Ισπανία - Ολλανδία 1-5

Μία εκπληκτική Ολλανδία διέλυσε με 5-1 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με ανύπαρκτο πέναλτι. Δύο γκολ ο Ρόμπεν, αλλά δύο ο φαν Πέρσι, αποκάλυψη ο Μπλιντ.

Ισπανία - Ολλανδία 1-5

To live του αγώνα

Οι 11άδες των δύο ομάδων

Ισπανία - Ολλανδία 1-5

Η εικόνα του αγώνα

Οι Ισπανοί, με το αναμενόμενο 4-2-1-3 του Ντελ Μπόσκε έκανε το αυτονόητο για τη δική της κλάση. Πήρε την μπάλα στην κατοχή της και άρχισε να την κυκλοφορεί χωρίς όμως να φλυαρεί. Ο Σίλβα, με τη δραστηριότητά του μπροστά από τα στόπερ των Ολλανδών δημιουργούσε ρήγματα και σ' ένα από αυτά, στο 26', πήρε το πέναλτι-φάντασμα του Ντιέγο Κόστα. Επαφή υπήρξε, μόνο που την επιδίωξε ο πολιτογραφημένος Ισπανός φορ για να σωριαστεί στο έδαφος. Ο Τσάμπι Αλόνσο αδιαφόρησε για όλα αυτά και ευστόχησε από την άπρη βούλα.

Η Ολλανδία έτσι (με τριάδα πίσω που γινόταν όμως τετράδα σε φάση αμυνας) πήρε τη μεγάλη απόφαση να ανέβει περισσότερο στο γήπεδο για να πιέσει. Είχε χάσει, μόλις στο 8, τη μεγάλη ευκαιρία με τον Σνάιντερ όμως άλλη απειλή δεν είχε νιώσει η ισπανική άμυνα. Το κυνηγούσαν όμως οι παίκτες του φαν Χάαλ που κινούνταν στην πλάτη των Ισπανών στόπερ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η πάσα-διαβήτης του Μπλιντ βρήκε τον φαν Πέρσι και ο στράικερ της Γιουνάιτεντ πρόσφερε ένα γκολ-κόσμημα (με κεφαλιά ψαράκι) στο 43' για το 1-1. Μόλις δύο λεπτά πριν ο Σίλβα είχε χάσει ανεπανάληπτο τετ-α-τετ για το 2-0. Συγκυρίες.

Το δεύτερο μέρος είχε μόνο πορτοκαλί χρώμα. ΜΟΝΟ. Η ισπανική άμυνα την πάτησε εκ νέου σε βαθιά μπαλιά του Μπλιντ στο 53' και ο Ρόμπεν, σε κίνηση κρυφού φορ, κοντρόλαρε και έκανε με άνεση το 1-2 αλλάζοντας μια και καλή το μομέντουμ του αγώνα. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η "ρόχα" δεν μπορούσε να αντιδράσει ενώ η Ολλανδία, οπλισμένη με αυτοπεποίθηση, κυνήγησε και άλλα τέρματα τα οποία και πέτυχε με στιλ.

Τι και αν έβαλε Τόρες και Πέδρο ο Ντελ Μπόσκε για να διορθώσει τα κακώς κείμενα; Οι "οράνιε" είχαν πια το πάνω χέρι σε όλους τους τομείς, και κυρίως στην ψυχολογία. Το 1-3 προήλθε από διαιτητικό λάθος (ο Ριτσόλι δεν καταλόγισε φάουλ υπέρ του Κασίγιας και ο Ντε Φράι σκόραρε στο 65'), το 1-4 όμως αποτύπωσε πλήρως το ψυχολογικό πρόβλημα των Ισπανών αφού ο Κασίγιας έκανε ολέθριο λάθος για να σκοράρει ο φαν Πέρσι.

Πλέον, δεν υπήρχαν ούτε συστήματα ούτε γραμμές, μόνο το ολλανδικό πάθος και η ισπανική απογοήτευση. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στο 80' όταν ο Ρόμπεν άρχισε κούρσα από το... σπίτι του, πήρε την μπάλα και σκόραρε με χαρακτηριστική άνεση. Θα μπορούσε και 6ο και 7ο η ομάδα του φαν Χάαλ αλλά και το 5-1 είναι άκρως θριαμβευτικό.

To vine του αγώνα

Το έργο τέχνης του Ρόμπιν φαν Πέρσι για το 1-1.Απολαύστε το.

MVP

Για τον άτυπο τίτλο ερίζουν πολλοί. Ο Μπλιντ είχε δύο ασίστ, ο φαν Πέρσι πέτυχε δύο όμορφα γκολ και είχε δοκάρι. Κανείς όμως δεν ήταν συγκλονιστικός όπως ο Ρόμπεν. Από το 1' μέχρι το 90' ο Ολλανδός άσος της Μπάγερν δεν σταμάτησε να ταλαιπωρεί την αντίπαλη άμυνα. Τα δύο τέρματα που πέτυχε είναι μάλλον ένας μέτριος απολογισμός.

Aδύναμος Κρίκος

Αν η Ισπανία είχε κατακτήσει βαθμό σ' αυτό το παιχνίδι, το χρυσό βατόμουρο θα έπαιρνε ο Νίκολα Ριτσόλι για το πέναλτι που ανακάλυψε και χάρισε στη ρόχα. Μετά το 1-5 όμως τα...λουλούδια πάνε στην ισπανική άμυνα. Ράμος, Πικέ και Κασίγιας θα αργήσουν να ξεπεράσουν αυτό το σοκ.

Σχόλιο

Η νεανική Ολλανδία του φαν Χάαλ έκλεψε τις εντυπώσεις και πήρε το σκαλπ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας σε μία άτυπη ρεβάνς του τελικού του 2010. Ακόμα και το σύστημά του θα συζητείται για μέρες, 3-5-2, 4-3-1-2, όλα αυτά μαζί; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια. Η Ισπανία προδόθηκε από τις αμυντικές αρρυθμίες της, ουδείς πάντως θα πρέπει να την ξεγράψει.

Το γράφημα του αγώνα

Η αναλογία και η αναπαράσταση των τελικών προσπαθειών του ματς.

Ισπανία - Ολλανδία 1-5

Οι συνθέσεις

Iσπανία: Κασίγιας, Αθπιλικουέτα, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (63' Πέδρο), Νταβίντ Σίλβα (78' Φάμπρεγκας), Ινιέστα, Ντιέγκο Κόστα (63' Τόρες).

Ολλανδία: Σίλεσεν, Γιάνμαατ, Ντε Φράι (77' Φέλτμαν), Φλάαρ, Μάρτινς Ίντι, Μπλιντ, Νάιτζελ ντε Γιόνγκ, Τζόναθαν ντε Γκουζμάν (62' Βαϊνάλντουμ), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι (79' Λενς).

ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Το πέναλτι που κέρδισε η Ισπανία:

Η εκτέλεση του πέναλτι και το 1-0:

Το 1-1 από τον Φαν Πέρσι:

Το 2-1 από τον Ρόμπεν:

Το 3-1 για τους Ολλανδούς:

Το 4-1 από τον Φαν Πέρσι:

Το 5-1 από τον Ρόμπεν:

News 24/7

24MEDIA NETWORK