Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Το Penalty report του Θέμη Καίσαρη για τα πέναλτι σε Παγκόσμια Κύπελλα επιβεβαιώθηκε από την έκβαση της αναμέτρησης Ελλάδα - Κόστα Ρίκα.

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Ο Φάνης Γκέκας δεν κατάφερε να νικήσει τον Κέιλορ Νάβας, επιβεβαιώνοντας όλα τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από το 1982 μέχρι και το 2010, από 22 διαδικασίες πέναλτι.

Συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα που εκτελεί, κατά 59% στέφεται νικήτρια της διαδικασίας, όπως συνέβη με την Κόστα Ρίκα. Επιπλέον, εκείνη που αποτυγχάνει πρώτη σε εκτέλεση πέναλτι, κατά 77% χάνει τη διαδικασία, όπως συνέβη με την Ελλάδα.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο είναι το πέναλτι που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αποτυγχάνουν να μετουσιώσουν σε γκολ. Αυτό είναι το 8ο, όπου μέχρι και το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής είχαν αποτύγχει 9 στους 20 εκτελεστές! Ο Φάνης Γκέκας εκτέλεσε το 4ο πέναλτι της Εθνικής ομάδας και 8ο της διαδικασίας.

Επιπλέον, έστειλε την μπάλα στον χώρο όπου οι τερματοφύλακες συνήθως αποκρούουν τις εκτελέσεις, σε μία περιοχή που δεν είναι κοντά στο κάθετο δοκάρι.

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας
2014 GETTY IMAGES

Μουντιάλ σημαίνει φάση των νοκ-άουτ αγώνων. Και νοκ-άουτ αγώνες σημαίνουν πέναλτι. Εκεί έχει γραφτεί πολύ μεγάλο κομμάτι της μυθολογίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Άδικη για κάποιους, συναρπαστική για κάποιους άλλους, η ρουλέτα των πέναλτι μας έχει χαρίσει αξέχαστες στιγμές στα Μουντιάλ. Ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει μύθους και ερωτήσεις σχετικά με τις εκτελέσεις απ'τα έντεκα βήματα.

Είναι καλύτερα για μια ομάδα να εκτελεί πρώτη ή δεύτερη; Πόσο συχνά μπορεί μια ομάδα να βγει νικήτρια παρότι αστόχησε πρώτη; Πόσο πέφτει το ποσοστό ευστοχίας στην πορεία της διαδικασίας και σε ποιο πέναλτι έχουμε τις περισσότερες απώλειες;

Οι απαντήσεις και όλα τα στοιχεία, ακολουθούν στο infographic που ετοιμάσαμε για εσάς. Και μετά απ'αυτό, οι απαντήσεις στα ερωτήματα για το ποιο πέναλτι είναι κακό και ποιο είναι "άπιαστο".

“Ποια πέναλτι μπαίνουν και ποια όχι;”

Τα στοιχεία του infographic απαντούν σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη μυθολογία των πέναλτι στα Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά όχι σε όλες. Παραμένουν οι ερωτήσεις σχετικά με τη στόχευση των εκτελεστών. Σε ποια γωνία, σε ποιο ύψος; Που μπαίνουν τα πέναλτι, που αποκρούονται και που χάνονται;

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Στο εκπληκτικό γράφημα του BBC βλέπετε την ακριβή κατάληξη και των 204 πέναλτι που έχουν εκτελεστεί στα νοκ-άουτ των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

"Και αποκρούει ο..."

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποκρούσεων είναι στις εκτελέσεις που δεν είναι κοντά στα κάθετα δοκάρια. Στα πέναλτι δηλαδή που λέμε "άσχημα εκτελεσμένα", ανεξαρτήτως αν η μπάλα σηκώνεται πολύ ή λίγο απ’το χορτάρι. Αν ο τερματοφύλακας μαντέψει σωστά την πλευρά, έχει μεγάλες πιθανότητες να αποκρούσει.

Δίπλα στο δοκάρι

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Το πράγμα δυσκολεύει για τους τερματοφύλακες σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά εκτελέσεις που η μπάλα δεν σηκώνεται πολύ απ’το έδαφος και πάει κοντά στο δοκάρι: πολύ χαμηλά στην αριστερή γωνία δεν υπάρχει ούτε μία απόκρουση, παρά μόνο δύο δοκάρια, και στη δεξιά έχουμε δύο αποκρούσεις και ένα άουτ.

Ψηλά, αλλά όχι πολύ

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Η δυσκολία για τον τερματοφύλακα ανεβαίνει και όταν η μπάλα σηκώνεται πολύ ψηλά, πάνω απ’το μέσο της εστίας. Ελάχιστα έχουν αποκρουστεί εκεί, όμως σε τέτοιες εκτελέσεις ελοχεύει άλλος κίνδυνος. Απ’τα 19 πέναλτι που έχουν βρει στο δοκάρι ή έχουν φύγει έξω, τα 13 βρήκαν στο οριζόντιο ή πέρασαν πάνω απ’αυτό. Το ύψος έχει μεγάλες πιθανότητες να βρει δίχτυα, αλλά θα πρέπει πρώτα να βρει εστία.

Όπως βλέπεις, αριστερά

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Τελευταίο συμπέρασμα στόχευσης στη διαδικασία των πέναλτι. Αν μπορείς να στείλεις την μπάλα κοντά στα κάθετα δοκάρια, ανεξαρτήτως ύψους, τότε διάλεξε τη γωνία στα δεξιά του τερματοφύλακα. Εκεί έχουμε μόνο δοκάρια και καμία απόκρουση, ενώ στα αριστερά τους οι τερματοφύλακες έχουν βγει νικητές αρκετές φορές.

Νικητές και χαμένοι

Ώρα να δούμε το τι έχουν πετύχει οι χώρες στα πέναλτι, στις 22 διαδικασίες απ'το Μουντιάλ του 1982 και τον πρώτο αγώνα που κρίθηκε απ'τη βούλα, μέχρι και το Παγκόσμιο της Ν. Αφρικής.

Penalty report: Μουντιάλ σημαίνει πέναλτι - Γιατί έχασε το πέναλτι ο Γκέκας

Απόλυτοι βασιλιάδες, ποιοι άλλοι, οι Γερμανοί. Με τέσσερις νίκες σε ισάριθμες διαδικασίες, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που έχει πάρει μέρος σε πάνω από τρεις διαδικασίες και δεν έχει ηττηθεί ποτέ. Τρεις φορές έχει πανηγυρίσει η Αργεντινή, η μοναδική χώρα που έχει κερδίσει δύο προκρίσεις στα πέναλτι μέσα στο ίδιο Μουντιάλ, στην πορεία προς τον τελικό το 1990.

Απόλυτοι χαμένοι, οι Άγγλοι. Όχι μόνο έχουν τις περισσότερες ήττες στα πέναλτι, αλλά δεν έχουν καταφέρει να φύγουν νικητές έστω μία φορά. Τρεις ήττες έχουν και οι Ιταλοί, που μάλιστα έχασαν στα πέναλτι σε τρία συνεχόμενα Μουντιάλ, αλλά η Ιταλία τουλάχιστον έχει μια νίκη στη διαδικασία. Η "σκουάντρα ατζούρα" έγινε η πρώτη ομάδα που έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι (1994), αλλά έσπασε την κατάρα όταν το κέρδισε απ'τη βούλα το 2006.

Η Αγγλία, το Μεξικό και η Ρουμανία είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν φτάσει πάνω από μία φορά στα πέναλτι χωρίς να έχουν καταφέρει να βγουν νικητές. Οι Άγγλοι έχουν 0/3 στα Μουντιάλ του 1990, 1994 και 2006, ενώ Μεξικό (1986, 1994) και Ρουμανία (1990, 1994) έχουν 0/2.

Ξέρατε ότι...

Οι Γερμανοί όχι μόνο δεν έχουν χάσει ποτέ στα πέναλτι, αλλά δεν συνηθίζουν και να αστοχούν. Γερμανός ήταν ο πρώτος παίκτης που έχασε πέναλτι, αλλά από τότε κανείς ποδοσφαιριστής της Γερμανίας δεν έχει χάσει πέναλτι. Οι 15 συνεχόμενες εύστοχες εκτελέσεις που ακολούθησαν το χαμένο πέναλτι του Στίλικε στον ημιτελικό με τη Γερμανία το 1982 δίνουν στη Γερμανία το εκπληκτικό 16/17.

Μεξικό (1986) και Ιταλία (1990) είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν αποκλειστεί στα πέναλτι ως διοργανωτές. Αντιθέτως, Γαλλία (1998), Ν. Κορέα (2002) και Γερμανία (2006) έχουν αναδειχθεί νικητές εντός έδρας.

Το Μεξικό όχι μόνο έχει γνωρίσει δύο ήττες σε ισάριθμες συμμετοχές στα πέναλτι, αλλά έχει αποκλειστεί με τραγικά ποσοστά ευστοχίας. Οι Μεξικανοί έχουν ευστοχήσει σε μόλις δύο απ'τα επτά πέναλτι που εκτέλεσαν στους αποκλεισμούς από Γερμανία (1986) και Ρουμανία (1990).

Η Ελβετία είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει βρει δίχτυα. Το 2006 κόντρα στην Ουκρανία για τη φάση των 16, οι παίκτες της Ελβετίας αστόχησαν και στα τρία πέναλτι που εκτέλεσαν.

Πέντε χώρες έχουν κάνει το 5/5. Το Βέλγιο απέναντι στην Ισπανία στους προημιτελικούς του 1986, η Ιρλανδία στη νίκη επί της Ρουμανίας στους 16 το 1990, η Ν. Κορέα κόντρα στην Ισπανία στον προημιτελικό του 2002, η Ιταλία στον τελικό με τη Γαλλία το 2006 και η Παραγουάη κόντρα στην Ιαπωνία το 2010.

News 24/7

24MEDIA NETWORK