Όταν έσπασαν καρδιές

Απολαύστε videos με τις μεγάλες μάχες των Παγκοσμίων Κυπέλλων που κρίθηκαν από την άσπρη βούλα των πέναλτι. Θυμηθείτε την ένταση, την αγωνία και το συγκλονιστικό φινάλε αναμετρήσεων που έγραψαν στην ιστορία. Επιμέλεια: ΘΕΜΗΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ.

Όταν έσπασαν καρδιές

Νοκ-άουτ σημαίνει ενδεχόμενο παράτασης και πέναλτι. Απ'το 1982 μέχρι το 2010, 22 αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν κριθεί στα πέναλτι. Σε άλλη σελίδα σας δώσαμε όλες τις απαντήσεις σχετικά με τους μύθους των πέναλτι και εδώ θα θυμηθούμε το πως γράφτηκε η ιστορία και φτιάχτηκαν οι μύθοι για τις εκτελέσεις απ'τα έντεκα βήματα.

Δείτε τα βίντεο με τις 22 μάχες, τους ήρωες και τους μοιραίους των πέναλτι των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

1982: Γερμανία-Γαλλία 3-3 (5-4), Ημιτελικός

Το πρώτο αίμα. Πρώτος αγώνας που κρίνεται στα πέναλτι, ο θρυλικός ημιτελικός του 1982. Ο Στίλικε γίνεται ο πρώτος παίκτης που αστοχεί και είναι απαρηγόρητος, αλλά ο Σις τον μιμείται στο επόμενο πέναλτι. Ο Μποσίς αστοχεί στο έκτο πέναλτι της Γαλλίας και ο Χρούμπες στέλνει τη Γερμανία στον τελικό. Νωρίτερα ο Ρουμενίγκε είχε ευστοχήσει όταν έπρεπε να βρει δίχτυα για να κρατήσει ζωντανή τη Γερμανία: μέχρι και σήμερα, η Γερμανία του 1982 είναι η μοναδική χώρα που έφτασε μια απώλεια μακριά απ'τον αποκλεισμό, αλλά τελικά αναδείχθηκε νικήτρια. Και φυσικά ο Στίλικε είναι μέχρι και τώρα ο μοναδικός Γερμανός που δεν έχει βρει δίχτυα απ'τα έντεκα βήματα.

1986: Βραζιλία-Γαλλία 1-1 (3-4), Προημιτελικός

Η Γαλλία παίρνει μέρος και στο 2ο αγώνα που κρίθηκε στα πέναλτι, αλλά αυτή τη φορά προκρίνεται. Ο Σόκρατες γίνεται ο πρώτος παίκτης που αστοχεί στο πρώτο πέναλτι και ο Πλατινί ο πρώτος που στέλνει την μπάλα άουτ: γεννιέται ο μύθος που λέει πως οι μεγάλοι παίκτες αστοχούν. Ακόμη μία πρωτιά, αφού ο Ζούλιο Σέζαρ γίνεται ο πρώτος παίκτης που στέλνει την μπάλα στο δοκάρι. Ο Φερναντές ευστοχεί, δίνει την πρόκριση στη Γαλλία και η Βραζιλία γνωρίζει την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ήττα της στα πέναλτι.

1986: Γερμανία-Μεξικό 0-0 (4-1), Προημιτελικός

Το Μεξικό γίνεται η πρώτη χώρα που αποκλείεται στα πέναλτι ως διοργανώτρια, στον πρώτο αγώνα που φτάνει στα πέναλτι χωρίς γκολ. Ο Λιτμπάρσκι γίνεται ο πρώτος παίκτης που ευστοχεί σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και ο Σουμάχερ ο πρώτος τερματοφύλακας που αποκρούει πέναλτι σε δύο Μουντιάλ και φτάνει τις τέσσερις αποκρούσεις.

1986: Ισπανία-Βέλγιο 1-1 (4-5), Προημιτελικός

Ο Ελόι αστοχεί στο δεύτερο πέναλτι της Ισπανίας και το Βέλγιο γίνεται η πρώτη ομάδα που κάνει το πέντε στα πέντε στη διαδικασία.

1990: Ιρλανδία-Ρουμανία 0-0 (5-4), Φάση των 16

Οι Ιρλανδοί μιμούνται τους Βέλγους και ευστοχούν σε όλα τα πέναλτι. Ο Τιμόφτε πρέπει να ευστοχήσει στο τελευταίο πέναλτι της Ρουμανίας για να την κρατήσει ζωντανή, αλλά ο Μπόνερ αποκρούει.

1990: Αργεντινή-Γιουγκοσλαβία 0-0 (3-2), Προημιτελικός

Η πρώτη διαδικασία με πέντε χαμένα πέναλτι σε δέκα εκτελέσεις. Η Αργεντινή προκρίνεται και είναι η πρώτη ομάδα που το κάνει παρότι αστοχεί σε δύο πέναλτι.

1990: Ιταλία-Αργεντινή 1-1 (3-4), Ημιτελικός

Ξεκινά η κατάρα των Ιταλών. Ντοναντόνι και Σερένα αστοχούν και η Αργεντινή γίνεται η μοναδική ομάδα που φτάνει δύο φορές στα πέναλτι μέσα στο ίδιο Μουντιάλ και προκρίνεται και τις δύο φορές. Ο Γκοϊγκοετσέα φτάνει τις τέσσερις αποκρούσεις, όσες και ο Σουμάχερ, ο Σεριζουέλα και ο Μπουρουσάγα γίνονται οι πρώτοι παίκτες που ευστοχούν σε δύο πέναλτι στο ίδιο Παγκόσμιο Κύπελλο.

1990: Αγγλία-Γερμανία 1-1 (3-4), Ημιτελικός

Ξεκινά και η κατάρα των Άγγλων, την πρώτη φορά που και οι δύο ημιτελικοί του Μουντιάλ κρίνονται στα πέναλτι. Οι Γερμανοί συνεχίζουν να μη χάνουν ούτε μία εκτέλεση και οι Μπρέμε, Ματέους προσθέτουν το όνομα τους δίπλα σ'αυτό του Λιτμπάρσκι ως οι παίκτες που έχουν ευστοχήσει στη διαδικασία σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα.

1994: Μεξικό-Βουλγαρία 1-1 (1-3), Φάση των 16

Η πολύχρωμη εμφάνιση του Κάμπος δεν αλλάζει κάτι για το Μεξικό. Για πρώτη φορά χάνονται τα δύο πρώτα πέναλτι, αλλά η Βουλγαρία προκρίνεται, αφού οι Μεξικανοί είναι και πάλι τραγικοί στις εκτελέσεις. Μετά το 1/3 του 1986, αυτή τη φορά ευστοχούν σε μόνο ένα απ'τα τέσσερα πέναλτι και φτάνουν στο συνολικό 2/7. Ο Άσπε γίνεται o πρώτος παίκτης που ευστοχεί σε πέναλτι της κανονικής διάρκειας, αλλά αστοχεί στη διαδικασία του ίδιου αγώνα.

1994: Ρουμανία-Σουηδία 2-2 (4-5), Προημιτελικός

Επικό φινάλε σ' έναν επικό αγώνα. Η Σουηδία γίνεται η δεύτερη ομάδα (μετά τη Γερμανία του 1982) που προκρίνεται παρότι αστοχεί πρώτη. Ο Ραβέλι την κρατά όρθια και στο τέλος της δίνει την πρόκριση, στην τελευταία διαδικασία που χρειάστηκαν πάνω από δέκα πέναλτι για να αποφασιστεί ο νικητής. Χάτζι και Λουπέσκου γίνονται οι μοναδικοί παίκτες που έχουν ευστοχήσει σε διαδικασία σε δύο Μουντιάλ, χωρίς να έχουν δει τη χώρα τους να προκρίνεται.

1994: Ιταλία-Βραζιλία 0-0 (2-3), Τελικός

Ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι και έχτισε το μύθο της απώλειας του Μπάτζιο. Αυτός και ο Μπαρέζι είχαν ευστοχήσει τέσσερα χρόνια πριν στην ήττα απ' την Αργεντινή κι έστειλαν την μπάλα άουτ στις εκτελέσεις κόντρα στη Βραζιλία.

1998: Αργεντινή-Αγγλία 2-2 (4-3), Φάση των 16

Η Αργεντινή συνεχίζει το θετικό σερί και η Αγγλία το αρνητικό, παρότι το πρώτο πέναλτι το έχασε ο Κρέσπο. Ο Σίρερ γίνεται ο πρώτος παίκτης που ευστοχεί σε πέναλτι στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στα πέναλτι που ακολουθούν.

1998: Γαλλία-Ιταλία 0-0 (4-3), Προημιτελικός

Η Ιταλία ολοκληρώνει την τριλογία της αποτυχίας. Ο Μπάτζιο ευστοχεί και γίνεται ο μοναδικός παίκτης που εκτελεί πέναλτι σε τρία Μουντιάλ, αλλά ο Αλμπερτίνι δεν επαναλαμβάνει την ευστοχία του 1994. Η Γαλλία γίνεται η πρώτη διοργανώτρια που κερδίζει μάχη στα πέναλτι, παρότι έχασε πρώτη πέναλτι με τον Λιζαραζού, εξαιτίας της αστοχίας του Ντι Μπιάτζιο.

1998: Βραζιλία-Ολλανδία 1-1, Ημιτελικός

Ο Ντούνγκα ευστοχεί στο τέταρτο πέναλτι της Βραζιλίας για δεύτερο σερί Μουντιάλ. Ο Ταφαρέλ αποκρούει δύο πέναλτι και φτάνει τις τρεις αποκρούσεις σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, μαζί μ'αυτήν στην εκτέλεση του Μασάρο στον τελικό του 1994.

2002: Ιρλανδία-Ισπανία 1-1 (2-3), Φάση των 16

Ο Ρόι Κιν ευστοχεί σε πέναλτι στο 90' και βάζει και το πρώτο για τους Ιρλανδούς. Οι συμπαίκτες του όμως χάνουν τα τρία επόμενα πέναλτι, με τον Κασίγιας να αποκρούει δύο απ' αυτά. Ο Βαλερόν γίνεται ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα παίκτης που αστοχεί στο πέναλτι που μπορεί να κρίνει τη νίκη, αλλά τελικά οι Ισπανοί προκρίνονται στο επόμενο χτύπημα.

2002: Ν. Κορέα-Ισπανία 0-0, 5-3, Προημιτελικός

Η Ισπανία φτάνει στα πέναλτι για δεύτερο σερί ματς, όπως κι η Αργεντινή το 1990, αλλά δεν καταφέρνει να προκριθεί ξανά. Ιέρο και Μπαράχα μιμούνται τους Σεριζουέλα και Μπουρουσάγα, ευστοχώντας σε δύο σερί διαδικασίες, αλλά επικρατεί η Ν. Κορέα, που γίνεται η τρίτη ομάδα που ευστοχεί και στα πέντε πέναλτι.

2006: Ουκρανία-Ελβετία 0-0, 3-0, Φάση των 16

Ο Σεφτσένκο αστοχεί στο πρώτο πέναλτι, αλλά οι Ελβετοί γράφουν ιστορία: η μοναδική ομάδα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που δεν ευστόχησε σε κανένα πέναλτι, στη μοναδική φορά που τα πέναλτι που χάθηκαν απ'τις δύο ομάδες ήταν περισσότερα απ'αυτά που μπήκαν.

2006: Γερμανία-Αργεντινή 1-1, 4-2, Προημιτελικός

Οι Γερμανοί συνεχίζουν να μην αστοχούν με τίποτα, βγαίνουν νικητές για 4η φορά και χαρίζουν στην Αργεντινή την πρώτη της ήττα στη διαδικασία. Ο Αγιάλα αστοχεί, ενώ είχε ευστοχήσει οκτώ χρόνια νωρίτερα απέναντι στην Αγγλία.

2006: Πορτογαλία-Αγγλία 0-0, 3-1, Προημιτελικός

Οι Άγγλοι ολοκληρώνουν τη δική τους αποτυχημένη τριλογία. Αυτή τη φορά με ακόμα χειρότερη επίδοση απ'τις προηγούμενες, αφού ευστοχούν μόνο σε ένα απ'τα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσαν.

2006: Ιταλία-Γαλλία 1-1, 5-3, Τελικός

Η ώρα που οι Ιταλοι έσπασαν την κατάρα. Μετά από τρεις σερί ήττες (1990, 1994, 1998) στα πέναλτι, ήρθε η ώρα να βγουν νικητές και το έκαναν με τον πιο εμφατικό τρόπο. Σε τελικό, με εύστοχη εκτέλεση και στα πέντε πέναλτι που εκτέλεσαν.

2010: Παραγουάη-Ιαπωνία 0-0, 5-3, Φάση των 16

Δύο πρωτάρες συναντήθηκαν και στους δύο αγώνες που πήγαν στα πέναλτι στο τελευταίο Μουντιάλ. Η Παραγουάη έγινε η πέμπτη και τελευταία ομάδα που ευστόχησε και στα πέντε πέναλτι.

2010: Ουρουγουάη-Γκάνα 1-1, 4-2, Προημιτελικός

Ο Γκιάν ευστοχεί στο πρώτο πέναλτι για την Γκάνα, αλλά η αστοχία του στο πέναλτι στο φινάλε της παράτασης έχει κρατήσει ζωντανή την Ουρουγουάη και είναι τελικά πιο διάσημη απ'τη διαδικασία που ακολούθησε. Ο Αμπρέου ευστοχεί στην τελευταία εκτέλεση με σκάψιμο της μπάλας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK