τόσο πεπεισμένος ότι συνδέεται άμεσα με το ποδόσφαιρο που έχει προσλάβει δύο πρώην παίκτης της ομάδας χόκεϊ της εθνικής Ολλανδίας στο τεχνικό του επιτελείο!

Ένας από τους κόουτς των "οράνιε", ο Χανς Γιορίτσμα, ήταν μέλος της ομάδας της ομάδας χόκεϊ της Ολλανδίας στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1976, όπως και ο Μαξ Ρέκερς ο οποίος ήταν επαγγελματίας παίκτης του αθλήματος πριν ο Φαν Χάαλ τον προσλάβει ως αναλυτή αγώνων στην εθνική. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Ρέκερς θα ακολουθήσει το νέο προπονητή της Γιουνάιτεντ και στο Ολντ Τράφορντ, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πώς συνδέεται το χόκεϊ με το ποδόσφαιρο

Αμέσως γεννούνται ερωτήματα όπως, πώς γίνεται το χόκεϊ επί χόρτου να είναι το μυστικό όπλο των "οράνιε" ή πώς γίνεται τα δύο αθλήματα να έχουν έστω και την παραμικρή σχέση. Θα σας το εξηγήσουμε.

Κάνοντας μια εισαγωγή να πούμε πως η Ολλανδία είναι παγκόσμια υπερδύναμη στο χόκεϊ επί χόρτου. Η γυναικεία ομάδα είναι πρωταθλήτρια κόσμου 2014 (έχει κατακτήσει τη διοργάνωση 7 φορές) και νούμερο 1 της κατάταξης, ενώ η αντρική είναι νούμερο 3 στον κόσμο και φέτος τερμάτισε στην δεύτερη θέση του παγκοσμίου κυπέλλου. Η παράδοση των Ολλανδών στο άθλημα είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Άλλωστε, κάτι που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως και η μεγάλη ομάδα της Ολλανδίας του Κρόιφ, είχε δανειστεί πολλά στοιχεία από το συγκεκριμένο άθλημα.

H μυστική συνταγή της επιτυχίας των "οράνιε"

Η έκταση ενός γηπέδου στο χόκεϊ επί χόρτου είναι περίπου το 70% σε σχέση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, οπότε η κίνηση στο χώρο πρέπει να γίνεται πιο ορθολογικά από τους αθλητές. Επιπλέον, επειδή οι παίκτες χρησιμοποιούν μπαστούνια και ο ελεύθερος χώρος είναι μικρός, πρέπει να καταλαβαίνουν σε τι απόσταση πρέπει να βρίσκονται από τους συμπαίκτες τους, αλλά και τι κίνηση να κάνουν όταν δεν έχουν τη μπάλα.

Επίσης, στο άθλημα αυτό η μπάλα σπάνια σηκώνεται από το έδαφος. Οπότε το παιχνίδι βασίζεται στις γρήγορες κινήσεις, ντρίμπλες και πάσες, με τη μπάλα να παραμένει χαμηλά. Οι παίκτες αλλάζουν συχνά θέσεις στο γήπεδο, πιέζουν συνεχώς και μαθαίνουν να παίζουν έχοντας την κατοχή της μπάλας.

Όλα όσα είπαμε είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά του "total football", του ποδοσφαίρου δηλαδή που έπαιζε η Ολλανδία του Κρόιφ τη δεκαετία του '70. "Το χόκεϊ στην Ολλανδία εκείνη την εποχή είχε να κάνει με την ταχύτητα, την δημιουργικότητα, το συνεχές πρεσάρισμα και την τεχνική. Όλα αυτά τα στοιχεία τα έδωσε και στο ποδόσφαιρο", είχε σχολιάσει ο πρώην τεχνικός της γυναικείας ομάδας χόκεϊ της Ολλανδίας, Μαρκ Λάμερς.

Ο Γιόχαν Κρόιφ μάλιστα, συνήθιζε να παρακολουθεί συχνά αγώνες χόκεϊ όταν ήταν προπονητής του Άγιαξ, προκειμένου να μεταφέρει αυτό το στυλ παιχνιδιού και στην ομάδα του. Ωστόσο δεν ήταν ο μόνος. Στο Μουντιάλ του 2006 η ομοσπονδία της Γερμανίας, είχε προσλάβει τον πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας χόκεϊ της χώρας, Μπέρναρντ Πίτερ, στη θέση του αναλυτή αγώνων για την ομάδα νέων.

Ενώ το 1978 στο Μουντιάλ, ο κόουτς της εθνικής Αργεντινής, Σέζαρ Λουίς Μενότι είχε παρακολουθήσει από κοντά την προετοιμασία της εθνικής Πακιστάν στο χόκεϊ επί χόρτου, η οποία ήταν από της καλύτερες της εποχής. Τρεις μήνες αργότερα, η Αργεντινή του Μενότι κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο!

H μυστική συνταγή της επιτυχίας των "οράνιε"

Ο Φαν Χάαλ λοιπόν θα λέγαμε πως έχει βρει το μυστικό που μπορεί να τον οδηγήσει στην επιτυχία. Το συνεχές πρέσινγκ της ομάδας του στους δύο αγώνες που έχουμε δει μέχρι στιγμής άλλωστε, είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του χόκεϊ επί χόρτου. Αυτή την τακτική αναμένεται να τη χρησιμοποιήσει και στη Γιουνάιτεντ της ερχόμενης περιόδου προσδοκώντας να την επαναφέρει στις επιτυχίες. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμα του Ολλανδού και επηρεαστούν από το χόκεϊ στο μέλλον...

Διαβάστε ακόμη:

Αυστραλία - Ολλανδία 2-3 (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK