Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 5-3 πεν (1-1)

Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να παίξει στα προημιτελικά του Μουντιάλ αφού ηττήθηκε στα πέναλτι με 5-3 από την Κόστα Ρίκα. Η Εθνική είχε ισοφαρίσει στο 90' της κανονικής διάρκειας.

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 5-3 πεν (1-1)

Το live του αγώνα

Oι βασικές 11άδες των δύο ομάδων

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 5-3 πεν (1-1)

Η εικόνα του αγώνα

Οπως αναμενόταν, το παιχνίδι είχε πολλή τακτική και ελάχιστες φάσεις. Ο δύο ομάδες φοβήθηκαν η μία την άλλη, μόνο που η Κόστα Ρίκα αποφάσισε να πάρει την μπάλα στα πόδια της για να κάνει παιχνίδι. Στο μισό γήπεδο όμως η ομάδα του Κάμπελ δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να ψάξει με μεγάλες μπάλες τον άσο που έπαιξε πέρυσι στον Ολυμπιακό. Αν εξαιρέσει κανείς ένα σουτ του Μπολάνιος στο 8', οι επιθέσεις τους αναχαιτίστηκαν εύκολα.

Η Εθνική, όταν έπαιρνε μπάλα, προσπαθούσε να αναπτυχθεί κυρίως από τα πλάγια. Δεν ήταν εύκολο, οι παίκτες του Σάντος όμως δοκίμαζαν τα πόδια τους εκτός περιοχής (2' Χριστοδουλόπουλος, 28' Καραγκούνης) και περίμεναν τη φάση που η αντίπαλη άμυνα θα τους έδινε δικαιώματα. Αυτή ήρθε στο 37' όταν η έξοχη σέντρα του Χολέμπας ακινητοποίησε τους Κοσταρικανούς αλλά ο Σαλπιγγίδης νικήθηκε από τον Νάβας.

Ως εκ τούτου το γκολ της Κόστα Ρίκα στο 53' της αναμέτρησης ήρθε κόντρα στη ροή του αγώνα. Σε μία φάση που δεν μύριζε πολύ γκολ ο Ρουίς έπιασε ένα αριστερό πλασέ και άφησε άγαλμα τον Καρνέζη προκαλώντας εκνευρισμό στην Εθνική. Ο Σάντος αποφάσισε να δράσει άμεσα. Μόλις στο 57' άλλαξε το σύστημά του σε 4-4-2 ρίχνοντας στη μάχη τον Μήτρογλου και στο 69' χρησιμοποίησε και τον Γκέκα για να φρεσκάρει την επίθεσή του.

Η αλήθεια είναι ότι ευκαιρίες πολλές το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν δημιούργησε παρά το γεγονός ότι από το 66' έπαιζε με παίκτη περισσότερο μετά την αποβολή του Ντουάρτε. Αντιθέτως, έδειξε ανασφαλές και φλύαρο ενώ στο 55' γλίτωσε το πέναλτι (πιθανότατα και το 0-2) αφού ο ρέφερι δεν είδε ποτέ το χέρι του Τοροσίδη μέσα στην περιοχή. Για την ακρίβεια έγινε μία καλή φάση, αυτή του Μήτρογλου στο 88' μετά το γύρισμα του Χριστοδουλόπουλου.

Ακόμα και έτσι όμως, χωρίς ευκαιρίες, το γκολ της ισοφάρισης ήρθε με τον Παπασταθόπουλο στο 90' μετά την ασθενή απόκρουση του Νάβας! Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο 93' ο Μήτρογλου έχασε μεγάλη ευκαιρία να στείλει την Ελλάδα στους "8" αφού ο Νάβας σταμάτησε την εκπληκτική κεφαλιά του.

Στην παράταση η Ελλάδα έπαιζε σαν τη γάτα με το ποντίκι την Κόστα Ρίκα των 10 παικτών. Υπήρχαν χώροι, όπως υπήρξαν και ευκαιρίες για την ομάδα του Σάντος που έκανε τουλάχιστον τέσσερις τελικές στο πρώτο μέρος του έξτρα χρόνου χωρίς όμως να καταφέρει να ευστοχήσει. Η πίεση συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, η κούραση όμως πια ήταν μεγάλη και για την ελληνική ομάδα παρά το γεγονός ότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω. Ακόμα και στο 120' ο Νάβας ήταν εκεί για να σταματήσει τον Μήτρογλου στην τελευταία μεγάλη ευκαιρία, γεγονός που έστειλε το παιχνίδι στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι.

Η σειρά

Μπόρχες 1-0

Μήτρογλου, 1-1

Ρουίς, 2-1

Χριστοδουλόπουλος, 2-2

Γκονσάλες, 3-2

Χολέμπας, 3-3

Κάμπελ, 4-3

Γκέκας, απόκρουση Νάβας.

Ουμάνια, 5-3

MVP

Δεν θέλει καν ρώτημα. Ο Κέιλορ Νάβας ήταν ο άνθρωπος του ματς. Αφού πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα των Ελλήνων σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις σε κανονική περίοδο και παράταση, έπιασε και το πέναλτι του Γκέκα στη διαδικασία. MVP πραγματικός.

Aδύναμος Κρίκος

Θα είναι κρίμα το ανάθεμα να πέσει πάνω στον Γκέκα. Τα πέναλτι μπαίνουν ή χάνονται, έτυχε να το χάσει ο Φάνης. Συνολικά οι επιθετικοί μας δεν πρόσφεραν αυτά που θα μπορούσαν. Είχαν τη δυνατότητα να τελειώσουν το ματς στην παράταση, δεν το έπραξαν, το πλήρωσε η ομάδα.

Σχόλιο

Χάθηκε μία σπάνια ευκαιρία είναι η αλήθεια. Οχι χωρίς προσπάθεια όμως. Χύθηκε πολύς ιδρώτας, υπήρξε πολύ κόπος αλλά έλειψε κάτι. Το καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια κόντρα σ' έναν αντίπαλο που έπαιξε κοντά στα 60 λεπτά με παίκτη λιγότερο. Η Κόστα Ρίκα από την πλευρά της πήρε μία ιστορική πρόκριση, αντέχοντας σε σωρό από αγωνιστικές κακουχίες. Της αξίζουν συγχαρητήρια.

To vine του αγώνα

H ιστορία δεν γράφεται με αν. Σε περίπτωση όμως που αυτή η ευκαιρία του Σαλπιγγίδη είχε καταλήξει στα δίχτυα και η Εθνική έπαιρνε το προβάδισμα τότε.... ας το αφήσουμε καλύτερα.

Το γράφημα του αγώνα

Η εμφάνιση του Νάβας σε γράφημα. Νικήθηκε μόλις μία φορά σε 120 λεπτά αγώνα.

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα 5-3 πεν (1-1)

Κόστα Ρίκα: Νάβας, Ντίας, Γκαμπόα (77' Ακόστα), Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ουμάνια, Μπόρχες, Τεχέδα (66' Κουμπέρο), Μπολάνιος (83' Μπρένες), Ρουίς, Κάμπελ.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης (78' Κατσουράνης), Καραγκούνης , Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

ΤΑ ΓΚΟΛ, ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΤΟΥ ΓΚΕΚΑ:

Η τεράστια ευκαιρία του Σαλπιγγίδη:

Το 1-0 των Κοσταρικανών:

Δείτε το χέρι του Τοροσίδη:

Η αποβολή του Ντουάρτε:

Η ισοφάριση του Παπασταθόπουλου:

Η ευκαιρία του Μήτρογλου:

Η ευκαιρία του Χριστοδουλόπουλου:

Η απίστευτη ευκαιρία του Μήτρογλου στην παράταση:

Το χαμένο πέναλτι του Γκέκα:

Τα δάκρυα του Γκέκα:

Δείτε επίσης:

Photostory από την αναμέτρηση

News 24/7

24MEDIA NETWORK